Το φαράγγι της Σαμαριάς είναι η πιο διάσημη πεζοπορία στην Κρήτη και πιθανώς σε όλη την Ελλάδα. 18 χιλιόμετρα από εκπληκτικά βράχια από ασβεστόλιθο και δάση κωνοφόρων, με απότομα ρέματα και άγριες παιώνιες στα ορεινά, και το φαράγγι που συνεχώς στενεύει καθώς πλησιάζουμε προς τη θάλασσα. Φτάνοντας στην Αγία Ρουμέλη η διαφορά του σκηνικού, με τις σειρές των ξαπλώστρες και τον καυτό ήλιο είναι σοκαριστική.

H πανίδα του Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς αριθμεί 32 είδη θηλαστικών, 3 είδη αμφιβίων, 11 είδη ερπετών, και 200 περίπου είδη ορνιθοπανίδας. Το ενδημικό είδος του φαραγγιού της Σαμαριάς είναι η Κρητική Μυγαλή. Το πιο χαρακτηριστικό είναι κρητικός αίγαγρος (Capra aegagrus cretica), το μεγαλύτερο θηλαστικό του νησιού. Η εικόνα του έχει ταυτιστεί με το φαράγγι της Σαμαριάς και τα Λευκά Όρη και για την προστασία του ανακυρήχθηκε η περιοχή σε Εθνικό Δρυμό. Κατ' επέκταση έχει γίνει ένα από τα σύμβολα της Κρήτης

Πάνω από την ευρτερη περιοχή πετούν ο γυπαετός (ή κοκκαλάς) Gypaetus barbatus και το όρνιο ή κανναβός Gyps fulvus. Ο γυπαετός είναι ένα από τα σπανιότερα πουλιά της Ευρώπης, με άνοιγμα φτερών περί τα 2,80 μέτρα. Είναι το μοναδικό είδος παγκοσμίως που τρέφεται σχεδόν αποκλειστικά με κόκκαλα, τα οποία ρίχνει από μεγάλο υψόμετρο για να σπάσουν σε μικρότερα κομμάτια, ακολουθώντας την πορεία τους σε σπειροειδή πτήση. 

Η αράχνη Macrothele cretica, είναι ένα ακόμα ενδημικό είδος της περιοχής.

Διαβάστε περισσότερα εδώ: https://www.samaria.gr/