Η Ύδρα αποτελεί ένα ιδιαίτερο νησί με ορεινό και πετρώδες έδαφος. Το έδαφος του νησιού είναι αρκετά ξηρό, ενώ είναι στερημένη από πηγαία νερά. Η γεωργία και η κτηνοτροφία αποτέλεσε τις κύριες οικονομικές δραστηριότητες των κατοίκων ενώ τα τελευταία χρόνια το νησί έχει αναπτυχθεί και τουριστικά. Παράλληλα πρόκειται για το μοναδικό νησί της χώρας όπου η χρήση του αυτοκινήτου απαγορεύεται και οι κάτοικοι πραγματοποιούν τις μετακινήσεις τους με γαϊδούρια και με τα πόδια. Σε σχέση με τα άλλα νησιά, η Ύδρα έχει ένα μεγάλο οικισμό, όπου εκεί συγκεντρώνεται όλη η οικονομική και διοικητική δραστηριότητα του νησιού.

Το νησί βρίσκεται στο σύμπλεγμα του Αργοσαρωνικού, απέναντι από την ακτή της Ερμιονίδας και έχει έκταση 50 τ.χλμ. Το σχήμα του νησιού είναι επιμηκές ενώ καλύπτεται από ορεινή κορυφογραμμή που κορυφώνεται πάνω από τα Καμίνια (Ερές 588μ.). Άλλες υψηλές κορυφές είναι ο Πύργος 557μ. και το Ομπόρι 518μ. Το νησί έχει 4 κύριους οικισμούς: η Ύδρα, αποτελεί το μεγαλύτερο με όλες τις δημόσιες υπηρεσίες, ξενοδοχεία, εστιατόρια και το λιμάνι να συγκεντρώνονται εκεί. Ακολουθούν, το Μαντράκι στα ανατολικά και η Επισκοπή και ο Βλυχός στα δυτικά. Απέναντι από την Ύδρα υπάρχει η νησίδα Δοκός, μικρό νησί που είχε κατοικηθεί για πρώτη φορά στην εποχή του Χαλκού.

Με τον πεζοπορικό χάρτη της Ανάβασης για την Ύδρα σε κλίμακα 1:30.000 μπορείτε να ανακαλύψετε το νησί από άκρη σε άκρη. Περιλαμβάνονται και πεζοπορικές διαδρομές καθώς και πλάνο της πόλης της Ύδρας.

Η θέα της πόλης από τα σοκάκια γύρω από τη Μονή της Υπαπαντής

Σημεία Ενδιαφέροντος

Φτάνοντας στην Ύδρα με πλοίο, ο επισκέπτης αντικρίζει τα λευκά σπίτια με τις κεραμοσκεπές και την επιβλητική κορυφογραμμή του νησιού, καθώς εισέρχεται στο λιμάνι. Η πόλη του νησιού είναι χτισμένη με αμφιθεατρική διάταξη, δυσκολεύοντας τις μετακινήσεις εντός της πόλης. Στην προκυμαία του νησιού θα βρείτε τη Μητρόπολη, όπου λειτουργούσε ως μονή μέχρι το 1832. Το τρίκλιτο καθολικό είναι αφιερωμένο στην Κοίμηση Θεοτόκου, τον Άγιο Χαράλαμπο και τον Άγιο Νικόλαο. Στα άλλα κτίρια στεγάζονται το Δημαρχείο και το Εκκλησιαστικό Μουσείο. Επίσης θα βρείτε και το Ιστορικό Αρχείο - Μουσείο Ύδρας, όπου στα εκθέματα του μουσείου περιλαμβάνονται όπλα Υδραιών ναυμάχων ενώ η πινακοθήκη περιλαμβάνει προσωπογραφίες ιστορικών μορφών, πλοία αγώνα και μια αξιόλογη συλλογή ναυτικών χαρτών. Το ιστορικό αρχείο διαθέτει πλούσια συλλογή χειρόγραφων, κυρίως κώδικες και κοινοτικά στοιχείου του 18ου και 19ου αιώνα. Παράλληλα διαθέτει και βιβλιοθήκη με 15.000 τόμους και σπάνιες εκδόσεις.

Αφήνοντας το λιμάνι, αξίζει να ανηφορίσετε στα Καλά Πηγάδια, συνοικισμός που έχτισε ο διοικητής νησιού Γεώργιος Βούλγαρης. Εκεί σώζονται δύο πηγάδια ενώ αξίζει να απολαύσετε τη θέα της πόλης, ειδικά στη δύση του ηλίου. Επίσης, θα βρείτε την εκκλησία του Αγίου Κωνσταντίνου Ύδρας, αφιερωμενη στον ομώνυμο Άγιο που μαρτύρησε στον οικισμό της Κιάφας.

