H Πελοποννησιακή Ενδοχώρα κρύβει πολλές εκπλήξεις που αξίζει να ανακαλύψετε. Από φαράγγια με καταρράκτες μέχρι μέρη ύψιστης ιστορικής σημασίας. Όλα αυτά αναδεικνύονται μέσα στον οδικό χάρτης της Ανάβασης για την Πελοπόννησο. 

Μέθανα

Τα Μέθανα βρίσκονται πάνω στο ηφαιστειακό τόξο του Αιγαίου όπου υπάρχουν ακόμα ενεργά ηφαίστεια, όπως της Νέας Καμένης Σαντορίνης και της Νισύρου. Στη χερσόνησο των Μεθάνων έχουν εντοπιστεί αρκετά ηφαίστεια με πιο γνωστό, της Κα(η)μένης Χώρας. Στον κρατήρα του που βρίσκεται στην κορυφή κώνου 412 μ. οδηγεί μονοπάτι χαραγμένο πάνω σε μαυροκόκκινα βράχια - μισή ώρα πορείας μέσα στα πεύκα (κι άλλο 1.5 χλμ από το Χωριό). Η κορυφή προσφέρει ένα υπέροχο πανόραμα του Σαρωνικού. Στα Μεθάνα αξίζει ακόμα να επισκεφθείτε το  μεσαιωνικό κάστρο του Φαβιέρου στο Στενό και την  αρχαία ακρόπολη σε ύψωμα κοντά στο  χωριό Κυψέλη.

Φαράγγι Βουραϊκού

Το φαράγγι του Βουραϊκού είναι σκαμμένο στο κροκαλοπαγές τείχος της Βόρειας Πελοποννήσου. Ένα οδοντωτός σιδηρόδρομος που κατασκευάστηκε στα τέλη του 19ου αιώνα το διασχίζει απ’ άκρη σ’ άκρη, μέσα από άγρια τοπία με καταρράκτες και γκρεμούς, με το ποτάμι να βουίζει από κάτω. Η διαδρομή των 22 χιλιομέτρων από το Διακοπτό μέχρι τα Καλάβρυτα διαρκεί μια ώρα. Δίπλα στις γραμμές υπάρχει σηματοδοτημένο μονοπάτι (Ε4). Για το κατέβασμα με τα πόδια απαιτούνται περίπου 6 ώρες.

Φαράγγι Λουσίου

Στη σύντομη πορεία του από το οροπέδιο της Καρκαλούς μέχρι τη συμβολή του με τον Αλφειό, ο Λούσιος ποταμός συγκεντρώνει έναν εντυπωσιακό όγκο νερών και χαράζει ένα από τα ομορφότερα φαράγγια της Πελοποννήσου, με πλούσια βλάστηση και εντυπωσιακές ορθοπλαγιές.

Στη διαδρομή του, που τροφοδοτείται από κεφαλάρια λειτουργούσαν περί τις 100 υδροκίνητες εγκαταστάσεις (νερόμυλοι, μπαρουτόμυλοι, νεροτριβές, υδροπρίονα). Υπάρχει σημαδεμένο μονοπάτι που ξεκινά από τη Δημητσάνα, περνά από το Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης, τη Μονή Φιλοσόφου, τη Μονή Προδρόμου και φθάνει στην αρχαία Γόρτυνα, δρασκελίζοντας πολλές φορές το ποτάμι με πέτρινα τοξωτά γεφύρια.

Ακρωτήρι Άραξος &  Λιμνοθάλασσα Καλογριάς

Στην κεφαλή της Πελοποννήσου, και δυτικά της Πάτρα βρίσκεται η προστατευόμενη περιοχή του Δάσους Στροφυλιά και της λιμνοθάλασσας Κοτύχι. Με μήκος ως τα 22 χιλιόμετρα, εκτείνεται από τον Πατραϊκό κόλπο έως λίγο πριν την Κυλλήνη. Στο βόρειο μέρος, στο ακρωτήρι Άραξος, βρίσκται η λιμνοθάλασσα της Καλογριάς, ενώ πάνω τους δεσπόζουν  οι ασβεστολιθικοί λόφοι των Μαύρων Λιθαριών (240μ), ακολουθεί η λιμνοθάλασσα Πρόκοπος, το έλος Λάμια και στο νότιο άκρο η λιμνοθάλασσα Κοτύχι. Η περιοχή είναι παραθαλάσσια πεδινή με αμμουδιές, αμμοθίνες και αμμόλοφους, εξαιρετικής φυσικής ομορφιάς διάσπαρτες με φυτά της άμμου και πεύκα με νανώδη μορφή. Οι παραλιακοί αμμόλοφοι εμποδίζουν την εκβολή στη θάλασσα των υδάτων και έχει δημιουργηθεί ένα σύστημα με μόνιμα ή εποχιακά στάσιμα νερά, με ξέφωτα µε υγρά λιβάδια και αλµυρόβαλτοι.

