Η Λήμνος αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα νησιά σε έκταση στην Ελλάδα. Βρίσκεται στο Βορειοανατολικό τμήμα του Αιγαίου ανάμεσα στη Θάσο και τη Λέσβο με έκταση 476 τ.χλμ. Το νησί συνδέθηκε με τον Ήφαιστο καθώς οι κάτοικο προέρχονται σύμφωνα με το μύθο, από την ένωση του θεού της μεταλλουργίας με τη νύμφη Καβειρώ. Οι μύθοι συσχετίζονται με τη Λήμνο και φανερώνουν τη σημασία του νησιού στην ανάπτυξη της μεταλλουργίας στο Αιγαίο. Ανασκαφές στην Πολιόχνη και τη Μύρινα επιβεβαιώνουν τους μύθους καθώς εκεί βρέθηκαν κατάλοιπα κατεργασίας μετάλλων που χρονολογούνται στην πρώιμη εποχή του Χαλκού.
Δυτική Λήμνος
Το έδαφος της Λήμνου έχει μεγάλη ποικιλία τοπίων και μοναδικούς γεωλογικούς σχηματισμούς. Πρωτεύουσα του νησιού είναι η Μύρινα, η οποία φημίζεται για το καλοδιατηρημένο κάστρο που είναι χτισμένο επάνω σε βραχώδη χερσόνησο στην καρδιά της πολης. Χτίστηκε από Ενετούς και Γενουάτες επάνω σε προγενέστερα βυζαντινά τείχη. Στην προκυμαία θα συναντήσετε όμορφα νεοκλασσικά όπως το εκκλησιαστικό μουσείο και το μέγαρο του Σερ Τζων Αντωνιάδη.
Σε κοντινή απόσταση από τη Μυρίνα θα βρείτε το ξωκκλήσι της Παναγιάς της Κακαβιώτισσας, ένα ιδιαίτερο ξωκκλήσι χωρίς βραχοσκεπή. Λίγο βορειότερα είναι τα Θερμά, ιαματικά λουτρά και πηγή με θεραπευτικές ιδιότητες που αναφέρονται στον 16ο αιώνα και ανακαινίστηκαν το 1780 από τον Γαζή Χασάν Πασά Τζαζάερλη, όταν κατέλαβε το νησί μετά τα Ορλωφικά.
Νοτιότερα θα συναντήσετε τον Κοντιά, γραφικό χωριό με ανεμόμυλους. Εκεί στεγάζεται η Πινακοθήκη της Σύγχρονης Βαλκανικής Τέχνης. Συνεχίζοντας προς τη Νέα Κουτάλη, θα βρείτε το Πορτιανού, χωριό με γραφικά σπίτια και λαογραφικό μουσείο. Στη Νέα Κούταλη θα βρείτε το Μουσείο Ναυτικής Παράδοσης και Σπογγαλίειας. Τέλος, στο βορειοδυτικό τμήμα του νησιού θα συναντήσετε τις Αμμοθίνες ή Παχιές Αμμουδιές, ένα ασυνήθιστο τοπίο για τα ελληνικά δεδομένα. Πρόκειται για μικρή αμμώδη πλαγιά που μοιάζει με έρημο.
Ανατολική & Κεντρική Λήμνος
Πάνω στον ισθμό, στο κέντρο του νησιού είναι πέντε χωριά. Στη βόρεια ακτή ο Κότσινας, φημίζεται για το μεσαιωνικό οχυρό που δημιουργήθηκε το 1210 και στην κορυφή του λόφου θα βρείτε το εκκλησάκι της Ζωοδόχου Πηγής.
Ανατολικά βρίσκεται ο Μούδρος που αποτελεί το δεύτερο μεγαλύτερο οικισμό του νησιού. Αποτέλεσε βάση του ελληνικού στρατού στη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου ενώ τον Οκτώβριο του 1918 υπογράφηκε η συνθήκη του Μούδρου που σήμανε το τέλος του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Στο βορειοανατολικό τμήμα του νησιού θα βρείτε την Ηφαιστία σημαντική πόλη της αρχαιότητας με συνεχή κατοίκηση από την Ύστερη Εποχή του Χαλκού μέχρι τους Βυζαντινούς χρόνους. Έχει ανασκαφεί το ιερό της Μεγάλης Θεάς (Άρτεμης) καθώς και το αρχαίο θέατρο.
Τέλος, στο νοτιοανατολικό άκρο της Λήμνου, κοντά στη μεγάλη παραλία Λουρί βρέθηκε προϊστορική εγκατάσταση του του τέλους της Παλαιολιθικής Εποχής (11 χιλιετία π.Χ)
Πεζοπορία
- Ανάβαση στην Παναγιά Κακαβιώτισσα
Το μονοάτι για την Κακαβιώτισσα ξεκινά από χωματόδρομο, 2,5χλμ ανατολικά από τον περιφερειακό της Μύρινας. Στην αρχή είναι έντονα ανηφορικό με σκαλοπάτια σε πολλά σημεία. Ψηλότερα η κλίση μικραίνει και έπειτα φτάνετε σε πλάτωμα με ενδιαφέροντες γεωλογικούς σχηματισμούς. Έπειτα ανεβαίνετε την τελευταία ανηφόρα και καταλήγετε στο όμορφο ξωκκλήσι της Κακαβιώτισσας.
- Ανάβαση στον Προφήτη Ηλία
Για να ανεβείτε στον Προφήτη Ηλία ακολουθείτε για 1700 μέτρα χωματόδρομο που ξεκινά νότια από τα Θερμά και από εκεί άλλο ένα χιλιόμετρο σε φαρδύ μονοπάτι έως την κορυφή. Από το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία μπορείτε να θαυμάσετε πανοραμική θέα του νησιού.