Ως ορειβασία ορίζεται η οποιαδήποτε αθλητική δραστηριότητα που περιλαμβάνει ανάβαση ή αναρρίχηση σε βουνό. Η ορειβασία πραγματοποιείται είτε με αναρρίχηση, είτε με ορεινή πεζοπορία είτε με ορειβατικό σκι. Κάθε είδος ορειβασίας απαιτεί ειδικό εξοπλισμό και τη χρήση τεχνικών. Ο πεζοπόρος ή αναρριχητής μπορεί να ξεκινάει με απλή πεζοπορία σε μια ομαλή πλαγιά ενός βουνού και να φτάσει έως παγοαναρρίχηση σε απότομα ορθοπλαγιές.

Η Ορεινή Πεζοπορία αποτελεί μέρος της ορειβασίας σε βουνό. Πρόκειται για την πιο απλή μέθοδο ορειβασίας σε βουνό καθώς περιλαμβάνει πεζοπορία είτε σε ομαλά είτε σε απότομα εδάφη. Το θετικό της ορεινής πεζοπορίας είναι ότι δεν περιλαμβάνει κάποια ειδικευμένη γνώση, ωστόσο απαιτεί ειδικό εξοπλισμό όπως κατάλληλο ρουχισμό και υπόδηση. Μπορεί να διεξαχθεί είτε σε ένα μικρό βουνό της Αττικής όπως ο Υμηττός, η Πεντέλη και το Αιγάλεω είτε σε μια μακροσκελής οροσειρά όπως τα Άγραφα, ο Ταϋγετος και Πίνδος. Στην Ελλάδα, η ορεινή πεζοπορία είναι πολύ δημοφιλής. Σε κάθε πόλη της χώρας θα βρείτε πεζοπορικούς συλλόγους που οργανώνουν ομαδικές πεζοπορίες σε κάθε περιοχή της χώρας.

Παράλληλα, η Ελλάδα αποτελεί δημοφιλή πεζοπορικό προορισμό προσελκύοντας χιλιάδες λάτρεις της πεζοπορίας από όλο τον κόσμο. Δημοφιλή βουνά για πεζοπορία είναι ο Όλυμπος, το Μαίναλο με το Menalon Trail, η Γκιώνα, ο Υμηττός, η Πάρνηθα, το Φαράγγι Σαμαριάς κ.α. Επιπλέον, τα νησιά αποτελούν δημοφιλείς προορισμούς πεζοπορίας όπως είναι η Νάξος, η Άνδρος, η Τήνος κ.α

Σημαντικό εργαλείο για την πεζοπορία είναι οι χάρτες. Οι χάρτες της Ανάβασης εγγυώνται την ασφάλεια στις πεζοπορίες σας από τα μικρά βουνά της Αττικής έως τα επιβλητικά βουνά της Πίνδου και της Κρήτης.

Άλλο είδος ορειβασίας είναι η αναρρίχηση περιλαμβάνει το σκαρφάλωμα επάνω σε βράχο. Μπορεί να πραγματοποιηθεί μεμονωμένα σε ειδικά διαμορφωμένες πίστες είτε στη διάρκεια μιας πεζοπορίας. Σημαντικά πεδία αναρρίχησης είναι τα Μανίκια στην Εύβοια, η Κάλυμνος, το Λεωνίδιο, το Φαράγγι Καταφύκι στην Αργολίδα κ.α. Ωστόσο, η αναρρίχηση απαιτεί πάντα ειδικό εξοπλισμό. Στην Αθήνα ο ΕΟΣ Αθηνών διοργανώνει Σχολες Αναρρίχησης Βράχου Αρχαρίων (αθλητικής αναρρίχησης) και Σχολές Αναρρίχησης Βράχου Μέσου Επιπεδου (αναρρίχησης περιπέτειας) κάθε χρόνο.

Εκτός από τα παραπάνω, μπορεί να συμπεριληφθεί και το Ορειβατικό Σκι, που διεξάγεται είτε σε χιονισμένες πλαγιές  βουνών είτε σε διαμορφωμένους χώρους όπως χιονοδρομικά κέντρα. Απαιτεί πάντα ειδικό εξοπλισμό όπως πέδιλα. Στην Ελλάδα, μπορεί να διεξαχθεί σε όλα τα χιονοδρομικά κέντρα της χώρας. Σε χάρτες της Ανάβασης όπως του Ολύμπου και του Παρνασσού θα βρείτε προτεινόμενες διαδρομές ορειβατικού σκί. 

Η Χτενιά του Χελμού
Πεζοπορώντας στο Γράμμο στο μονοπάτι των Λιμνών
Με θέα την επιβλητική οροσειρά του Ταυγέτου

 

Πεζοπορώντας στη Μάνη μπορείτε να βρείτε βυζαντινές εκκλησίες όπως αυτης της Παναγιάς Οδηγήτριας (Αγήτρια) 
Πεζοπορία στην Αίγινα