Η κορυφή της Γκούρας (γνωστή και ως τσούκα της Γκούρας) είναι μία από τις πιο ψηλές κορυφές της Τύμφης (2467 μ.). Επιβλητική και απόκρημνη, προσφέρει καταπληκτική θέα. 

Ως αφετηρία, επιλέξτε το χωριό Σκαμνέλι στο κεντρικό Ζαγόρι. Από εκεί μπορείτε είτε να ξεκινήστε από το μονοπάτι μέσα στο χωρίο προς Τσόυκα Γκούρας, είτε να κατευθυνθείτε αρχικά οδικώς (συνιστάται τετρακίνηση), προς το Γυφτόκαμπο, και στα 600-700 μέτρα αφού φύγετε από Σκαμνέλι να στρίψετε στο πρώτο χωματόδρομο που συναντάτε στα αριστερά σας. Ο δρόμος ανεβαίνει αρκετά ψηλά και μετά από 6,5 χιλιόμετρα φτάνετε σε ένα μαντρί από όπου μπορείτε να αρχίσετε την πεζοπορία σας. 

Ανηφορίστε προς στην πλαγιά. Ενώ θα κινείστε στον αυχένα μιας μικρής κορυφογραμμής, θα έχετε στα αριστερά σας το βραχώδη όγκο της  Γκούρας. Κατά διαστήματα θα συναντάτε  παλιά αραιή σήμανση. Το μονοπάτι στο οποίο κινείστε, οδηγεί προς τους επιβλητικούς «7 πύργους» της Τύμφης. Προχωρήστε πάνω στη κορυφογραμμή μέχρι να συναντήσετε σήμανση με μπογιά σε πέτρες. Τα σημάδια κατευθύνονται αριστερά προς τον όγκο της Γκούρας.

Ακολουθώντας την αχνή κόκκινη σήμανση, θα ανεβείτε την απότομη βραχώδη πλαγιά της Γκούρας. Μετά από λίγο το μονοπάτι ομαλοποιείται μέχρι να βγείτε επάνω στη λεκάνη της Γκούρας. Από τη λεκάνη πλέον γίνεται ορατή όλη η κορυφογραμμή του όγκου της Γκούρας, με τη κορυφή να βρίσκεται στο βάθος αριστερά. Αρχίστε να ανεβαίνετε τη πλαγιά με κατεύθυνση τη κορυφογραμμή. Αφου φτάσετε πάνω σε αυτή, στρίψτε αριστερά και κατευθυνθείτε πλέον προς τη τσούκα.  

 Η διαδρομή ενδείκνυται για όλο το χρόνο. Αν επιχειρήστε χειμώνα να έχετε μαζί σας κατάλληλο ορειβατικό εξοπλισμό για χειμερινή ανάβαση