Οι Μικρές Κυκλάδες αποτελούν σύμπλεγμα νησιών ανάμεσα στη Νάξο και την Αμοργό. Διοικητικά ανήκουν στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στην Περιφερειακή Ενότητα Νάξου. Αποτελείται από 6 μεγάλα νησιά όπως η Ηρακλειά (Αρακλεια), η Σχοινούσα, η Δονούσα, το Άνω Κουφονήσι, το Κάτω Κουφονήσι και η Κέρος. Παρά το μικρό τους μέγεθος τα νησιά κατοικούνται από την προϊστορική περίοδο, ειδικά η Κέρος, ενώ αποτέλεσαν σημαντικό εμπορικό κέντρο των Κυκλάδων.

Ο νέος πεζοπορικός χάρτης της Ανάβασης για τις Μικρές Κυκλάδες σας προκαλεί να πεζοπορήσετε σε αυτά τα μαγευτικά νησιά με την κρυφή ομορφιά του. Τα μονοπάτια διασχίζουν θαμνώδεις εκτάσεις με υπέροχη θέα και καταλήγουν σε όμορφες παραλίες και ακτές. Σε κλίμακα 1:25.000 αποτυπώνονται με ακρίβεια όλα τα αξιοθέατα, ιστορικά σημεία, παραλίες, οδικό δίκτυο και οικισμοί των νησιών. 

Η Ηρακλειά αποτελεί το μεγαλύτερο νησί των Μικρών Κυκλάδων με έκταση 18 τ.χλμ. Στο νησί θα βρείτε δύο οικισμούς, ο ένας είναι ο Άγιος Γεώργιος (Κάτω Χωριό) που εκεί βρίσκεται και το λιμάνι του νησιού και η Παναγιά (Πάνω Χωριό), όπου εκεί θα βρείτε την ομώνυμη εκκλησία με όμορφες τοιχογραφίες. Το νησί παρά τη μικρή του έκταση έχει πανέμορφες παραλίες, όπου οι περισσότερες είναι με άμμο. Αξίζει να κολυμπήσετε στα καταγάλανα νερά της Βορεινής Σπηλιάς, του Λιβαδίου, του Τουρκοπήγαδου καθώς και στον όρμο του Μέριχα με τα απόκοσμα βράχια του.

Υψηλότερη κορυφή του νησιού είναι ο Παπάς (420 μέτρα), όπου μπορείτε να φτάσετε μέσω μονοπατιού που έρχεται από την Παναγιά. Πίσω από την κορυφή θα βρείτε τη Σπηλιά του Άη Γιάννη όπου μπορείτε να την προσεγγίσετε με μονοπάτι από την Παναγιά. Τέλος, επισκεφτείτε το Κάστρο του Λιβαδίου, ένα φρούριο μεσαιωνικών χρόνων πάνω από το Λιβάδι. Η πρόσβαση γίνεται με μονοπάτι από το δρόμο που οδηγεί στην Παναγιά.

Ηρακλειά: H θέα του Λιβαδιού από το ομώνυμο κάστρο

Με έκταση μόλις 8 τ.χλμ, η Σχοινούσα αποτελεί ένα από τα νησιά του συμπλέγματος που βρίσκεται ανάμεσα στην Ηρακλειά και το Κάτω Κουφονήσι. Στο παρελθόν ονομαζόταν ως Εχινούσα ή Πανιδιά. Επίνειο του νησιού είναι η Μερσίνη, όπου θα βρείτε την παραλία Πίσω Άμμος, ιδανική για κολύμπι. Στο κέντρο του νησιού βρίσκεται η Χώρα (Παναγιά) με τα γραφικά κυκλαδίτικα σπίτια και τα ανθισμένα, από βουκαμβίλιες, σοκάκια. Στον οικισμό ξεχωρίζει η εκκλησία της Παναγιάς Ακαθής, αφιερωμένη στα Εισόδια της Θεοτόκου.

Παρά το μικρό μέγεθός, το νησί έχει πολλές παραλίες τις οποίες μπορείτε να προσεγγίσετε περπατώντας. Δημοφιλείς είναι το Τσιγκούρι, το Λιβάδι, ο Μπαζαίος, η Λιόλου, η Φουντάνα, την οποία μπορείτε να προσεγγίσετε από μονοπάτι από το δρόμο που οδηγεί στην παραλία Αλμυρός και το Φυκιό όπου μπορείτε να φτάσετε μέσω μονοπατιού από τη Μεσσαριά.

