Η Ανάβαση είναι χαρτογραφική εταιρία για την ορεινή και νησιωτική Ελλάδα. Με πάνω από 100 πεζοπορικούς χάρτες και οδηγούς. Αποτελεί αρωγό για την ανάδειξη της πεζοπορίας στην Ελλάδα με πληθώρα συνεργασιών.

Συνεχίζοντας δυναμικά το έργο της, μέσα στο 2023 η Ανάβαση προχώρησε στην έκδοση νέων χαρτών και βιβλίων. Οι νέες εκδόσεις, ύστερα από επιτόπιες καταγραφές και εργασίες πεδίου, περιλαμβάνουν όλα τα ανανεωμένα στοιχεία που χρειάζεται ο πεζοπόρος. Νέες διαδρομές που καλύπτουν όλα τα επίπεδα δυσκολίας, δίνοντας τη δυνατότητα σε όλους να βρεθούν κοντά στη φύση.

Εκτός από τους πεζοπορικούς χάρτες, η Ανάβαση το 2023 κυκλόφορησε και νέους τίτλους βιβλίων. Το Ζαγόρι Μου – Τόπος και Πεζοπορία από την Πηνελόπη Ματσούκα ήταν το πιο δημοφιλές με πολλές πωλήσεις. Το βιβλίο περιλαμβάνει 39 πεζοπορικές διαδρομές στην περιοχή του Ζαγορίου με ποικίλο φωτογραφικό υλικό και λεπτομερείς χάρτες. Το Νοέμβριο του 2023, το βιβλίο κυκλόφορησε μεταφρασμένο στα αγγλικά με τον τίτλο My Zagori – Hikes & Explore” . Επιπλέον εκδόθηκε στα γαλλικά ο Ποιητικός Άτλας για τα βουνά της Ελλάδας (Atlas Poetique du Montagnes Grecques) από τον Sylvain Guyot καθώς και το Μια Ζωή στην απέξω από τον Sylvain Tesson.

Νέες Εκδόσεις

Anavasi Mapp: Η offline εφαρμογή ψηφιακών χαρτών

 Η εφαρμογή Anavasi Mapp αποτελεί το ιδανικό εργαλείο για την πεζοπορία στο βουνό ή ακόμη και για roadtrip. Κατεβάζοντας την εφαρμογή ο χρήστης έχει τη δυνατότητα να επιλέξει το χάρτη της επιλογής του και να τον χρησιμοποιήσει offline στην εκδρομή του.

Το Anavasi mapp ειναι μια απλή και εύχρηστη εφαρμoγή.
Δείχνει με ακρίβεια τη θέση μας πάνω στο χάρτη ΧΩΡΙΣ να χρειάζεται ίντερνετ ή δεδομένα κινητής τηλεφωνίας, Λειτουργεί OFF Line.

120 ΚΑΙ ΠΛΕΟΝ ΧΑΡΤΕΣ ΣΕ ΨΗΦΙΑΚΗ ΜΟΡΦΗ

Οι χάρτες είναι ομαδοποιημένοι γεωγραφικά. Ανοίξτε την ομάδα που σας ενδιαφέρει και επιλέξτε το χάρτη που επιθυμείτε.
Αγοράστε τον εύκολα μέσα απο την εφαρμογη, πατώντας απλά “Αγορά”.

Στην εφαρμογή ο χρήστης μπορεί να μεγεθύνει και να σμικρύνει το χάρτη και να εντοπίσει τη θέση του, ενεργοποιώντας το GPS στο κινητό, επιπλέον μπορεί να αλλάξει το υπόβαθρο του χάρτη σε δορυφορικό.

Μέσα σε κάθε χάρτη υπάρχουν προτεινόμενες διαδρομές με κείμενο και φωτογραφίες. Κάθε διαδρομή φέρει ένα από τα τέσσερα χρώματα: πράσινο για εύκολη, μπλε για μέτρια, κόκκινη για δύσκολη και μαύρη για απαιτητική.

Ο χρήστης έχει τη δυνατότητα να προσθέσει σημεία στο χάρτη με φωτογραφίες και δικές του πληροφορίες, όπως το σημείο που άφησε το αυτοκίνητό του. 

Επιπλέον, βρείτε τους χάρτες Ανάβαση βρίσκονται μέσα στην εφαρμογές Outdooractive και Avenza pdf maps.

