Από την παραθαλάσσια Ναύπακτο ως την τεχνητή λίμνη του Εύηνου, υπάρχει μια περιοχή με εντυπωσιακό ανάγλυφο, η λεγόμενη Ορεινή Ναυπακτία που αντιστοιχεί περίπου στο σημερινό Δήμο Αποδοτίας. Η ονομασία του Δήμου Αποδοτίας προέρχεται από τον αρχαίο λαό των Αποδοτών, που όπως αναφέρει ο Παυσανίας κατοικούσαν στις νοτιοδυτικές περιοχές των Βαρδουσίων και στην κοιλάδα που σχημάτιζε ο ποταμός Δαφνούς ( ο σημερινός Μόρνος). Στο βόρειο άκρο αυτής της περιοχής, προς τη λίμνη του Εύηνου, βρίσκονται τα Κράβαρα, μια περιοχή συνώνυμη με την ορεινή απομόνωση. 

Η Ορεινή Ναυπακτία είναι μια περιοχή τόσο ορεινή και με ελατοδάση τόσο πυκνά, που κανείς θα τη νόμιζε απρόσιτη. Και όμως αρχαιολογικά ευρύματα αποδεικνύουν ότι η περιοχή αυτή κατοικείται από την αρχαίοτητα. Η καρδιά αυτής της απομονωμένης ορεινής χώρας μάλλον βρίσκεται στην περιοχή που εκτείνεται από την Άνω Χώρα και την Ελατού, ως την Αμπελακιώτισσα. Οι ορεινοί όγκοι γύρω στα 1500 μέτρα όπως το μακρινάρι Μακρυνόρος – Τσακαλάκι στα νότια, η κορυφογραμμή Τσεκούρα – Αρδίνης στα βόρεια, το Κερασοβούνι στα ανατολιτικά και ο άξονας Ξεροβούνι – Αλωνάκι στα δυτικά περικυκλώνουν αυτό το ορεινό κέντρο σφιχτά σαν κορδέλες. 

 

Η διαδρομή για την ψηλότερη κορυφή της περιοχής, την Τσεκούρα ( ή Πύργος) ξεκινάει από τη θέση Σταυρός κοντά στον οικισμό Κρυονέρια (Κουτιλίσθια). Το παλιό κτηνοτροφικό μονοπάτι κινείται μέσα σε ελατόδασος και στη συνέχεια βγαίνει σε ξέφωτο, με εκπληκτική θέα προς τα βουνά της Ορεινής Ναυπακτίας και τα Βαρδούσια. Διασταυρώνεται με το παλιό συνδετικό μονοπάτι για την Άνω Χώρα, και αμέσως μετά περνάει δίπλα από τα ερείπια μιας εκκλησίας και πιθανόν τη θέση ενός παλιού συνοικισμού του οποίου τα σημάδια έχουν σβήσει.  Στη συνέχεια το μονοπάτι γίνεται απότομο και κινείται σε βραχώδες πεδίο. Ακολουθώντας την κορυφογραμμή θα φτάσουμε στην κορυφή Τσεκούρα. Αυτή η ανάβαση αξίζει να γίνει μια μέρα με καθαρό ουρανό, καθώς η θέα από την κορυφή είναι εντυπωσιακή  είτε προς τη βουνοθάλασσα των κορυφών της ορεινής Ναυπακτίας, Αρδίνης, Τσακαλάκι κλπ, είτε προς τα Βαρδούσια και την τεχνητή λίμνη Εύηνου.

Επιστροφή είτε από την ίδια διαδρομή, είτε ακολουθώντας το μονοπάτι δυτικά για να βγούμε στην άσφαλτο για τον οικισμό Αμπελακιώτισσα (παλιά Κοζίτσα) και την υπέροχη πλατεία του με τα πολλά νερά και το φιλόξενο καφενείο.