H παραλία της Βοϊδοκιλιάς με το ιδιαίτερο σχήμα της

Παραλία Βοϊδοκιλιάς & Υγρότοπος Γιάλοβας

Βόρεια από την Πύλο και τον ιστορικό κόλπο του Ναυαρίνου  βρίσκεται ένα από τα πιο μαγευτικά μέρη της Πελοποννήσου. Μια αμμολωρίδα χωρίζει τη Βοϊδοκοιλιά από τη λιμνοθάλασσα της Γιάλοβας. Ένας υγρότοπος, το Διβάρι της Γιάλοβας, τόπος εξέχουσας σημασίας για τα πουλιά.Η Γιάλοβα είναι μια από της σημαντικότερες ορνιθολογικές περιοχές στην Πελοπόννησο, και αποτελεί ιδανικό τόπο παρατήρησης πουλιών.Ακολουθήστε το ειδικά διαμορφωμένο "μονοπάτι της Φύσης" για να πληροφορηθείτε για τα σημαντικά οικοσυστήματα που συναντώνται στη λιμνοθάλασσα. Ένα χρυσό στεφάνι από άμμο και αμμοθίνες που σχηματίζει την ολοστρόγγυλη παραλία Βοϊδοκοιλιά. Στη νότια πλευρά της υψώνεται βράχινο ακρωτήρι στεφανωμένο με το παλιό φράγκικο κάστρο του Ναυαρίνου ή απλά Παλιόκαστρο. Δυο μονοπάτια ανεβαίνουν στο κάστρο, ένα από τα νότια που οδηγεί στην κεντρική πύλη κι ένα από τα βόρεια που μπαίνει στο κάστρο απο μια τρύπα στα τείχη αφού περάσει από τη σπηλιά του Νέστορα.

Φαράγγι Νέδα & Φιγαλεία

Οι πηγές της Νέδας αναβλύζουν από τους βράχους ανάμεσα στα χωριά Κακαλέτρι και Πέτρα της ορεινής Μεσσηνίας, στο όρος Λύκαιο. Η Νέδα στη διαδρομή της διατρέχει ένα υπέροχο φαράγγι με εντυπωσιακούς  καταρράκτες που σχηματίζουν μικρές  λιμνούλες με κρυστάλλινα νερά. Η καλύτερη περίοδος για την ολοήμερη διάσχιση του φαραγγιού είναι τέλη καλοκαιριού με αρχές φθινοπώρου. Τα νερά τότε λιγοστεύουν και διευκολύνεται το περπάτημα μέσα στο ποτάμι ή το κολύμπι, σε ορισμένα πιο βαθιά σημεία του ποταμού.Στο χωριό Φιγάλεια, στη θέση της ομώνυμης αρχαίας αρκαδικής πόλης, σώζεται ναός της Αθηνάς και του Διός Σωτήρος. Δυο μονοπάτια κατεβαίνουν από το χωριό στο ποτάμι και μπορούν να συνδυαστούν σε κυκλική πορεία με διάσχιση τμήματος του φαραγγιού. 10χλμ ΒΑ της Φιγάλειας βρίσκεται ο ναός του Επικούριου Απόλλωνα, στις Βάσσες.

Περπατώντας προς το Ταίναρο

Ταίναρο

Το νοτιότερο ακρωτήρι της Πελοποννήσου, το Ταίναρο, που ήταν γνωστό στην αρχαιότητα και ως Ποσείδιον, οφείλει το όνομά του στον επώνυμο μυθικό ήρωα και οικιστή Ταίναρον, γιο του Δία. Κατά τη Φραγκοκρατία, επικράτησε η ονομασία Κάβο Ματαπάς.Στα ανοιχτά του Κάβου Ματαπά έλαβε χώρα και η ναυμαχία του Ταινάρου, γνωστή ως Battle of Cape Matapan, τον Μάρτιο του 1941 ανάμεσα στον ιταλικό και τον αγγλικό στόλο.Σύμφωνα με το μύθο, εδώ ήταν οι Πύλες του Άδη απ’ όπου κατέβηκε ο Ηρακλής και ανέβασε τον Κέρβερο στην γη κατά το τελευταίο του άθλο. Το ακρωταίναρο είναι ένας τόπος μαγικός.Φανερό μονοπάτι ξεκινά από το μικρό οικισμό Κοκκινόγεια, κοντά στο ναό του Ταινάριου Ποσειδώνα που βρισκόταν στη θέση της μικρής βυζαντινής εκκλησίας του Ασώματου. Ο Πλούταρχος και ο Παυσανίας αναφέρουν μια μικρή σπηλιά που λειτούργησε ως νεκρομαντείο. Στην πορεία προς το επιβλητικό λιθόχτιστο φάρο θα συναντήσουμε ένα ωραίο ψηφιδωτό δάπεδο οικίας του 1ου αι. μ.Χ.