Αλλάζουμε τη θήκες των χαρτών μας

Ευαισθητοποιημένη από τις προκλήσεις που δέχεται συνεχώς το ελληνικό τοπίο, η Αναβαση προχώρησε στη δημιουργία χάρτινης – αντι πλαστικής θήκης – για τους χάρτες. Η νέα θήκη καταργεί το πλαστικό, είναι κατασκευασμένη από χαρτί, το οποίο ανακυκλώνεται, και πιο φιλική προς το περιβάλλον

Συνεργασία με την Περιφερειακή Ενότητα Ευρυτανίας

Η Ανάβαση σε συνεργασία με τοπικές πεζοπορικές ομάδες και την Περιφερειακή ενότητα Ευρυτανίας δημιούργησε μια εφαρμογή με 50 προτεινόμενες πεζοπορικές διαδρομές. Οι διαδρομές εμφανίζονται σε υπόβαθρο οδικού και πεζοπορικού χάρτη σε κλίμακα 1:50 000, καθώς και με αναλυτική παρουσίαση των πεζοπορικών διαδρομών με φωτογραφίες και βίντεο. Παράλληλα σχεδίασε 2 χάρτες, έναν οδικό και περιηγητικό χάρτη και έναν πεζοπορικό χάρτη για το συνολικό δίκτυο των μονοπατιών. 

Atlas Poetique de Montagnes Grecques

Ο Atlas Poétique des Montagnes Grecques είναι ένα λεύκωμαάτλας στα Γαλλικά.

Πρόκειται για ένα πρωτότυπο άτλαντα που μιλάει για τα βουνά της Ελλάδας. Η εισαγωγή παρουσιάζει την ορεινή Ελλάδα μέσα από 10 απρόσμενους χάρτες. Αποτελεί μια νέα μορφή γεωγραφικής προσέγγισης του χώρου, που λέγεται Συναισθηματική Γεωγραφία. Είναι η κατανόηση του χώρου με βιωματικό και εμπειρικό τρόπο. Ο συγγραφέας καταγράφει τα πρώτα στάδια της οικειοποίησης, τα πρώτα συναισθήματα κατά την ανακάλυψη, τις πρώτες εντυπώσεις, τις πρώτες εικόνες. Τα εργαλεία είναι το κείμενο και οι φωτογραφίες, ο χάρτης που τονίζει τη διαδρομή που ακολούθησε αλλά και έργα τέχνης που απεικονίζουν το κυρίαρχο χρώμα. Την κάθε διαδρομή σε κάποιο βουνό συμπληρώνουν οι εντυπώσεις των μελών της οικογένειας που κάνουν τη διαδρομή μαζί με το συγγραφέα, δίνοντας μια πολυφωνική διάσταση στο βιβλίο. Η γεωγραφία, η χαρτογραφία, η ιστορία, η μυθολογία και τα πορτρέτα των ανθρώπων των ελληνικών βουνών είναι τα κύρια θέματα της συναισθηματικής προσέγγισης, χτίζοντας το υπόβαθρο για ένα πιο πλήρες ταξίδι στον τόπο.

Συνεργασία με την ΕΜΟΔΕ

Η Ανάβαση, σε συνεργασία με την ΕΜΟΔΕ, συμμετείχε για την εκπαίδευση για την ανάγνωση χάρτη και ιδίως του ανάγλυφου για τον προσανατολισμό και τον εντοπισμό της θέσης. Ο χάρτης αποτελεί ένα αναντικατάστατο εργαλείο για τις εργασίες στο πεδίο και έχει πολλαπλές χρήσεις: προσανατολισμού, σχεδιασμού και συντονισμού. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί σε πολλαπλές μορφές έντυπος ή ψηφιακός, μέσα σε εφαρμογή. Στο πεδίο, η εκπαίδευση της Ανάβασης αφορούσε την ερμηνεία και καταγραφή στοιχείων από σημεία πιθανού ρίσκου ή καίρια δεδομένα κατά τη διάρκεια της πυρκαγιάς, ώστε να μπορούν να αποθηκευτούν όλα τα απαραίτητα στοιχεία. Η γεωγραφική οργάνωση των δεδομένων επιτρέπει να επικοινωνηθούν και να μεταφερθούν κρίσιμες πληροφορίες. Κατά τη διάρκεια ενός συμβάντος μπορούν να μεταφερθούν στο Συντονιστή Πυρκαγιάς (Διοικητής πεδίου) και να έχει στα χέρια του ένα καίριο εργαλείο για να σχεδιάσει με τον καλύτερο τρόπο τις επόμενες επιχειρήσεις στο συμβάν της Δασικής πυρκαγιάς.

