Πάρνηθα


Φυλή - Ρέμα Γιαννούλας - Φαράγγι Θοδώρας - Φρούριο Φυλής 

Με λίγα λόγια...
Η διαδρομή ξεκινάει στη Φυλή και καταλήγει στο φρούριο της Φυλής. Κινείται μακριά από τα πολυσύχναστα μονοπάτια της Κεντρικής Πάρνηθας. Η διαδρομή είναι κηρυγμένη από το Υπουργείο Πολιτισμού ως «Πράσινη Πολιτιστική Διαδρομή».

Ακολουθεί το ρέμα της Γιαννούλας, και το φαράγγι της Θοδώρας και καταλήγει στο φρούριο της Φυλής. Η διαδρομή κινείται σε καλογραμμένα μονοπάτια με σήμανση και εγκαταλειμμένους χωματόδρομους, και για λίγο πριν την τελική ανηφόρα για το φρούριο, κινείται πάνω σε αρχαίο δρόμο.

 

 

 

 

 

Περιγραφή της διαδρομής:

Η διαδρομή ξεκινάει από τη λεωφόρο Φυλής, περίπου 680 μ λίγο πριν τη στροφή με τις ταβέρνες. Υπάρχει μια πινακίδα με χάρτη στην αφετηρία. 

​​Ακολουθούμε στα αριστερά μας στενό δρομάκι το οποίο μετά από λίγα μέτρα καταλήγει σε μονοπάτι. Διασχίζουμε το ρέμα της Γιαννούλας κινούμαστε σε καλογραμμένο μονοπάτι μέχρι τη διασταύρωση με το χωματόδρομο. Ακολουθούμε το χωματόδρομο μέχρι να ενωθεί με το ρέμα της Θοδώρας. Συνεχίζοντας θα συναντήσουμε κάποια ερειπωμένα κτίσματα, ενώ στην πλαγιά πάνω μας δεσπόζουν εντυπωσιακά βράχια η  «Πέτρα Θοδώρας». Ανηφορίζοντας παράλληλα με το φαράγγι Θοδώρας κινούμαστε σε διαμορφωμένο μονοπάτι μέσα σε πυκνό πευκόδασος και όταν η ανηφόρα είναι απότομη υπάρχουν «σκαλιά» από κορμούς δέντρων.

Στη διαδρομή υπάρχει μια πολύ μικρή παράκαμψη και πινακίδα, που οδηγεί σε ένα λαξευμένο αρχαίο υδραύλακα, ίσως τμήμα του υδραγωγείου του Αδριανού. 

Στην τελευταία στροφή πριν την τελική ανηφόρα για το φρούριο το μονοπάτι περνάει από ένα μικρό τμήμα αρχαίου δρόμου με εμφανείς τις αυλακιές στο βράχο από τις ρόδες αμαξών. Μετά την τελευταία ανηφόρα φτάνουμε στο φρούριο της Φυλής. 

Το φρούριο της Φυλής, του 4ου αιώνα π. Χ., εντασσόταν στο ενιαίο αμυντικό σύστημα που οργάνωσαν οι Αθηναίοι μετά την ήττα τους στον Πελοποννησιακό Πόλεμο για να ελέγχουν τα κύρια περάσματα. Η θέση του φρουρίου από αμυντική άποψη ήταν μοναδική, αφού έλεγχε τον δρόμο προς τη Βοιωτία. Στο σημείο εκείνο βρίσκονταν και ο αρχαίος Δήμος Φυλής. Η οχύρωση είναι κτισμένη σε ένα φυσικό πλάτωμα. Το φρούριο είχε δύο πύλες και έξι τετράγωνους πύργους και ένα στρογγυλό. Είναι εντυπωσιακό πως έχει διατηρηθεί τόσο μεγάλο μέρος των τειχών του.