Μετέωρα ονομάζεται το σύμπλεγμα των τεράστιων και απόρθητων κροκαλοπαγών βράχων έξω από την Καλαμπάκα. Τα μοναστήρια που είναι χτισμένα στις κορυφές κάποιων από τους βράχους, υπήρξαν σπουδαίο κέντρο μοναχισμού στα χρόνια του Τουρκοκρατίας. Αξίζει μια επίσκεψη στα υπέροχα τοιχογραφημένα μοναστήρια που από το 1988 περιλαμβάνονται στον κατάλογο μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO. Υπάρχουν όμως και απίθανα μονοπάτια που εισχωρούν βαθιά μέσα στο αλλόκοτο τοπίο οδηγώντας σε ξεχασμένες σκήτες, σπηλιές και εγκαταλελειμμένες μονές. Και βέβαια τα Μετέωρα είναι ένα διεθνώς διάσημο αναρριχητικό πεδίο.

ΠΕΖΟΠΟΡΙΑ

Για να βιώσει κάποιος τη μαγεία των Μετεώρων πρέπει να ακολουθήσει τα πεζοπορικά μονοπάτια. Καλύτερη εποχή για πεζοπορία είναι η άνοιξη και το φθινόπωρο. Τα προτεινόμενα μονοπάτια είναι φανερά και βατά. Θα συναντήσετε κάποιες διασταυρώσεις που δεν εμφανίζονται στο χάρτη, πρόκειται κυρίως για μονοπάτια που χρησιμοποιούν οι αναρριχητές για να προσεγγίσουν τα βράχια.

1) Καστράκι - Μεγάλο Μετέωρο - Μ. Βαρλαάμ | 2,2 χλμ. | Ανάβαση 250 μ. | 1ω 10λ.

Μια από τις κλασικές διαδρομές στα Μετέωρα, ξεκινά από την κεντρική πλατεία του Καστρακίου με κατεύθυνση ανατολική, περνά κοντά απ' το βραχο εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου που ξεχωρίζει ψηλά στο βράχο. Περνάμε διασταύρωση για τις Φυλακές των Μοναχών, διασχίζουμε τον ασφαλτόδρομο και με ανηφορική πορεία σε παλιό λιθόστρωτο μονοπάτι φτάνουμε κάτω απ' τη Δρακοσπηλιά. Σύντομα το μονοπάτι χωρίζει το βόρειο σκέλος οδηγεί στο Μεγάλο Μετέωρο και το ανατολικό στη Μονή Βαρλαάμ.

2) Μ. Αγίας Τριάδας - Καλαμπάκα - Καστράκι, 13.8 χλμ. | Ανάβαση 200μ., Κατάβαση 440μ. | 2ω10λ.

Ξεκινάμε από το πάρκινγκ της Αγίας Τριάδας και ακολουθούμε λιθόστρωτο μονοπάτι ως το μοναστήρι. Στη βάση του βράχου δεξιά βρίσκεται η αρχή του καλογραμμένου μονοπατιού για την Καλαμπάκα. Η διαδρομή περνά από την άκρη της πόλης, νότια των βράχων «Αλισσός» και «Αγιάς και τη βυζαντινή εκκλησία της Κοίμησης. Με κατεύθυνση βορειοδυτική περνάμε ανάμεσα τους βράχους «Άγιοι Αποστολοι», «Μπαντάβα». Από το βυζαντινό εκκλησάκι της Παναγίας, ακολουθώντας το μονοπάτι στη βάση των βράχων προς τα βόρεια φτάνουμε σε 20 λεπτά στο Καστράκι,

3) Καστράκι - Ξωκκλήσι Αγίου Πνεύματος | 1 χλμ. | Ανάβαση 130 μ. | 451 Τεχνική δυσκολία στο τέλος!

Σύντομη αλλά δύσκολη διαδρομή λόγω της απότομης κλίσης. Προσοχή! το μονοπάτι προς το τέλος της διαδρομής είναι εκτεθειμένο. Ξεκινά από το κέντρο του οικισμού με κατεύθυνση ανατολική, νότια του βράχου του «Αγίου Πνεύματος». Ακολουθεί παλιό καλογραμμένο μονοπάτι ως την βάση του Βράχου των «Κουμαριών». Στο σημείο αυτό κάνει μια απότομη στροφή δυτικά και διασχίζει τη νότια πλευρά του βράχου. Ύστερα από 10 λεπτά φτάνετε στο πλάτωμα του Αγίου Πνεύματος με το ομώνυμο ξωκλήσι. Θαυμάστε τα δέντρα που έχουν φυτρώσει πάνω στον βράχο. Η θέα προς το Καστράκι και την κοιλάδα του Πηνειού είναι εντυπωσιακή,

4) Δούμπιανη - Κρενή Πέτρα - Μ. Υπαπαντής - Μεγάλο Μετέωρο | 4 χλμ. | Ανάβαση 200μ. Κατάβαση 50μ.

 Ξεκινάμε από τον επαρχιακό δρόμο αμέσως μετά το βράχο της «Δούμπιανης» και λίγο πριν τον Άγιο Νικόλαο τον Αναπαυσά. Περνάμε από το Βράχο της «Κρινής Πέτρας, όπου βρίσκονται διάφορα ασκηταριά και ερημητήρια, όπως και κάποιες στάνες. Πριν από τη Μονή Υπαπαντής συναντάμε δρόμο τον οποίο ακολουθούμε μέχρι λίγο πριν τον βράχο του «Φτελιάς. Ένα εμφανές μονοπάτι οδηγεί στο Μεγάλο Μετέωρο μετά από περίπου 30 λεπτά. Μπορεί να συνδυαστεί με τη διαδρομή 1 για την επιστροφή.

