Ιουλίδα - Λέων - Βενιαμίν - Δοσωνάρι - Διασέλλι - Οτζιάς 5,2χλμ

 

Πρόκειται για ενδιαφέρουσα διαδρομή 5,2χλμ που διασχίζει σημεία ύψιστης ιστορικής σημασίας για το νησί. Αφετηρία η Ιουλίδα και ακολουθώντας κατηφορική πορεία στο μεγαλύτερο μέρος της καταλήγει στον όρμο του Οτζιά.
Η διαδρομή ξεκινά από την Ιουλίδα, τη χώρα του νησιού, που βρίσκεται στο κέντρο του νησιού. Η χώρα είναι χτισμένη αμφιθεατρικά ενώ στην κορυφή δεσπόζει το κάστρο. Παράλληλα σώζονται τμήμα του τείχους της αρχαίας ακρόπολης καθώς και η είσοδος του Βενετσιάνικου κάστρου. Το κάστρο χτίστηκε τον 13ο αιώνα ενώ θεωρείται ότι πριν υπήρξε ο ναός του Πύθιου Απόλλωνα. 

Η άποψη της Ιουλίδας, η χώρα του νησιού


Βγαίνοντας ο περιηγητής από την ανατολική έξοδο της Χώρας, συναντά στο δρόμο του μικρές διακλαδώσεις προς τις κοντινές πηγές. Μέσα από ιδιαίτερου κάλλους τοπίο, η διαδρομή οδηγεί στον αρχαϊκό Λέοντα. Στην όλη ζωγραφική εικόνα κυριαρχεί η βαθιά καταπράσινη ρεματιά, με περιβόλια περιστοιχισμένα από αρχαία δομικά κατάλοιπα. Στα δυτικά εκτείνεται πανοραμικά το μνημειακό αρχιτεκτονικό σύνολο του χωραΐτικου οικισμού. Επόμενος σταθμός είναι το «χοροστάσι» και η βρύση του Βενιαμίν. Το λιθόστρωτο κατηφορίζει στο Δοσωνάρι, ανάμεσα σε πυκνή βλάστηση από βελανιδιές, αμυγδαλιές, ασφεντάμους κ.ά., περνά μπροστά από το κτήμα και την «αποθήκη Λαζαρίδη», όπου υπάρχουν ενσωματωμένα τα κατάλοιπα αρχαίου ορθογώνιου πύργου, και φτάνει σε μικρό πλάτωμα, τα Καμπιά. Η πορεία συνεχίζεται παράλληλα σε χαράδρα, με ρεματιά άγριας ομορφιάς. Μετά τη θέση Κοκκίνους, το μονοπάτι συναντά τα πρώτα σπίτια και τις αγροικίες του Οτζιά. Με τελευταίο σταθμό το Διασέλι, περιοχή με σημαντική ιστορική σημασία καθώς εκεί έχουν βρεθεί αρχαία εγκατάσταση και επιγραφή ελληνιστικών χρόνων. Τέλος, η διαδρομή συνεχίζεται στην κοιλάδα και ολοκληρώνεται στην αμμώδη ακτή του Οτζιά. Στην αρχαιότητα  υπήρξε επίνειο της Ιουλίδας . Σήμερα αποτελεί τουριστικό οικισμό της Κέας με διάφορα καταλύματα, ταβέρνες και φυσικά την αμμώδη παραλία που προσφέρεται για κολύμβηση.

Ο Λέων της Τζιας
Ο όρμος του Οτζιά


Ο χάρτης της Τζιάς από την Ανάβαση περιλαμβάνει 12 πεζοπορικές διαδρομές καθώς και όλα τα αξιοθέατα, αρχαιολογικούς χώρους, κάστρα, εκκλησίες και παραλίες. 

Ο χάρτης που καλύπτει τη διαδρομή