Χάρτες "Ανάβασης" με διαδρομές αγώνων Ορεινού Τρεξίματος

Μπορεί τα τελευταία χρόνια να έχουμε κατακλυστεί από κάθε είδους gadget που μας επιτρέπει να καταγράφουμε με ακρίβεια τις προπονήσεις μας, να τις μελετάμε με κάθε λεπτομέρεια αφού τις ανεβάσουμε σε κάποια διαδικτυακή πλατφόρμα στο σπίτι και να την μοιραστούμε με φίλους μας. Έχουμε αποκτήσει ακόμη και την δυνατότητα να βλέπουμε το «στίγμα» μας πάνω σε χάρτη σε πραγματικό χρόνο στο τελευταίας τεχνολογίας έξυπνο κινητό μας. Τι γίνεται όμως όταν … η μπαταρία τελειώσει; Τι γίνεται όταν το σήμα … είναι ανύπαρκτο; Εκεί είναι που η χρησιμότητα ενός τυπωμένου χάρτη παίρνει άλλες διαστάσεις. Ανάλογης βέβαια σημασίας είναι και η ικανότητα που θα πρέπει ο κάθε ορεινός δρομέας που σέβεται τον εαυτό του κατέχει, η σωστή ανάγνωση του χάρτη και η αντίληψη του που βρισκόμαστε πάνω σε αυτόν κάθε δεδομένη χρονική στιγμή.

Για μία προπόνηση δύο ή τριών ωρών σε μονοπάτια που μας είναι γνωστά ένας χάρτης προφανώς δεν είναι απαραίτητος. Τι γίνεται όμως αν θέλουμε να «βάλουμε» περισσότερα χιλιόμετρα, περισσότερες ώρες σε μονοπάτια ή δρόμους χωρίς να πηγαίνουμε βαρετά πέρα-δώθε ή να κάνουμε κύκλους; Επίσης δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι υπάρχουν χιλιάδες νέοι δρομείς βουνού οι οποίοι παρότι θέλουν να τρέξουν σε νέα και άγνωστα για αυτούς μονοπάτια, ο φόβος ή η άγνοια τους αποτρέπει από το να το κάνουν. Ένας χάρτης λοιπόν είναι απαραίτητος για να έχουμε μία καταρχάς σφαιρική άποψη των μονοπατιών, του ανάγλυφου αλλά και των διάφορων χαρακτηριστικών σημείων που μπορεί να συναντήσουμε (πηγές, ποτίστρες, βρύσες, κτίσματα κλπ.) στο διάβα μας.

Όλα τα παραπάνω επίσης σε κάποιον αγώνα όπου συνήθως η σήμανση είναι υπεραρκετή δεν είναι απαραίτητα. Τι γίνεται όμως αν θέλουμε να κάνουμε μια μεγάλη προπόνηση ή ένα δυνατό προπονητικό διήμερο σε ένα άγνωστο βουνό; Μια μεγάλη πεζοπορική / ορειβατική διαδρομή που απαιτεί σχεδιασμό; Τίποτα πιο χρήσιμο λοιπόν από έναν χάρτη! Και λέγοντας για πεζοπορικούς χάρτες ή χάρτες βουνού στην Ελλάδα αυτόματα το μυαλό πηγαίνει σε ένα όνομα: Ανάβαση!

Τα παραπάνω βέβαια σας τα λέει κάποιος αθεράπευτα ρομαντικός, μανιώδης συλλέκτης, φανατικός; Πείτε με όπως θέλετε αφού ξεκινώντας πριν από πάνω από μια εικοσαετία, πλέον η προσωπική συλλογή έντυπων χαρτών όλων των ειδών φτάνει σε 3ψήφιο νούμερο! Δεν πηγαίνω πουθενά χωρίς να έχω χάρτη έχοντας στο νου πάντα να γνωρίζω ανά πάσα στιγμή που βρίσκομαι «πάνω του». Και η γνώση του πού είσαι και το πού πρέπει να πας στο βουνό είναι κάτι το οποίο είναι πολλές φορές ζωτικής σημασίας.