5) Μεγάλο Μετέωρο - Μονή Αγίου Στεφάνου | 5 χλμ. | Ανάβαση 160μ. Κατάβαση 250μ.

Η μεγαλύτερη προτεινόμενη διαδρομής ενώνει το Μεγάλο Μετέωρο με τη Μονή Αγίου Στεφάνου. Ξεκινά από το χώρο στάθμευσης απέναντι από τον «Πλατύ Λίθος και ακολουθεί δασωμένη μάχη ως τον επαρχιακό δρόμο της Βλαχάβας. Από εκεί κατηφορίζει με νότια κατεύθυνση ως την διασταύρωση του δρόμου που οδηγεί στην Αγία Τριάδα. Μια τελευταία ανάβαση στον λόφο του Πύργου» και θα φτάσετε στη Μονή Αγίου Στεφάνου. Μπορεί να συνδυαστεί με το πρώτο κομμάτι της διαδρομής 2 για την επιστροφή.

Η άποψη της Καλαμπάκας με τον Κόζιακα να ξεπροβάλλει από πίσω

ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ

Συνολικά στα Μετέωρα υπάρχουν 24 μοναστήρια, ωστόσο λειτουργούν και είναι επισκέψιμα μόνο τα 6.

Μονή Αγίου Νικολάου Αναπαύσα: Η αγιογράφηση του καθολικού της μονής έγινε από τον Θεοφάνη Στρελίτζα το 1527. Ο μοναχός - καλλιτέχνης, κρητικός στην καταγωγή, συγκαταλέγεται στους ιδρυτές της Κρητικής Σχολής.

Μονή Μεγάλου Μετεώρου: Αποτελεί μία από τις παλαιότερες και η μεγαλύτερη μονή των Μετεώρων που ιδρύθηκε στα μέσα του 14ου αιώνα από τον Άγιο Αθανάσιο τον Μετεωρίτη. Αρχικά υπήρξε ως ασκηταριό, ωστόσο λειτούργησε με την πάροδο του χρόνου σε μοναστηριακή κοινότητα. Αργότερα, ο Αθανάσιος έκτισε άλλο ναό προς τιμή του Σωτήρος Χριστού, το οποίο έγινε το καθολικό της Μονής και έδωσε μέχρι σήμερα τη σημερινή ονομασία της Μεταμορφώσεως.

Μονή Βαρλαάμ: Οφείλει το όνομα της στον ασκητή Βαρλαάμ, ο οποίος τον 14ο αιώνα κατοίκησε στο βράχο. Η ιστορία της Μονής όμως αρχίζει τον 16ο αιώνα όταν οργάνωσαν το κοινόβιο τους οι αδερφοί Νεκτάριος και Θεοφάνης. Το καθολικό της Μονής είναι αφιερωμενο στους Αγίου Πάντες και η αγιογράφηση έγινε από τον περίφημο αγιογράφο Φράγκο Κατελάνο. Η παλαιά τράπεζα λειτουργεί ως μουσείο.

Μονή Ρουσάνου: Η μονή κατοικήθηκε από τις αρχές του 16ου αιώνα όταν αναστηλώθηκε το ερειπωμένο καθολικό του 14ου αιώνα που ήταν αφιερωμένο στη Μεταμόρφωση Σωτήρος. Από τη δεκαετία του 1980, λειτουργεί ως γυναικείο μοναστήρι. Το τριώροφο συγκρότημα καλύπτει όλη την κορυφή του απότομου βράχου. Η ανάβαση στη μονή γίνεται γινόταν αρχικά με ανεμόσκαλα, ενώ σήμερα γίνεται με τη βοήθεια σκάλας και δύο γεφυριών.

Μονή Αγίας Τριάδος: Κτίστηκε τον 15o αιώνα και αγιογραφήθηκε τον 18ο αιώνα. Η πρόσβαση στη μονή γίνεται μέσω 145 σκαλοπατιών λαξευμένα στο βράχο. Αριστερά της εισόδου βρίσκεται το παρεκκλήσι του Τιμίου Προδρόμου, λαξευμένο και αυτό μέσα σε βράχο. Από το υψηλότερο σημείο μπορείτε να θαυμάσετε τη θέα προς τα υπόλοιπα μοναστήρια.

Μονή Αγίου Στεφάνου: Βρίσκεται ακριβώς πάνω από την πόλη της Καλαμπάκας. Ιδρύθηκε το 14ο αι. αλλά η κατασκευή της ολοκληρώθηκε τον 16ο αι. Το πρώτο καθολικό ήταν αφιερωμένο στον Άγιο Στέφανο, έργο του δεύτερου κτήτορα της μονής, μοναχού Φιλόθεου. Το 1798 κτίζεται νέο καθολικό, αφιερωμένο στον Άγιο Χαράλαμπο, δεύτερο προστάτη της μονής. Από το 1961 φιλοξενεί γυναικεία αδελφότητα

ΑΝΑΚΑΛΥΠΤΟΝΤΑΣ ΜΕ ΤΟ ΧΑΡΤΗ ΤΗΣ ΑΝΑΒΑΣΗΣ

Σε σχέση με τους άλλους πεζοπορικούς χάρτες της έκδοσης ο χάρτης των Μετεώρων αποτελεί το μοναδικό 3D χάρτη όχι μόνο της έκδοσης αλλά και όλη της Ελλάδας. Στο χάρτη περιέχονται 3D γυαλιά ώστε να δείτε τους εντυπωσιακούς βράχους των Μετεώρων σε 3D μορφή στην πίσω όψη του χάρτη. Παράλληλα θα βρείτε και χάρτη με 5 προτεινόμενες διαδρομές καθώς και όλα τα μοναστήρια και τις εκκλησίες.

Φωτογραφίες: Αντώνης Ρωμανός (Ανάβαση)