Περιηγητικός και πεζοπορικός οδηγός από την Ανάβαση για την Περιφερειακή Ενότητα Ευρυτανίας. 

Η Ευρυτανία είναι μια περιοχή με μεγάλη ποικιλομορφία ορεινών τοπιών. Μέσα από τις 12 διαδρομές, το πλούσιο φωτογραφικό υλικό και τους χάρτες που συνοδεύουν την κάθε περιήγηση ο οδηγός σας ξεναγεί στα μνημεία της φύσης και του πολιτισμού του νομού. 

Ο οδηγός δίνει έμφαση στην πεζοπορία, την πιο ήπια μορφή τουριστικής ανάπτυξης και τον καλύτερο τρόπο να ανακαλύψει κανείς μια περιοχή. Η κάθε περιηγητική διαδρομή συνοδεύεται από τουλάχιστον μία πεζοπορική διαδρομή που συνοδεύεται από ένα μικρό πεζοπορικό χάρτη. 

Τα μνημεία της πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς της Ευρυτανίας έχουν εξέχουσα θέση μέσα στον οδηγό και είναι οι σημαντικοί σταθμούς των διαδρομών. Χαρακτηριστικά αναφέρω το Μοναστήρι του Προυσού, την Ιερά Μονή Τατάρνας, την Ιερά Μονή της Παναγίας στους Δομιανούς, την Ιερά Μονή Στάνας, τους Πύργους του Καραϊσκάκη, το μνημείο του Μάρκου Μπότσαρη στο Κεφαλόβρυσσο, το ιστορικό Σχολείο στις Κορυσχάδες και στη Βίνιανη, το αρχαιολογικό χώρο στο Κλαυσί με την Παλαιοχριστιανική Βασιλική του Αγίου Λεωνίδη...

διαδρομή 10 Στα ονομαστά Άγραφα 

 

“Η περιήγησή μας θα ξεκινήσει από το Καρπενήσι και το επιβλητικό Βελούχι και στη συνέχεια ακολουθώντας το ίχνος 12 διαδρομών θα περιηγηθούμε σε όλους τους οικισμούς της Ευρυτανίας. Πριν ξεκινήσουμε το ταξίδι είναι καλό να εξοικειωθούμε λίγο με τη βασική γεωγραφία της Ευρυτανίας που απλωμένη καθώς είναι πάνω στον κορμό της Πίνδου, περιγράφεται από βουνά και δροσερές κοιλάδες. Τα τρία μεγάλα ποτάμια που διατρέχουν το βόρειο τμήμα της οριοθετούν δύο παράλληλες κορυφογραμμές που φέρουν το σημαδιακό όνομα Άγραφα.

Ο υπερτοπικός και μυθικός Αχελώος (ή Ασπροπόταμος) που έρχεται από την Ήπειρο, μαιανδρίζει στο δυτικό όριο της περιοχής και ανοίγει μια φυσική πύλη για τον πεδινό κόσμο και τη θάλασσα, συμπαρασύροντας και τα υπόλοιπα ποτάμια της Ευρυτανίας προς τους κάμπους της Αιτωλοακαρνανίας και το Ιόνιο. Ο Αγραφιώτης, γέννημα θρέμμα των Αγράφων, ελίσσεται ανάμεσα στις απόκρημνες κορυφογραμμές του συγκροτήματος, ενώ ο Ταυρωπός (πιο γνωστός με το παλιό του όνομα Μέγδοβα) έρχεται από το θεσσαλικό υψίπεδο που σήμερα καλύπτεται από την τεχνητή λίμνη Πλαστήρα. Το νότιο τμήμα της Ευρυτανίας σχηματίζουν τρία μεγάλα βουνά, το Βελούχι (ή Τυμφρηστός), η Χελιδόνα και η Καλιακούδα που τροφοδοτούν δύο ακόμα ποτάμια, τον Καρπενησιώτη και τον Κρικελλοπόταμο. Στα σύνορα με την Αιτωλία, το ορεινό τείχος του Παναιτωλικού αναγκάζει τους δύο ποταμούς να πάρουν στροφή προς τα βόρεια για να έρθουν να σμίξουν -μέσω του Τρικεριώτη με τα τρία βορεινά αδέρφια τους, στην πελώρια τεχνητή λίμνη των Κρεμαστών...” (από την εισαγωγή του οδηγού)