H προσωπική συλλογή χαρτών με αυτούς της "Ανάβασης" σε περίοπτη θέση! Υπάρχουν και άλλοι αλλά δεν χωρούσαν στην φωτογραφία!


Για τους χάρτες της Ανάβασης δεν χρειάζεται να αναφέρουμε πολλά. Ξεκινώντας από το 1997 η Ανάβαση έχει προσφέρει χαρτογραφικά στην Ελλάδα τα μέγιστα σε τέτοιο βαθμό έτσι ώστε οι χάρτες της να θεωρούνται «αναφορά» για κάθε τόπο. Οι άνθρωποί της έχουν περπατήσει χιλιάδες χιλιόμετρα αποτυπώνοντας όσο καλύτερα γίνεται τα χαρακτηριστικότερα σημεία της χαρτογραφημένης περιοχής όπου σε συνδυασμό με δορυφορικά δεδομένα έχουν προσφέρει στο ελληνικό κοινό ακριβείς και αξιόπιστους χάρτες.

Το ενδιαφέρον λοιπόν όσον αφορά τη νέα γενιά χαρτών της Ανάβασης είναι ότι ενσωματώνουν το ίχνος των μονοπατιών δημοφιλών αγώνων ορεινού τρεξίματος, χαρακτηριστικών αλπικών διαδρομών αλλά και των νέων πιστοποιημένων ελληνικών μονοπατιών.

Στον νέο χάρτη του Ολύμπου (εκδ. 2020, 1:30.000), εκτός από όλα τα μονοπάτια του, θα βρείτε σήμανση για όλους τους δημοφιλείς αγώνες του βουνού (Olympus Marathon, Olympus Mythical Trail, Faethon Olympus Marathon, Rogkas). Bonus ο λεπτομερής χάρτης του κεντρικού τμήματος του βουνού σε κλίμακα 1:10.000 με ισοδιάσταση ανά 20μ. Θα βρείτε επίσης σήμανση και περιγραφή μίας διαδρομής ορειβατικού σκι που προτείνει ο διαχειστής του καταφυγίου ΣΕΟ (Αποστολίδης) Λάζαρος Μποτέλης.


Στο νέο χάρτη του Χελμού (εκδ. 2020, 1:30.000) υπάρχει ειδική σήμανση και πλήρης περιγραφή για τα περίφημα «Χτένια» του, την διάσχιση της Νότιας κορυφογραμμής του βουνού, μια γνήσια αλπική διαδρομή για την οποία χρειάζεται εξοπλισμός ασφαλείας και ραπέλ. Θα βρείτε εννοείται και όλες τις πεζοπορικές διαδρομές ανανεωμένες καθώς και όλη την διαδρομή του Ε4 που περνάει από εκεί.


Στον ανανεωμένο χάρτη του Μαινάλου (εκδ. 2020, 1:40.000) θα βρείτε πλήρης περιγραφή του Menalon Trail, του μονοπατιού που έχει λάβει ευρωπαϊκή πιστοποίηση και αποτελεί ένα διαμάντι για την χώρα μας. Περπατήσαμε εκεί πολύ πρόσφατα και μείναμε εντυπωσιασμένοι από την δουλειά που έχει γίνει στα μονοπάτια, στη σήμανση και στην πληροφόρηση. Αυτό που μπορούμε να πούμε είναι αποτελεί μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για ένα πολύ ενδιαφέρον προπονητικό διήμερο! Το είχαμε στα σκαριά αλλά οι τελευταίες εξελίξεις δυστυχώς δεν μας το επέτρεψαν. Ο επόμενος στόχος!


