Το ορεινό ανάγλυφο της Ελλάδας την καθιστά παράδεισο για την πεζοπορία. Οι πιο δημοφιλείς διαδρομές είναι πλέον καλά σηματοδοτημένες, όπως το Menalon Trail και το Andros Routes. Οι περισσότερες διαδρομές είναι μονοπάτια χωρίς σήμανση ή ασαφή, και δίνουν την αίσθηση στον πεζοπόρο ότι ζει κάτι το περιπετειώδες, σε αντίθεση με τα δίκτυα μονοπατιών των Ευρωπαικών χωρών που είναι πολυσύχναστα. 

Ακολουθήστε τα καλντερίμια ή τις εντυπωσιακές “σκάλες” που είναι χτιστά μονοπάτια που μπορεί να χρονολογούνται ίσως και στα Βυζαντινά χρόνια όπως το καλντερίμι Μπίλιοβο στην Έξω Μάνη και η Σκάλα του Βραδέτου στο Ζαγόρι.  Άλλα μονοπάτια είναι διαχρονικά περάσματα, όπως αυτά που μελετάει ο Γιάννης Πίκουλας, στο Διασχίζοντας τὸν Ταΰγετο μὲ ἅμαξα,  που μπορεί να υπάρχουν από την αρχαιότητα. Τα περισσότερα είναι ασαφή μονοπάτια, συνήθως κτηνοτροφικά που συνέδεαν απομακρυσμένους οικισμούς.  

Η πεζοπορία στην Ελλάδα αποκαλύπτει το πραγματικό πρόσωπο της ηπειρωτικής Ελλάδας, καθώς το 70% της χώρας αποτελείται από βουνά. Η Ελλάδα είναι παγκοσμίως γνωστή ως καλοκαιρινός προορισμός, αλλά η φύση και τα βουνά της βρίσκονται σε πλήρη δόξα την άνοιξη και το φθινόπωρο. Η Ελλάδα έχει πολλά διαφορετικά και ποικίλα ορεινά τοπία. Μπορεί να υπάρχει χιόνι μέχρι τα τέλη της άνοιξης, η χλωρίδα είναι μοναδική με περισσότερα από 1500 ενδημικά λουλούδια, τα δάση μεγάλης ομορφιάς καλύπτουν ένα απίστευτο 25% της υπαίθρου και η θάλασσα δεν είναι ποτέ πολύ μακριά, καθώς κανένα μέρος στην ηπειρωτική χώρα δεν βρίσκεται περισσότερο από 130 χλμ μακριά από την ακτή.