Η Αχαΐα είναι η κεφαλή της Πελοποννήσου, παρότι αποσπασμένη πλέον μαζί με την Ηλεία στην περιφέρεια της Δυτικής Ελλάδας. Η Αχαΐα είναι προικισμένη με όλα τα καλά της πελοποννησιακής γης. Εύφορες πεδινές ζώνες και καλοπάτητα βουνά συνθέτουν τοπία όμορφα και γαλήνια που προσφέρονται για ταξίδι όλες τις εποχές του χρόνου. Η πρωτεύουσα της είναι η Πάτρα, μια από τις κυριότερες πόλεις της Ελλάδας και μεγάλο λιμάνι στον Κόλπο της Πάτρας. Άλλες μεγάλες πόλεις της Αχαΐας είναι το Αίγιο, η Κάτω Αχαΐα, τα Καλάβρυτα, η Αιγείρα, η Οβρυά, η Ακράτα και η Παραλία. Πάνω από την πόλη της Πάτρας υψώνεται το όρος Παναχαϊκό (1926μ.). Τα ψηλότερα βουνά της Αχαΐας είναι ο Χελμός (2355 μ.) και ο Ερύμανθος (2224 μ.).

Τα πυκνά σύννεφα έχουν σκεπάσει τις πλαγιές του Χελμού

Χελμός & Περιοχή Καλαβρύτων

Επισκεφθείτε τον Χελμό (ή Αροάνια όρη), το ψηλότερο βουνό στην Αχαΐα (2355 μ.). Υπάρχουν πολλά μονοπάτια στο Χελμό, αλλά το ωραιότερο είναι το μονοπάτι από τα Καλάβρυτα προς το Διακοπτό, διασχίζοντας το φαράγγι του Βουραϊκού. Από το Διακοπτό κάντε την ανάβαση με τον οδοντωτό σιδηρόδρομο ως τα Καλάβρυτα. Το πιο εντυπωσιακό θέαμα στον Χελμό είναι τα νερά της Στύγας που ρέουν από τα απότομα βράχια της Νεραϊδόραχης. Στη μυθολογία, η Στύγα είναι ο χθόνιος ποταμός που ρέει από τον Κάτω Κόσμο. Μην χάσετε το Σπήλαιο των Λιμνών, ένα εντυπωσιακό σύστημα λιμνών μέσα σε μια μεγάλη σπηλιά. Επισκεφθείτε επίσης τα ορεινά χωριά Πλανητέρο, Περιστέρα και Καλάβρυτα, και το χειμώνα, το χιονοδρομικό κέντρο κοντά στα Καλάβρυτα, όπου τα χιονοδρομικά κέντρα έχουν μυθολογικά ονόματα. Το Μέγα Σπήλαιο, το ιστορικό μοναστήρι που βρίσκεται στις απόκρημνες πλαγιές του φαραγγιού του Βουραϊκού στο Χελμό. Σύμφωνα με την παράδοση, είναι ένα από τα παλαιότερα μοναστήρια στην Ελλάδα, αν και το σύγχρονο κτίριο ξαναχτίστηκε μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Δυτικά θα βρείτε τη λίμνη Τσιβλού, υδάτινος παράδεισος που δημιουργήθηκε ύστερα από κατολίσθηση. Στις 24 Μαρτίου του 1913, το χωριό Συλίβαινα θα χαθεί για πάντα μετά από την καταστροφική κατολίσθηση που άφησε πίσω της 4 νεκρούς. Στη συνέχεια θα δημιουργηθεί λίμνη που βρίσκεται ανάμεσα στη διαδρομή του ποταμού Κράθι. Αξίζει να περπατήσετε πέριξ της λίμνης ανάμεσα στο πυκνό πλατανόδασος και ελατόδασος. Συνέχιζοντας νότια της λίμνης θα βρείτε τη Ζαρούχλα, γραφικό χωριό με πετρόχτιστα σπίτια, χτισμένο ανάμεσα στο Χελμό και τη Ντουρντουβάνα.

