Ο Παρνασσός αποτελεί ένα από τα τρία μεγάλα ρουμελιώτικα βουνά της Στερεάς Ελλάδας μαζίμε τη Γκιώνα και τα Βαρδούσια. Θεωρείται βουνό του φωτός, του μύθου και των μυστηρίων καθώς φιλοξένησε στις πλαγιές του, το σημαντικότερο θρησκευτικο - πολιτικό κέντρο της αρχαιότητας, τους Δελφούς.

Αποτελεί το δεύτερο Εθνικό Δρυμό της χώρας μετά τον Όλυμπο από το 1938. Η εγγύτητα του με την πρωτεύουσα και οι ποικιλία των δραστηριοτήτων που προσφέρει, τον καθιστούν ιδιαίτερα δημοφιλή κυρίως τους χειμερινούς μήνες. Η Αράχωβα, οι Δελφοί και η Αγόριανη είναι τα πιο τουριστικά μέρη της περιοχής, συγκεντρώνοντας πολλούς τουρίστες κάθε χρόνο. Επιπλέον, το βουνό είναι γνωστό πανελλαδικώς για τα χιονοδρομικά του κέντρα όπως η Φτερόλακα και τα Κελάρια 

Όσο και να ανατρέξει κανείς στο παρελθόν, ο Παρνασσός ήταν πάντα ένα από τα εμβληματικότερα βουνά της Ελλάδας.
Το μαντείο των Δελφών, το Κωρύκειον άντρον, τα απομεινάρια των οχυρωματικών συγκροτημάτων της Λιλαίας και της Τιθορέας, το χάνι της Γραβιάς, η σπηλιά του Ανδρούτσου, είναι μερικά από τα σημειακά αποτυπώματα της σημαντικής ιστορίας του τόπου αυτού.

​Το βουνό οφείλει το όνομά του στον μυθικό ήρωα Παρνασσό, γιο του Ποσειδώνα και της νύμφης Κλεοδώρας. H ψηλότερη κορυφή είναι η Λιάκουρα με υψόμετρο 2.457 μέτρα.