Οι χάρτες που περιλαμβάνουν διαδρομές αγώνων μέχρι σήμερα είναι οι  Έξω Μάνη 1:20 000 και ο Ταΰγετος 1:50 000, το Ζαγόρι 1:50 000, ο Όλυμπος 1:10 000/1:30 000, το Μαίναλο 1:40 000, ο Παρνασσός 1:35 000, η Ύδρα, η Αμοργός, η Τήνος, η Νάξος, τα Τζουμέρκα (Νότια Πίνδος 1:50 000).

“Είναι σημαντικό να υπάρχουν αυτές οι διαδρομές στο χάρτη, αρχικά γιατί τις έχουν σχεδιάσει άνθρωποι που ζουν εκεί και που γνωρίζουν τα μονοπάτια και την περιοχή άρα έχουν επιλέξει μια όμορφη διαδρομή, χαρακτηριστική της περιοχής. Άρα είναι και προτεινόμενες διαδρομές πεζοπορίας. Βρίσκεται πάνω στο χάρτη και μπορεί κάποιος να πάει να την τρέξει και εκτός αγώνα, συνήθως είναι το πιο καλοδιατηρημένο μονοπάτι ή σύστημα μονοπατιών της περιοχής. Στέλνουμε πολλούς χάρτες επίσης στο εξωτερικό και ίσως συμβάλλουμε με τον τρόπο μας στο να γίνουν γνωστοί οι αγώνες και έξω.” μας ανέφερε χαρακτηριστικά η Ήβη Αδαμακοπούλου, υπεύθυνη των εκδόσεων «Ανάβαση». Πολύ ενδιαφέρον και ελπιδοφόρο είναι το γεγονός ότι όπως μας ανέφερε η κα Αδαμακοπούλου, πλέον σε όλες τις νέες εκδόσεις χαρτών της Ανάβασης, θα περιέχονται τα ίχνη των αγώνων ορεινού τρεξίματος. «Μας ενδιαφέρει οτιδήποτε συμβαίνει στο ορεινό τοπίο και μπορεί να αποτυπωθεί. Άλλωστε, οι διαδρομές ορεινού τρεξίματος διασφαλίζουν κάποια μονοπάτια σε κάθε περιοχή να καθαρίζονται ετησίως. Συμβάλλουν και στο να αναδεικνύονται όμορφα μονοπάτια» ανέφερε άλλωστε χαρακτηριστικά!

Εκτός βέβαια από τους έντυπους χάρτες η Ανάβαση προσφέρει τους χάρτες της σε ψηφιακή μορφή. Αγοράζοντας δικτυακά έναν χάρτη έχετε στα χέρια σας μία εικόνα υψηλής ανάλυσης για να την χρησιμοποιήσετε σε κάποιο χαρτογραφικό πρόγραμμα κάνοντας το απαραίτητο «καλιμπράρισμα». Αγαπημένο πρόγραμμα εδώ και χρόνια το OziExplorer, μία πολύ ελαφριά και δυνατή εφαρμογή. Πάνω εκεί μπορείτε να σχεδιάσετε την πορεία σας πατώντας πάνω στα μονοπάτια του χάρτη και να την περάσετε στο GPS. Εναλλακτικά μπορείτε να κατεβάσετε τους χάρτες για χρήση στο mobile application Anavasi mapp.

Καινοτομώντας και εδώ, αν εγκαταστήσετε το Anavasi mapp στο κινητό σας σας θα δείτε προεγκατεστημένο τον χάρτη του … Taygetos Challenge και όλων των διαδρομών του! Μπορείτε έτσι να τις κατεβάσετε στο κινητό και μέσα από το app κατά την διάρκεια του αγώνα να γνωρίζετε με ακρίβεια σε ποιο σημείο είστε. Η "Ανάβαση" αυτή τη στιγμή υλοποιεί κάτι αντίστοιχο και για τους δημοφιλείς αγώνες του Ολύμπου.