Σχοινούσα: Παραλία Τσιγκούρι

Βόρεια της Σχοινούσας θα βρείτε δύο μικρά νησιά με όμορφες παραλίες και πλούσια ιστορία. Πρόκειται για τα Κουφονήσια, σύμπλεγμα δύο νησιών (Πάνω Κουφονήσι και Κάτω Κουφονήσι). Το Πάνω Κουφονήσι είναι το μοναδικό που κατοικείται, αποτελούμενο από τρεις οικισμούς, τη Χώρα, τη Χαροκόπου και το Πορί. Φημίζεται παγκοσμίως για τις χρυσαφένιες αμμουδιές του και τα καταγάλανα νερά. Η έκταση του είναι αρκετά μικρή καθώς ανέρχεται στα 5,7 τ.χλμ, κάνοντας εύκολες τις μετακινήσεις σας με τα πόδια. Μπορείτε να ξεκινήσετε από τη Χώρα με τελικό προορισμό την παραλία Πορί με τα τιρκουάζ νερά. Η διαδρομή είναι παράκτια περνώντας τις ομορφότερες παραλίες του νησιού όπως ο Φανός, η Χαροκόπου, η Ιταλίδα και η Πισίνα.

Υψηλότερο σημείο του νησιού είναι η Βάρδια (113 μέτρα) όπου μπορείτε να φτάσετε οδικώς από το λιμάνι ή από μονοπάτι από τον Προφήτη Ηλία. Το νησί έχει πλούσια ιστορία καθώς ευρήματα που έχουν βρεθεί αποδεικνύουν την ύπαρξη και ανάπτυξη του Πρωτοκυκλαδικού Πολιτισμού ενώ έχουν έρθει στο φως ακόμη και ευρήματα ρωμαϊκών και ελληνιστικών χρόνων.

Το Κάτω Κουφονήσι είναι ακατοικητικό όμως έχει όμορφες παραλίες με άμμο όπως η Παναγιά, ο Δέτης και το Νερό. Οι μετακινήσεις στο νησί γίνονται με τα πόδια μέσω μονοπατιού που διασχίζει όλο το νησί με παράκτια διαδρομή στο ανατολικό μέρος του.

Πάνω Κουφονήσι: Η παραλία Πισίνα
Κάτω Κουφονήσι: Στο μονοπάτι για την παραλία Νερό

Η Δονούσα αποτελεί το βορειότερο νησί των Μικρών Κυκλάδων με έκταση 16τ.χλμ και βρίσκεται ανατολικά της Νάξου. Υψηλότερο σημείο του νησιού η Βάρδια με 386 μέτρα και ακολουθεί ο Πάπας με 383 μέτρα.

Επίνειο του νησιού και παράλληλα μεγαλύτερος οικισμός είναι ο Σταυρός, ενώ ακολουθούν η Μεσσαριά (Χαραυγή), η Μερσίνη και η Καλοταρίτισσα στο βόρειο τμήμα. Το νησί φημίζεται για τις όμορφες παραλίες του με τα καταγάλανα και πεντακάθαρα νερά. Μπορείτε να τις επισκεφτείτε είτε με αυτοκίνητο είτε και με τα πόδια. Η πιο κοντινή στο λιμάνι είναι ο Κέδρος, με άμμο και μπορείτε να φτάσετε ακόμη και με τα πόδια. Από εκεί ξεκινά μονοπάτι που κατευθύνεται στην παραλία Βαθύ Λιμενάρι μέσω του Κάτω Μύλου. Αξιόλογη παραλία είναι η Λίμνη μεσω το σχήμα κοιλιάς, στην οποία μπορείτε να φτάσετε από το Σταυρό με μονοπάτι που ξεκινά από τον περιφερειακό του χωριού.

Στο βόρειο τμήμα του νησιού θα βρείτε την Καλοταρίτισσα με δύο αμμώδεις παραλίες τη Μέσα Άμμο και το Σαπουνόχωμα. Η πρόσβαση στο χωριό μπορεί να γίνει είτε οδικώς από το Σταυρό είτε με μονοπάτι που ξεκινά από το χωριό και διασχίζει το βορειοδυτικό τμήμα του νησιού  με μερικά καγκέλια στο τέλος της διαδρομής. Μπορείτε να συνεχίσετε φτάνοντας στο ομώνυμο ακρωτήρι.

Δονούσα: Περπατώντας στον Κεδρό