Πάτρα & Δυτική Αχαΐα 

Επισκεφθείτε την Πάτρα, ιδίως το παλιό τμήμα της πόλης, που ονομάζεται Άνω Πόλη και στην κορυφή της Άνω Πόλης, το Κάστρο της Πάτρας, χτισμένο τον 6ο αιώνα πάνω από τα ερείπια της αρχαίας ακρόπολης. Έχει θέα στην πόλη και στον κόλπο της Πάτρας. Επίσης αξίζει επίσκεψη στο Ρωμαικό Ωδείο, έργο του 2ου αιώνα μΧ, στο Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο της Πάτρας, στο ναό του Αγίου Ανδρέου, που αποτελεί την τρίτη μεγαλύτερη εκκλησία στα Βαλκάνια. Λίγο έξω από την Πάτρα θα βρείτε το Ρίο, εξωχική κωμόπολη με το ομώνυμο κάστρο του να συγκεντρώνει αρκετούς τουρίστες. Χτίστηκε το 1499 από τον Βαγιαζήτ και αποτέλεσε για πολλά χρόνια φρούριο της περιοχής. Από πάνω ξεκινά η γέφυρα Ρίου Αντιρρίου ή Χαρίλαος Τρικούπης που εγκαινιάστηκε το 2004 ενώνοντας τη Στερεά Ελλάδα με την Πελοπόννησο. Τους θερινούς μήνες οι πατρινοί επισκέπτονται γειτονικούς οικισμούς για μπάνιο όπως ο Ψαθόπυργος, τα Βραχναίικα, το Μονοδένδρι, τα Καμίνια και τον Λόγγο. Τέλος αξίζει επίσκεψη στο Achaia Claus, οινοποιέιο που έχτισε ο Γουστάβος Κλάους στην περιοχή του Σαραβαλίου.

Πεζοπορήστε στον Ερύμανθο (2.224 μέτρα) που είναι το δεύτερο ψηλότερο βουνό της Αχαΐας. Ιδανικά μέρη για επίσκεψη στην περιοχή είναι οι Καταρράκτες των Ταξιαρχών στην Άνω Βλασία, η νέα λίμνη Αστερίου στις Φάρρες και το Καλέντζι, η γενέτειρα του πρωθυπουργού της Ελλάδας, Γεώργου Παπανδρέου.

Το δάσος της Στροφυλιάς στη Δυτική Αχαϊα

Δάσος Στροφυλιάς & Περιοχή Αράξου

Στην κεφαλή της Πελοποννήσου, και δυτικά της Πάτρα βρίσκεται η προστατευόμενη περιοχή του Δάσους Στροφυλιά και της λιμνοθάλασσας Κοτύχι. Με μήκος ως τα 22 χιλιόμετρα, εκτείνεται από τον Πατραϊκό κόλπο έως λίγο πριν την Κυλλήνη.Στο βόρειο μέρος, στο ακρωτήρι Άραξος, βρίσκται η λιμνοθάλασσα της Καλογριάς, ενώ πάνω τους δεσπόζουν  οι ασβεστολιθικοί λόφοι των Μαύρων Λιθαριών (240μ), ακολουθεί η λιμνοθάλασσα Πρόκοπος, το έλος Λάμια και στο νότιο άκρο η λιμνοθάλασσα Κοτύχι. Η περιοχή είναι παραθαλάσσια πεδινή με αμμουδιές, αμμοθίνες και αμμόλοφους, εξαιρετικής φυσικής ομορφιάς διάσπαρτες με φυτά της άμμου και πεύκα με νανώδη μορφή. Οι παραλιακοί αμμόλοφοι εμποδίζουν την εκβολή στη θάλασσα των υδάτων και έχει δημιουργηθεί ένα σύστημα με μόνιμα ή εποχιακά στάσιμα νερά, με ξέφωτα µε υγρά λιβάδια και αλµυρόβαλτοι. Στο δάσος της Στροφυλιάς συναντάει κανείς κουκουναριές (Pinus pinea) και πεύκα (Pinus halepensis) που εκτείνονται κατά μήκος των ακτών και προστατεύουν τα δάση κουκουναριάς από την αλμύρες και τους δυνατούς ανέμους. Στο ανατολικό τμήμα του δάσους φυτρώνουν ήμερες βελανιδιές (Quercus macrolepis).