Άνθρωποι, τοπία και καρτάλια στο Δάσος της Δαδιάς 

 

Ο φυσικός πλούτος του δάσους της Δαδιάς, αλλά και οι άρρητοι δεσμοί ανάμεσα στην ιστορία και τα τοπία της περιοχής, παρουσιάζονται στο νέο βιβλίο του Γιώργου Κατσαδωράκη, με τίτλο «Άνθρωποι, τοπία και καρτάλια  στο Δάσος της Δαδιάς».

https://www.youtube.com/watch?v=25sdTHxhJdE&ab_channel=WWFGreece  

Με αφορμή την προσπάθεια του συγγραφέα να δώσει απάντηση στο ερώτημα γιατί υπάρχει τόσο μεγάλη ποικιλία και τόσο μεγάλοι αριθμοί αρπακτικών πουλιών (αετών, γερακιών, γυπών) στο Εθνικό Πάρκο του Δάσους της Δαδιάς, το βιβλίο φιλοδοξεί να προκαλέσει το ενδιαφέρον του αναγνώστη για να γνωρίσει καλύτερα το πολύτιμο, αλλά άγνωστο ακόμη κομμάτι της Θράκης.

 

Ο Γιώργος Κατσαδωράκης, ο οποίος είναι  βιολόγος - ειδικός στην άγρια πανίδα, υπήρξε επί πολλά έτη επιστημονικός σύμβουλος του WWF Ελλάς και έζησε στη Δαδιά για εννιά χρόνια. Ο ίδιος σημειώνει πως «ξεκίνησα να γράφω το βιβλίο αυτό ψάχνοντας να βρω τις δικές μου απαντήσεις στο ερώτημα γιατί συναντάται αυτή η τεράστια ποικιλία αρπακτικών πουλιών στο δάσος της Δαδιάς. Στην πορεία κατάλαβα ότι δεν θα μπορέσω ποτέ να βρω επαρκείς απαντήσεις, αν δεν μάθω περισσότερα για την ιστορία του ανθρώπου στην άγνωστη αυτή εσχατιά της ελληνικής γης».  

 

Συνδυάζοντας λόγο και φωτογραφίες, το βιβλίο «ταξιδεύει» τον αναγνώστη στους δασωμένους λόφους της Δαδιάς και τον βοηθάει να ανακαλύψει το νήμα που συνδέει τόσο ετερόκλητα εκ πρώτης όψης πράγματα και γεγονότα, που χαρακτηρίζουν τον κεντρικό Έβρο. Για παράδειγμα, πώς συνδέονται οι μεγάλοι αετοί και γύπες (καρτάλια) με τα μεγαλιθικά μνημεία της Εποχής του Σιδήρου, η βιομηχανία της μοριοσανίδας με τις χελώνες, το χρώμιο στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο με την πανάρχαια γιορτή Κουρμπάνι, οι Σαρακατσάνοι κτηνοτρόφοι και τα χιλιάδες γιδοπρόβατά τους με το μετάξι και τις μουριές, οι δασικές πυρκαγιές με τους Ολλανδούς ορνιθολόγους, αλλά και οι κλέφτες και οι αρματολοί με τις σαύρες και τα φίδια. 

 

«Το βιβλίο θα έχει πετύχει τον σκοπό του αν ο αναγνώστης δεν απολαύσει απλώς την ομορφιά των μυθικών τοπίων, ούτε αν απλώς αυξήσει τις γνώσεις του για την πλούσια άγρια ζωή του διαμαντιού αυτού της φυσικής μας κληρονομιάς, αλλά αν αρχίσει λίγο-λίγο να κατανοεί τους κρυφούς δεσμούς ανάμεσα στον ανθρώπινο πολιτισμό, την ιστορία, τα τοπία και τη φύση της μαγευτικής αυτής περιοχής», τονίζει ο Γιώργος Κατσαδωράκης.