 

Η Ανάβαση οργάνωσε και υλοποίησε ένα πιλοτικό πρόγραμμα για τη δημιουργία μιας ομάδας Παρατηρητών. Ο σκοπός αυτής της ομάδας είναι να παρέχει όλα τα απαραίτητα χαρτογραφικά στοιχεία από καταγραφές στο πεδίο ώστε ο Συντονιστής Πυρκαγιάς (Διοικητής πεδίου) να έχει στα χέρια του ένα καίριο εργαλείο για να σχεδιάσει με τον καλύτερο τρόπο τις επόμενες επιχειρήσεις στο συμβάν της Δασικής πυρκαγιάς. Κατά τη διάρκεια των πιλοτικών καταγραφών στα Δερβενοχώρια, καταγράψαμε και συλλέξαμε στοιχεία στο πεδίο με τη χρήση εφαρμογής offline (δηλαδή χωρίς τη χρήση δεδομένων κινητής τηλεφωνίας) και με υπόβαθρο χάρτη της Ανάβασης.

Στη συνέχεια, τα στοιχεία αποστέλλονται προς επεξεργασία και χαρτοσύνθεση με υπόβαθρο χάρτη της Ανάβασης την ομάδα υποστήριξης των Παρατηρητών. Το επεξεργασμένο αρχείο αποστέλλεται στο Διοικητή και τους τομεάρχες του συμβάντος, καθώς και στους Παρατηρητές, ώστε να συνεχίσουν τον επιχειρησιακό σχεδιασμό.

Δημιουργία Εντύπων Χαρτών & Φυλλαδίων με χάρτη

Η Ανάβαση προχώρησε στη δημιουργία εντύπων τουριστικών χαρτών για την Ευρυτανία, την περιοχή του Μυστρά (Euphoria Retreat), Αμοργός (Υπέρεια), Παρνασσός (Δήμος Αμφίκλειας Ελάτειας), Λίμνη Κρεμαστών (Π.Ε Ευρυτανίας). Οι χάρτες συμβάλλουν στην προώθηση ενός τόπου και στην ανάδειξη της φυσικής ομορφιάς τους μέσω προτεινόμενων πεζοπορικών διαδρομών.

Δημιουργία χάρτη για την Αμοργό 

 

Δημιουργία Φυλλαδίου σε συνεργασία με το Ξενοδοχείο Euphoria Retreat για την περιοχή του Μυστρά.

Δημιουργία Πινακιδών και χάρτη σε μουσαμά

Δημιουργία χαρτών για τα Δωδεκάνησα σε μουσαμά

 

Οι πινακίδες αποτελούν σημαντικό στοιχείο για την προώθηση ενός τόπου. Η Ανάβαση προχώρησε στη δημιουργία νέων πινακιδών με χάρτη που συμβάλουν στην ανάδειξη ενός τόπου. Οι πληροφορίες, σε συνδυασμό με τις προτεινόμενες πεζοπορικές διαδρομές που αναγράφονται λεπτομερώς επάνω στο χάρτη, δίνουν όλες τις σημαντικές πληροφορίες που χρειάζεται ο πεζοπόρος.

 

Πινακίδα για το Μονοπάτι Εθνικής Αντίστασης το οποίο διασχίζει όλα τα ιστορικά σημεία του Β’Παγκοσμίου Πολέμου στην περιοχή της Οίτης
Δημιουργία Πινακίδας για το Μονοπάτι του Ψηλορείτη
και χάρτη της Σαντορίνης με μουσαμά

 

Δημιουργία πινακίδας με χάρτη και πινακιδών κατεύθυνσης για
το Μαγγιανιακό στη Μεσσηνίας με την εταιρία Nostos
Πινακίδα για το Βόρειο Ταϋγετο με προτεινόμενες διαδρομές
και για το Vrilissos Trail