Αφήνοντας την πόλη, δυτικά θα βρείτε τις μοναδικές ακτές που προσφέρονται για κολύμπι όπως η Σπηλιά, η Υδρονέτα, το Αυλάκι, ο Βλυχός και ο Μώλος. Ανάμεσα στο Μώλο και τον Παλαμιδά θα βρείτε το εκκλησάκι του Αγίου Κυπριανού , γνωστό και ως Κλισίζα με Βερ (μικρή εκκλησία χτισμένη με κρασί) καθώς χτίστηκε ύστερα από τάμα ναυτικού που σώθηκε από την τρικυμία στο μικρό όρμο.

Νοτιότερα θα βρείτε τον οικισμό της Επισκοπής, ένας αραιοκατοικημένος οικισμός με λίγα σπίτια, χτισμένος στην Υδραϊκή ενδοχώρα.

Ανατολικά της πόλης θα βρείτε το Μαντράκι με το κάστρο, ενώ πάνω από αυτό θα βρείτε τα μοναστήρια της Μαντρώνας, του Αγίου Νικολάου και της Αγίας Τριάδας.

Το ιστορικό αρχείο της Ύδρας

Πεζοπορία

Ο καλύτερος τρόπος για να γυρίσετε την Ύδρα είναι πεζοπορώντας. Λόγω απαγόρευσης οχημάτων, όλες οι μετακινήσεις γίνονται με τα πόδια. Γι’αυτό θα βρείτε πυκνό δίκτυο μονοπατιών που διασχίζουν το νησί από άκρη σε άκρη.

Ύδρα - Μονή Προφήτη Ηλία - όρος Έρος 4.4χλμ

Το όνομα του βουνού, Έρος ή Έρες προέρχεται από το αρβανίτικο “έρα που σημαίνει αέρας. Πράγματι είναι μια πολύ αέρινη κορυφή με εξαιρετική θέα. Η ανάβαση συνδυάζεται με την επίσκεψη στο Μοναστήρι του Προφήτη Ηλία που βρίσκεται πάνω στη διαδρομή.

Ξεκινώντας από το λιμάνι ακολουθούμε τον κεντρικό δρόμο, την οδό Μιαούλη, που περνά κοντά από τα Καλά Πηγάδια και συνεχίζει ανηφορικά με καγκέλια. Στη δεύτερη μεγάλη φουρκέτα (1.5 χλμ από το λιμάνι) υπάρχει διασταύρωση που δεξιά οδηγεί στην εκκλησία του Αγίου Κωνσταντίνου του Υδραίου. Ο δρόμος συνεχίζει για 500 ακόμα μέτρα (τα τελευταία 100 μ. χωμάτινα) κι ύστερα πιάνουμε μονοπάτι αρκετά ανηφορικό αλλά καλοχαραγμένο (ανεβοκατεβαίνουν και μουλάρια) μέσα σε πευκοδάσος. Ψηλότερα θα συναντήσουμε διακλάδωση του μονοπατιού (το αριστερό παρακλάδι οδηγεί σε αγροικία κοντά στο μοναστήρι). Στο τελευταίο τμήμα της ανάβασης, υπάρχουν δύο χαράξεις (μία με χτιστά σκαλοπάτια και μια με καγκέλια για τα ζώα). Το μοναστήρι κατοικείται από μοναχούς και έχει ως αξιοθέατο -ή μάλλον θλιβερή ιστορική υπόμνηση- το κελί όπου φυλακίστηκε ο Κολοκοτρώνης. Πίσω από την πόρτα της μονής αφήνουν οι μοναχοί κανάτες με νερό και λουκούμια, ευπρόσδεκτο κέρασμα μετά από 480 μέτρα υψομετρικής διαφοράς (μιάμιση ώρα από το λιμάνι).

Συνεχίζοντας για την κορφή περνάμε στο πλάι της μονής βγαίνουμε από μικρή πορτούλα και διασχίζουμε χωράφι στην πίσω πλευρά του περιβόλου. Μόλις βγούμε από το άνοιγμα στην ξερολιθιά, πάμε λίγο προς τα αριστερά και βλέπουμε τα σημάδια προς την κορφή. Το μονοπάτι ανηφορίζει μέσα σε θαμνώνα με βένια (θαμνοκυπάρισσα). Η κορυφή, απόκρημνη προς το νότο, προσφέρει πανοραμική θέα της νότιας όψης του νησιού από την Επισκοπή μέχρι τη Χούντα του Ρήγα (μισή ώρα από το μοναστήρι).

Μετά την ανάβαση στην κορυφή, η άλλη μεγάλη πρόκληση για τον πεζοπόρο είναι η διάσχιση του νησιού. Στην Ύδρα, λόγω και του σχήματός της, αναγνωρίζουμε εύκολα δύο τέτοιες διαδρομές, μια με ανατολική κατεύθυνση και μια προς τα νοτιοδυτικά. Και στις δύο αυτές πορείες εξυπηρετεί να χρησιμοποιήσουμε θαλάσσιο μεταφορικό μέσο για την επιστροφή.

Η Μονή του Προφήτη Ηλία, που βρίσκεται σε ένα ύψωμα 100 μ. χαμηλότερα από τον κώνο της κορυφής σε υψόμετρο 480 μ.

