Η Λακωνία αποτελεί νομό της Πελοποννήσου, που βρίσκεται στο νοτιοανατολικό άκρο της. Η θελκτική της τοποθεσία ανάμεσα στα δύο από τα μεγαλύτερα βουνά της Πελοποννήσου, τον Ταΰγετο και τον Πάρνωνα σε συνδυασμό με τη μακρόχρονη ιστορία και τα ιδιαίτερα πολιτισμικά της στοιχεία, προκαλούν τους επισκέπτες να την επισκεφτούν. Από τις απότομες πλαγιές του Ταϋγετου έως την άγρια χερσόνησο της Μάνης με τις χιλιάδες βυζαντινές εκκλησίες και τους πετρόχτιστους πύργους έως το μυθικό κάστρο της Μονεμβασιάς, η Λακωνία έχει πολλά μέρη τα οποία αξίζει να δείτε.

Η περιήγηση στο νομό ξεκινά από τη Σπάρτη, την πρωτεύουσα του νομού. Πρόκειται για σύγχρονη πόλη καθώς δημιουργήθηκε από τον Όθωνα το 1824 κοντά στην καστροπολιτεία του Μυστρά. Επισκεφτείτε την Αρχαία Ακρόπολη, το Αρχαίο Θέατρο, το Λεωνιδαίον καθώς και το Αρχαιολογικό Μουσείο. Αξιόλογο επίσης είναι το Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδίου.

Οι επιβλητικές πλαγιές του Ταϋγέτου

Σε κοντινή απόσταση βρίσκεται η μυθική καστροπολιτεία του Μυστρά, που στέκεται αγέρωχη στις επιβλητικές ορθοπλαγιές του Ταυγετου. Οι φράγκοι δημιούργησαν το κάστρο το 1249 κατά την επιδρομή τους στην Πελοπόννησο και μετά παραδόθηκε στους βυζαντινούς. Περπατήστε ανάμεσα στις επιβλητικές βυζαντινές εκκλησίες και απολαύστε τη θέα προς την εύφορη Λακωνική πεδιάδα.

Πάνω από το Μυστρά ορθώνεται ο Ταΰγετος, το υψηλότερο βουνό της Πελοποννήσου. Ο Προφήτης Ηλίας αποτελεί την υψηλότερη κορυφή όπου το ύψος του φτάνει τα 2.408 μέτρα. Από εκεί η θέα εντυπωσιάζει τους πεζοπόρους. Κάτω θα συναντήσετε όμορφα χώρια όπως η Άρνα, το Ξηροκάμπι, τα Ανώγεια και την Αναβρυτή. Η πεζοπορία είναι ο καλύτερος τρόπος για να φτάσετε στο υψηλότερο βουνό της Πελοποννήσου είναι από την Αναβρυτή μέσω του καταφυγίου του ΕΟΣ Σπάρτης και έπειτα κινούμενοι επάνω στην κορυφογραμμή φτάνετε στον Προφήτη Ηλία.

Νοτιότερα, συναντάτε το Γύθειο, το ιστορικό επίνειο της Σπάρτης. Έδρα του Δήμου Ανατολικής Μάνης ενώ η αρχιτεκτονική των σπιτιών παραπέμπει σε κάποιο νησί. Συνεχίζοντας νότια, ορθώνεται η Μάνη με τους πετρόχτιστους πύργους της και τα άγρια της τοπία. Επισκεφτείτε την Αρεόπολη, πόλη με πλούσια ιστορία καθώς από εκεί ξεκίνησε η ελληνική επανάσταση του 1821, τα Σπήλαια του Διρού με το απόκοσμο τους τοπίο να εντυπωσιάζει τους επισκέπτες, το γραφικό ψαροχώρι του Γερολιμένα και καταλήξτε στο νοτιότερο ακρώτηρι της Ηπειρωτικής Ελλάδας, το Ταίναρο. Εκεί υπάρχει το Ιερό του Ποσειδώνος και Απόλλωνος, το γνωστό νεκρομαντείο. Από κινηθείτε βόρεια και αφού περάσετε το παραθαλάσσιο ψαροχώρι της Κοκκάλας, επισκεφτείτε τον Κότρωνα που βρίσκεται επάνω στα ερείπια της αρχαίας Τευθρώνης.

Στο Ιερό του Ποσειδώνα και του Απόλλωνα στο ακρωτήρι Ταίναρο

Ανατολικά θα βρείτε τη Μονεμβασιά, μια από τις μεγαλύτερες καστροπολιτείες της χώρας που μετρά περίπου 40 εκκλησίες. Χωρίζεται σε δύο μέρη, η Κάτω Πόλη είναι αυτή που κατοικείται ενώ η Άνω Πόλη έχει πολλές εκκλησίες όπως η Αγία Σοφία. Από εκεί μπορείτε να επισκεφτείτε το Κυπαρίσσι, γραφικός οικισμός που είναι χτισμένος δίπλα στη θάλασσα, στους πρόποδες της Μαδάρας. Παράλληλα, στην περιοχή θα συναντήσετε το μοναδικό φιόρδ της χώρας αυτό του Γέρακα.

Η γραφική καστροπολιτεία της Μονεμβασιάς

Στην απόληξη της χερσονήσου Επιδαύρου - Λιμήρας θα βρείτε τη Νεάπολη, οικισμός χτισμένος δίπλα στη θάλασσα. Από εκεί μπορείτε να συνεχίσετε προς τον Κάβο Μαλέα, με τον ιστορικό φάρο να φωτίζει το Μυρτωό Πέλαγος. Η Ελαφόνησος αποτελεί το μοναδικό νησί που κατοικείται στη Λακωνία. Φημίζεται για τις αμμώδεις παραλίες όπως αυτή του Σίμου, ενώ είναι χτισμένη επάνω στα ερείπια του Παυλοπετρίου, αρχαία πόλη που βυθίστηκε ύστερα από σεισμό το 375 πΧ, γεγονός που τη μετέτρεψε σε νησί.

Τέλος, αξίζει μια επίσκεψη στα χωριά του Πάρνωνα. Ο Πάρνωνας αποτελεί επιμηκής οροσειρά στα ανατολικά του νομού. Τα ελατόδαση σε συνδυασμό με τα μικρά γραφικά χωριά όπως ο Πολύδροσος, η Βαμβάκου και οι Καρυές αποτελούν λόγους για να ανακαλύψετε την κρυφή πλευρά της Λακωνίας. Μάλιστα από την περιοχή είχαν καταγωγή οι Καρυάτιδες, γι’αυτό το χωριό Καρυές θα συναντήσετε μνημείο με τις Καρυάτιδες. Νοτιότερα, βρίσκεται και το Γεράκι, πόλη χτισμένη στα ερείπια των Αρχαίων Γεροθρών. Επισκεφτείτε το επιβλητικό κάστρο του με τις δεκάδες βυζαντινές εκκλησίες.