Θα αναρωτηθεί κάποιος, “και γιατί να μην το κάνω αυτό χρησιμοποιώντας το Google Maps;”. Εύλογη ερώτηση που θα έκανε όποιος δεν έχει δει έναν πραγματικό χάρτη βουνού όπως είναι οι χάρτες της Ανάβασης. Ένας χάρτης ενσωματώνει όλα τα χαρακτηριστικά σημεία (πηγές, ποτίστρες, βρύσες, ρυάκια, ρέματα, εικονοστάσια κλπ.) τα οποία σας βοηθούν να καταλάβετε την θέση σας αλλά και να σας βοηθήσει να πάρετε κρίσιμες αποφάσεις για την συνέχιση της πορείας σας. Σημεία τα οποία μόνο όταν κάποιος που τα έχει περπατήσει μπορεί να τα καταγράψει με τόση λεπτομέρεια. Όχι τόσο κρίσιμα όταν τρέχεις σε έναν αγώνα, κρισιμότατα όμως σε όλες τις άλλες περιπτώσεις!

Επιπρόσθετα, υπάρχουν προ-εγκατεστημένοι και οι χάρτες της Βασιλίτσας, των Μετεώρων, του Αρτεμισίου αλλά και … της Ρεματιάς Χαλανδρίου, ενός τόσο κοντινού αλλά και τόσο άγνωστου πνεύμονα οξυγόνου της Αττικής.

Η εφαρμογή Anavasi mapp έχει δημιουργηθεί για να λειτουργεί επικουρικά με τον έντυπο χάρτη και προς το παρόν δεν αποτελεί πλήρες χαρτογραφικό app. Έχει τη δυνατότητα να βλέπεις το στίγμα σου αν χαθείς ή αν έχεις κάποια αμφιβολία για τη θέση σου πάνω στον χάρτη επιβεβαιώνοντας την ακριβή σου θέση.  

Έχει εμπλουτιστεί με πολλές προτεινόμενες διαδρομές σε κάθε χάρτη μας, για να επιλέξουμε τη διαδρομή που μας ενδιαφέρει με βάση το βαθμό δυσκολίας (πράσινη, μπλε, κόκκινη...) και την απόσταση. Οι προτεινόμενες διαδρομές εμπλουτίζονται συνεχώς και θα συμπεριληφθούν και άλλα στοιχεία στο μέλλον. Πολύ χρήσιμη η δυνατότητα που δίνει στον χρήστη να στείλει SMS ανάγκης με τη θέση του με google link. Αυτή η δυνατότητα είναι από τα πιο σημαντικά χαρακτηριστικά της εφαρμογής γιατί σπάνια βρίσκει κανείς καλό σήμα στα βουνά για να καλέσει αλλά το SMS είναι βέβαιο ότι θα φύγει σε κάποιο παράθυρο σήματος.

Στον αντίποδα, δυστυχώς δεν υπάρχει η δυνατότητα upload κάποιας δικής μας διαδρομής, κάτι το οποίο όπως μας διαβεβαίωσαν από την Ανάβαση το σκέφτονται σοβαρά για να περιληφθεί σε επόμενο update του app.

Ενδιαφέρον αποτελεί το γεγονός ότι επιπρόσθετους ψηφιακούς χάρτες της Ανάβασης μπορείτε να κατεβάσετε στο κινητό σας και σε άλλα δημοφιλή apps. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, ένα από τα αγαπημένα μου χαρτογραφικά app, το Viewranger αλλά και το πολύ δημοφιλές Avenza, στα οποία μπορείτε να κατεβάσετε όλους τους χάρτες της Ανάβασης με κόστος 5€ για κάθε χάρτη.

Μόνο χαρμόσυνο λοιπόν το γεγονός ότι στους αγαπημένους μας χάρτες της Ανάβασης περιλαμβάνονται πλέον και δημοφιλείς αγώνες βουνού. ‘Οση τεχνολογία και αν μας έχουν φορτώσει σε κινητά, ρολόγια, φορητά GPS κ.α, η αξία του έντυπου χάρτη παραμένει ανεκτίμητη!