Η Κρήτη είναι το μεγαλύτερο και πολυπληθέστερο από τα ελληνικά νησιά και το πέμπτο μεγαλύτερο νησί στη Μεσόγειο Θάλασσα. Το νησί είναι το νοτιότερο της Ελλάδας. Πρωτεύουσα και μεγαλύτερη πόλη του είναι το Ηράκλειο, που βρίσκεται στη βόρεια ακτή του νησιού. Η Κρήτη έχει μακρόστενο σχήμα: εκτείνεται 260 χιλιόμετρα από ανατολικά προς δυτικά, βρίσκεται 60 χιλιόμετρα στο ευρύτερο σημείο της και στενεύει σε μόλις 12 χιλιόμετρα. Η συνολική έκταση του νησιού είναι 8.336 km2, με ακτογραμμή 1.046 km! Οριοθετεί τα νότια σύνορα του Αιγαίου Πελάγους, με τη θάλασσα της Κρήτης (ή Βόρειο Κρητικό Πέλαγος) στα βόρεια και το Λιβυκό Πέλαγος (ή Νότιο Κρητικό Πέλαγος) στα νότια.Τα κρητικά τοπία είναι τόσο διαφορετικά που οι Κρητικοί αναφέρονται συχνά στην πατρίδα τους ως ήπειρο.

Οι άνθρωποι κατοικούν στο νησί από τουλάχιστον 130.000 χρόνια πριν, κατά την παλαιολιθική εποχή. Η Κρήτη ήταν το κέντρο του πρώτου προηγμένου πολιτισμού της Ευρώπης, των Μινωιτών, από το 2700 έως το 1420 π.Χ. Κυβερνήθηκε από διάφορες αρχαίες ελληνικές οντότητες, τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, τη Βυζαντινή Αυτοκρατορία, το Εμιράτο της Κρήτης, τη Δημοκρατία της Βενετίας και την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Μετά από μια σύντομη περίοδο ανεξαρτησίας (1897–1913) υπό προσωρινή κρητική κυβέρνηση, εντάχθηκε στο Βασίλειο της Ελλάδας. Καταλήφθηκε από τη ναζιστική Γερμανία κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

ΤΟΠΙΟ

Το επιβλητικό φαράγγι της Σαμαριάς

Η Κρήτη είναι ορεινή και ο χαρακτήρας της ορίζεται από μια υψηλή οροσειρά που διασχίζει από τα δυτικά προς τα ανατολικά, που σχηματίζεται από έξι διαφορετικές ομάδες βουνών:Τα Λευκά Όρη ή Πάχνες 2.454 μέτρα, Η οροσειρά Ψηλορείτης ή Ίδη 2.456 μέτρα που αποτελεί το υψηλότερο βουνό της Κρήτης, τα Όρη Αστερούσια 1.231 μέτρα, ο Κέδρος 1.777 μέτρα, Τα βουνά Δίκτη 2.148 μέτρα και Θρίπτη 1.489 μέτρα.

Αυτά τα βουνά υψώνονται πάνω από πολυάριθμες κοιλάδες, όπως η κοιλάδα Αμαρίου, ή εύφορα οροπέδια, όπως το οροπέδιο Λασιθίου, Ομαλός και Νίντα. Πολλά σπήλαια κρύβονται μέσα στα βουνά, όπως ο Γουργουθάκας, το Δικταίο και το Ιδαίο.

Πολυάριθμα φαράγγια ή στενές κοιλάδες με απότομα βραχώδη τείχη, βρίσκονται ανάμεσα σε λόφους ή βουνά όπως το Φαράγγι της Σαμαριάς, το Φαράγγι της mbμβρου, το Κουρταλιώτικο Φαράγγι, το Φαράγγι του Χα, το Φαράγγι της Πλατανιάς, το Φαράγγι των Νεκρών (στην Κάτω Ζάκρο, Σητεία) και το Φαράγγι του Ρίχτη και (Ρίχτης) καταρράκτης στα Έξω Μουλιανά στη Σητεία.

Το φαράγγι των Νεκρών στο Ζάκρο

Επιπλέον, η Κρήτη περιβάλλεται από μικρότερα νησιά, νησίδες. Εδώ είναι μερικά από αυτά: Γραμβούσα (Κίσσαμος, Χανιά) το νησί απέναντι από τη λιμνοθάλασσα Μπάλο, Ελαφονήσι (Χανιά), που τιμά τη μνήμη ενός ναυαγίου και μιας Οθωμανικής σφαγής, Νήσος Χρυσή (Ιεράπετρα, Λασίθι), το οποίο φιλοξενεί το μεγαλύτερο φυσικό δάσος κέδρου του Λιβάνου στην Ευρώπη, Νησί Παξιμάδια (Αγία Γαλήνη, Ρέθυμνο) όπου γεννήθηκε ο θεός Απόλλων και η θεά Άρτεμις, Το Ενετικό φρούριο και η αποικία των λεπρών στη Σπιναλόγκα απέναντι από την παραλία και τα ρηχά νερά της Ελούντας (Άγιος Νικόλαος, Λασίθι), τα νησιά Διονυσάδες που βρίσκονται σε μια περιβαλλοντικά προστατευμένη περιοχή μαζί το φοινοκόδασος του Βάι στο δήμο Σητείας, Λασιθίου

Στα ανοιχτά της νότιας ακτής, το νησί της Γαύδου βρίσκεται 26 ναυτικά μίλια (48 χιλιόμετρα) νότια της Χώρας Σφακίων και είναι το νοτιότερο σημείο της Ευρώπης.

Το κλίμα στην Κρήτη είναι κυρίως μεσογειακό με υγρή ατμόσφαιρα κοντά στη θάλασσα, ενώ ο χειμώνας είναι αρκετά ήπιος. Η χιονόπτωση είναι συνηθισμένη στα βουνά μεταξύ Νοεμβρίου και Μαΐου και μερικές κορυφές των βουνών είναι χιονισμένες το μεγαλύτερο μέρος του έτους (μία πιθανή εξήγηση για το όνομα των Λευκών Ορέων).

Η νότια ακτή, εκτείνεται στη βορειοαφρικανική κλιματική ζώνη και απολαμβάνει σημαντικά περισσότερες ηλιόλουστες μέρες και υψηλές θερμοκρασίες όλο το χρόνο. Εκεί, οι χουρμάδες καρποφορούν και τα χελιδόνια παραμένουν όλο το χρόνο αντί να μεταναστεύουν στην Αφρική.

Παραλία Αγίου Παύλου