Μόλις λίγα μέτρα πιο χαμηλός από την Πάρνηθα, (1407 μ), ο Κιθαιρώνας είναι ένας κατάφυτος ορεινός όγκος της Αττικο-Βοιωτίας, μεταξύ του όρους Πατέρα, των Γερανείων ορέων, και της Πάρνηθας.
Στην αρχαιότητα η ονομασία του ήταν Αστερίων και από τα περάσματα του, διέρχονται σημαντικές διαβάσεις από την Αττική προς τη Βοιωτία.
Οι διαβάσεις του Κιθαιρώνα προστατεύονταν από ισχυρά φρούρια όπως τα φρούρια των Ελευθερών, το Πάνακτο,των Αιγοσθένων κ.α
Στα νεότερα χρόνια κατοικήθηκε από την εθνοπολιτισμική ομάδα των Αρβανιτών που οργανώθηκαν σε απομονωμένες ορεινές κοινότητες, με ενδιαφέροντα θρησκευτικά πανηγύρια. Η ανθρωπολόγος Ανδρομάχη Οικονόμου μελετά τη συμβολική ιεροποίηση του χώρου μέσω των θρησκευτικών πανηγυριών, σαν τρόπο οικειοποίησης του φυσικού περιβάλλοντος, στο βιβλίο της “Φύση, Τεχνολογία και Κοινωνία στις ορεινές κοινότητες του Κιθαιρώνα”.
Στον Κιθαιρώνα ήταν που εγκαταλείφθηκε σε βρεφική ηλικία ο Οιδίποδας, εδώ τον βρήκε ένας βοσκός και τον παρέδωσε στη Μερόπη, βασιλίσσα της Κορίνθου.