Τέσσερις πεζοπορικές διαδρομές με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στη Σαντορίνη

Φηρά - Ημεροβίγλι - Οία

Η πλέον δημοφιλής περιπατητική διαδρομή ξεκινά από την πλατεία των Φηρών, διασχίζει τον εμπορικό πεζόδρομο και την καθολική συνοικία, το Φηροστεφάνι, το Ημεροβίγλι και, ακολουθώντας το φρύδι της Καλντέρας, φτάνει στην Οία. Στο ύψος του Προφήτη Ηλία δεν ακολουθούμε το λιθόστρωτο που στρίβει στα δεξιά, για να μη χάσουμε την υπέροχη θέα που προσφέρει η εξωτερική διαδρομή.

Μήκος: 10,2 χλμ. (λιθόστρωτο, χωματόδρομος, μονοπάτι)

Χρόνος περπατήματος: 3 ώρες

Βαθμός δυσκολίας: 1/5


Φοινικιά - Κυρά Παναγιά - Κουλούμπος

Η διαδρομή καλύπτει σχεδόν ολόκληρη τη Φοινικιά -ένα από τα πιο ανόθευτα από τον μαζικό τουρισμό χωριά, με τις πολλές κάναβες- και, κάνοντας μικρές παρακάμψεις στον Ευαγγελισμό και στην Κυρά Παναγιά, κατευθύνεται στην παραλία του Καρρά, μέχρι το ακρωτήρι του Κουλούμπου. Τερματίζει στον παραλιακό ασφαλτόδρομο της Πάνω Μεριάς.

Μήκος: 4,6 χλμ. (λιθόστρωτο, εγκαταλελειμμένος χωματόδρομος,

μονοπάτι, αμμώδης παραλία)

Χρόνος περπατήματος: 1 ώρα και 20΄

Βαθμός δυσκολίας: 1/5


Πύργος - Μονή Προφήτη Ηλία - Αρχαία Θήρα

Η διαδρομή συνδέει ένα από τα ομορφότερα χωριά της Σαντορίνης με τον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Θήρας (απ’ όπου η θέα είναι μαγευτική) και περνάει από την ψηλότερη κορυφή του νησιού, στην οποία από το 1711 δεσπόζει το μοναστήρι του Προφήτη Ηλία.

Μήκος: 4,3 χλμ.

Χρόνος περπατήματος: 2 ώρες

Βαθμός δυσκολίας: 1/5


Πύργος - Μεγαλοχώρι

Μικρή διαδρομή για αρχάριους -ένας ευχάριστος περίπατος μέσα στο αγροτικό τοπίο- που συνδέει δύο πολύ όμορφα χωριά. Το τελευταίο τμήμα της περνάει μέσα από τον οικιστικό ιστό του Μεγαλοχωρίου (χτισμένου στην κοίτη ενός παλιού χειμάρρου).

Μήκος: 2,2 χλμ. (χωματόδρομος, μονοπάτι, λιθόστρωτο)

Χρόνος περπατήματος: 40΄

Βαθμός δυσκολίας: 1/5