Τα Βαρδούσια αποτελούν οροσειρά με πολλές εκπλήξεις που αξίζει να ανακαλύψετε. Βρίσκεται στην κεντρική Ελλάδα, στους νομούς Φωκίδος και Φθιώτιδος. Ψηλότερη κορυφή της οροσειράς αποτελεί ο Κόρακας με υψόμετρο 2.495 μέτρα. Μάλιστα, ο Κόρακας θεωρείται η δεύτερη υψηλότερη κορυφή στη Στερεά Ελλάδα μετά την Πυραμίδα της Γκιώνας. Τα Βαρδούσια φημίζονται επίσης για τη Νότια Κορυφογραμμή που διασχίζει όλη τη νότια πλευρά και αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες, σε μήκος, στην Ελλάδα.

Γεωγραφία

Η οροσειρά χωρίζεται σε τρία συγκροτήματα. Το βόρειο τμήμα βρίσκεται στο νομό Φθιώτιδας και εκτείνεται από τον Αθανάσιο Διάκο και την Αρτοτίνα έως τον ποταμό Ιναχό, παραπόταμο του Σπερχειού. Ψηλότερη κορυφή στο βόρειο τμήμα αποτελεί το βουνό της Χωμηριανής με υψόμετρο 2.295 μέτρα. Η βόρεια πλευρά χωρίζει ουσιαστικά την Οίτη από τα υπόλοιπα Βαρδούσια. 

Το δυτικό τμήμα εκτείνεται από το διάσελο της Μετερίζιας έως την Αρτοτίνας περιλαμβάνοντας τις κορυφές Πυραμίδα (2.350 μέτρα), τις Σούφλες (2.340 μέτρα) και το Γιδοβούνι (2.065 μέτρα). Από τη δυτική πλευρά των Βαρδουσίων πηγάζει ο Εύηνος ποταμός. 
Τέλος, το Νότιο τμήμα αποτελεί το πιο δημοφιλές των Βαρδουσίων καθώς εκεί βρίσκεται ο Κόρακας, η υψηλότερη κορυφή της οροσειράς. Το νότιο τμήμα ξεκινά από τον Αθανάσιο Διάκο έως τη Λίμνη του Μόρνου και από το Διάσελο της Μετερίζιας έως τον ποταμό Μόρνο. Ουσιαστικά το νότιο τμήμα είναι μια μακριά κορυφογραμμή που ξεκινά από τον Κόρακα (2.495 μέτρα) και χαμηλώνει σταδιακά μέχρι τη λίμνη του Μόρνου. Σημαντικές κορυφές της νότιας πλευράς αποτελούν ο Κοκκινιάς (2.404 μέτρα), οι Πόρτες (2.413 μέτρα), το Όρνιο (2.287 μέτρα) και η Κορακιά (2.148 μέτρα).

Από τα Βαρδούσια πηγάζει ο Μόρνος και ο Εύηνος, δύο ποτάμια που παρέχουν νερό στην Αθήνα.

Πεζοπορία

Τα Βαρδούσια αποτελούν έναν πεζοπορικό παράδεισο καθώς φημίζονται για τις απόκρημνες κόψεις τους, τις κορυφογραμμές και το αλπικό τοπίο που συναντάτε σε πολλά σημεία. Στην περιοχή θα βρείτε πολλά μονοπάτια που διασχίζουν τα Βαρδούσια που ξεκινάνε είτε από τον Αθανάσιο Διάκο, είτε από την Αρτοτίνα είτε από τη Χωμηριανή. Μπορείτε να φτάσετε στην κορυφή Κόρακας, διασχίζοντας την επιβλητική κορυφογραμμή από τον Κονιάκο. Επίσης, η πρόσβαση προς τον Κόρακα πραγματοποιείται από τον Αθανάσιο Διάκο είτε από το Ασανσέρ είτε από τα καταφύγια. Την οροσειρά διασχίζει επιπλέον το Ευρωπαϊκό μονοπάτι Ε4 και ενώνει τα χωριά Αρτοτίνα και Αθανάσιος Διάκος. 

Πρόσβαση

Η Πρόσβαση στα Βαρδούσια μπορεί να γίνει μέσω της Π.Α.Θ.Ε από τον κόμβο του Μπράλου και από εκεί μέσω της Παύλιανης φτάνετε στο χωριό Αθανάσιος Διάκος. Μπορείτε επίσης να φτάσετε και από την Άμφισσα μέσω του Λιδορικίου.

Πεζοπορία στη Νότια Κορυφογραμμή