Ύδρα - Μαντράκι - Μονή Αγίου Νικολάου - Ζούρβα - Φάρος 12.5χλμ

Από το λιμάνι ακολουθούμε το δρόμο προς τα ανατολικά περνώντας από το Μουσείο - Ιστορικό Αρχείο, το Λιμεναρχείο και κάτω από το άγαλμα του Μιαούλη. Η διαδρομή μέχρι το Μαντράκι είναι σηματοδοτημένη με πράσινα βέλη. Φθάνοντας στο Μαντράκι, αφήνουμε την παραλία και το Mira Mare στα αριστερά μας και στρίβουμε νότια. Λίγο πριν το σκουπιδότοπο ξεκινά ο χωματόδρομος που φτάνει μέχρι το Μοναστήρι του Αγίου Νικολάου (5,5 χλμ. από την Ύδρα). Το μονοπάτι για τη Ζούρβα ξεκινά μπροστά στην είσοδο της μονής, επισημασμένο με κόκκινο βέλος. Από εδώ και μέχρι τη μονή διασχίζουμε παλιά κτηνοτροφική ζώνη (υπάρχουν ακόμα κοπάδια) στις πλαγιές του βουνού Ομπόρι. Πλησιάζοντας προς τη μονή διακρίνουμε στην πλαγιά κάτω της το ανακαινισμένο λιθόστρωτο που οδηγεί στον όρμο με την τσιμεντένια προβλήτα (εναλλακτικός και συντομότερος τρόπος προσπέλασης).

Σε μιάμιση ώρα από το μοναστήρι του Αγίου Νικολάου φθάνουμε στην Παναγία της Ζούρβας (Κοίμηση της Θεοτόκου) που κατοικείται από 8 μοναχές. Συνεχίζοντας προς το φάρο περπατάμε στο πλάι της μεγάλης δολίνης όπου στις αρχές του καλοκαιριού χρυσίζουν τα σπαρτά. Περνάμε δίπλα από ένα κατοικημένο αγροτόσπιτο, ανηφορίζουμε λίγο προς παλιό ξωκλήσι και στη συνέχεια κατηφορίζουμε σε πετρώδη πλαγιά προς μια ακόμα αγροικία και ξωκλήσι του Αγίου Νικολάου. Από δω και πέρα το μονοπάτι γίνεται πιο αχνό, παρακάμπτει το ύψωμα και βγαίνει στην άκρη του γκρεμού πάνω από τον όρμο του Ζογκού. Μικρή παράκαμψη με σκαλάκια οδηγεί στο ξωκλήσι-ασκηταριό του Αγίου Ιωαννίκιου (μια ώρα από τη μονή Ζούρβας). Για το φάρο μας απομένουν 500 μέτρα. Από το φάρο κατεβαίνουμε εύκολα στη τσιμεντένια προβλήτα όπου μπορεί να προσεγγίσει θαλάσσιο ταξί (αν δεν έχει δυνατούς ανέμους).

Τα γραφικά σοκάκια της Ύδρας

Ύδρα - Βλυχός - Παλαμιδάς - Επισκοπή - Παραλία Αγίου Νικολάου 12.4χλμ

Απο το λιμάνι θα τραβήξουμε δυτικά, προς το Καμίνι, ακολουθώντας το πλακόστρωτο δρομάκι. Ο δρόμος συνεχίζει παραλιακά προς το Βλυχό και τον Παλαμιδά (4,5 χλμ από το λιμάνι). Από εδώ χωματόδρομος ανηφορίζει προς τα νότια περνά το διάσελο με το ξωκλήσι της Αγίας Μαρίνας και κατηφορίζει ομαλά προς την Επισκοπή. Πριν φτάσουμε στα σπίτια, ένα άνοιγμα στην ξερολιθιά και ένα μπλε βέλος, επισημαίνουν το μονοπάτι που κατηφορίζει σε λεκάνη προς τα νοτιοδυτικά περνώντας από παλιές αγροικίες και στη συνέχεια ανηφορίζει την πλαγιά της Γερακίνας. Φθάνοντας στο διάσελο ανοίγεται μπροστά μας μια ακόμα κτηνοτροφική περιοχή με σκόρπιες αγροικίες, το Ζόγιερι, αλλά και η θέα στην κυματιστή ακτογραμμή και τα ερημόνησα. Κατηφορίζοντας προς τα νοτιοδυτικά μπαίνουμε σε πευκόφυτη χαράδρα. Το μονοπάτι κινείται αρχικά αριστερά από τη ρεματιά και παρακάτω κάνει έναν ελιγμό κάτω από βράχινο ύψωμα, περνά στη δεξιά μεριά και από ξωκλήσι του Αγίου Νικολάου για να καταλήξει στην όμορφη παραλία. Τους καλοκαιρινούς μήνες υπάρχει συχνή σύνδεση με θαλάσσια ταξί με τη Χώρα.

Βουτιά στην Υδρονέτα, βρίσκεται λίγο έξω από την Ύδρα στο ενδιάμεσο της διαδρομής 3