Η Ορεινή Ναυπακτία σε χάρτη από τις εκδόσεις «Ανάβαση»


Για να βρούμε την αρχή των εκδόσεων «Ανάβαση» θα πρέπει να επιστρέψουμε στο χρόνο, κάνοντας μία διαδρομή 21 ετών, όταν και ξεκίνησε να δημιουργεί έντυπα για τα ελληνικά βουνά. Με κεντρικό άξονα την ορειβασία σε αυτά, ακολουθώντας νέα ή παλιά μονοπάτια, με μεράκι και πολύ δουλειά αποτυπώνει την ομορφιά της φύσης, και αναζητά στο τοπίο, όπως λένε οι άνθρωποί της, τα τελευταία σημάδια του ορεινού τρόπου ζωής, καθώς και όλα τα στοιχεία που συνθέτουν έναν εναλλακτικό τρόπο ζωής κοντά στα βουνά και τη φύση.

Τη δική της τιμητική θέση, στην «Ανάβαση», έχει και η περιοχή της Ναυπακτίας και πιο συγκεκριμένα ο χάρτης του ορεινού όγκου της περιοχής που περιλαμβάνεται στην έκδοση «Ορεινή Ναυπακτία-Παναιτωλικό-Βελούχι-Καλιακούδα». Πιο συγκεκριμένα στη μία όψη της έκδοσης υπάρχουν τα βουνά της Ευρυτανίας Βελούχι, Χελιδόνα, Καλιακούδα και το Παναιτωλικό, ενώ στην άλλη η βουνοθάλασσα της Ορεινής Ναυπακτίας, όπου ξεμυτίζουν ο Άννινος, η Τσεκούρα, ο Αρδίνης και το Τσακαλάκι. Στις προτεινόμενες διαδρομές ο αναγνώστης θα βρει αναβάσεις στις κορυφές αλλά και όμορφες πεζοπορίες από χωριό σε χωριό ή προς κάποιο γεφύρι, καταρράχτη, ενδεχομένως και ένα ξεχασμένο μοναστήρι.

«Ατελείωτα πευκοδάση και ορεινοί όγκοι διαδέχονται ο ένας τον άλλον και ανάμεσά τους οικισμοί φωλιασμένοι σε αυτόνομες ομάδες, δημιουργούν την αίσθηση μιας αυτοδύναμης περιοχή. Μια χώρα μέσα στη χώρα, απροσπέλαστη και αδιάβατη», μας ανέφεραν οι άνθρωποι που επιμελήθηκαν το χάρτη της περιοχής, δηλώνοντας ενθουσιασμένοι από τις επιλογές που έχει ο επισκέπτης της περιοχής. Και συνεχίζουν: «Πάνω από τους αλληλεπάλληλους κυματισμούς των λόφων και των χαμηλών κορφών δεν κυριαρχεί κάποιος εντυπωσιακός ορεινός όγκος, ο ορίζοντας δεν ανοίγει προς τη θάλασσα ή κάποιο φιλόξενο κάμπο. Ποτέ δεν ξέρεις όμως τι σου επιφυλάσσει το ανάγλυφο, ποιο βουνό ή λίμνη ακολουθεί. Και σαν επισκέπτης πρέπει να αποδεχθείς πως  δεν θα μάθεις ποτέ αυτόν τον τόπο καλά».

Ο χάρτης της περιοχής της Ναυπακτίας, για όσους ενδιαφέρονται να τον προμηθευτούν, υπάρχει προς διάθεση στο βιβλιοπωλείο των εκδόσεων στην Αθήνα, στη διεύθυνση Βουλής 32, σε όλα τα μεγάλα βιβλιοπωλεία της πρωτεύουσας, καθώς και σε επιλεγμένα σημεία πώλησης στη πόλη της Ναυπάκτου. Και καλή σας… «Ανάβαση»!

άρθρο της Empros News