Ο Όλυμπος αποτελεί το υψηλότερο βουνό της Ελλάδας. Χαρακτηρίζεται ως το βουνό των θεών καθώς εκεί σύμφωνα με τη μυθολογία εδώ κατοικούσαν οι Δώδεκα Θεοί του Ολύμπου. Στα αρχαία χρόνια αποτέλεσε τόπο λατρείας, ωστόσο πιθανόν κανένας δεν κατάφερε να αγγίξει την κορυφή του, τον Μύτικα. Παρά τις προσπάθειες σε όλο τον 19ο αιώνα, στις 2 Αυγούστου 1913, οι οι ελβετοί Fred Boissonas και Daniel Baud Bovy μαζί με τον ντόπιο οδηγό Χρήστο Κάκαλο κατέκτησαν την κορυφή του. Σήμερα αποτελεί πεζοπορικό παράδεισο καθώς υπάρχει πυκνό δίκτυο μονοπατιών το οποίο περνά τις απόκρυμνες πλαγιές του και μεγάλο μέρος τους καταλήγει στην κορυφή.

Ο Όλυμπος από ψηλά

Η ΑΝΑΒΑΣΗ χαρτογράφησε και δημιούργησε τον 1ο πεζοπορικό χάρτη του βουνού το 1999 και τονα ανανέωνει σχεδόν κάθε χρόνο έκτοτε.

Συμπληρωματικά δημιούργησε πινακίδες για όλες τις εισόδους προς το βουνό με σκοπό την περαιτέρω ανάδειξη του Ολύμπου και την πλήροφόρηση των επισκεπτών για τα μονοπάτια. 

Η πινακίδα στο καταφύγιο Σπήλιος Αγαπητός

Στις πινακίδες θα βρείτε το χάρτη Ανάβαση σε κλίμακα 1:25 000 με πληροφορίες για τα μονοπάτια και τα καταφύγια.


Η πινακίδα στο χάρτη αποτυπώνει αναλυτικά το τμήμα Πριόνια-«Σπήλιος Αγαπητός», κομμάτι του ευρωπαϊκού μονοπατιού Ε4, που αποτελείται από τρία ορεινά σκέλη. 

Στο καταφύγιο «Σπήλιος Αγαπητός» (Ζολώτα) τοποθετήθηκε η παραπάνω πινακίδα που αποτυπώνει αναλυτικά το τμήμα Πριόνια-«Σπήλιος Αγαπητός», κομμάτι του ευρωπαϊκού μονοπατιού Ε4, που αποτελείται από τρία ορεινά σκέλη. Το πρώτο ξεκινά από την πλατεία του χωριού Κοκκινοπηλός. Ανεβαίνει την πλαγιά Κίτρου ως τη ρεματιά της Σταλαγματιάς, από όπου διαρκής ανηφορική πορεία οδηγεί στη Λούτσα Παπαμίχου, στάβλο βοοειδών. Από ομαλά λιβάδια στη γραμμή Φλάμπουρου φτάνει κανείς στις λεκάνες της Μικρής και της Μεγάλης Γούρνας και από εκεί στον προορισμό, το καταφύγιο ανάγκης Χριστάκη.

 

Το δεύτερο σκέλος ξεκινά από το καταφύγιο Χριστάκη. Ακολουθώντας ανηφορική πορεία φτάνει κάτω από την κορυφή Σκολιό και μέσα από καλά χαραγμένο μονοπάτι στη ράχη ανάμεσα σε Σκολιό και Άγιο Αντώνιο. Εκεί ξεκινά ο Ο2 που οδηγεί στον Κίσσαβο και το Πήλιο. Ανηφορίζοντας λίγο ακόμη οδηγεί στη Σκάλα, από όπου μπορεί κανείς είτε να ανέβει στο Μύτικα μέσω Κακόσκαλας, είτε να συνεχίσει  στον Ε4 ως τη διασταύρωση των Ζωναριών. Μέσα από βραχώδες έδαφος ο ορειβάτης περνά τον άξονα Χονδρομεσοράχης και καταλήγει στο καταφύγιο «Σπήλιος Αγαπητός».

Οι χιονισμένες πλαγιές του Ολύμπου

Το τρίτο σκέλος ξεκινά με την κατάβαση από το «Σπήλιος Αγαπητός» στα Πριόνια (μήκους 5,65 χλμ) και συνεχίζεται μέσα από το φαράγγι του Ενιπέα με πορεία σχεδόν 11 χλμ. Περνώντας τα 7 ξύλινα γεφυράκια ο ορειβάτης φτάνει στην τοποθεσία Κάστανα και από εκεί ανηφορίζει μέχρι ένα ομαλό σημείο ράχης από όπου κατηφορίζει για το Λιτόχωρο.