Με έκταση 73,949 τ.χλμ, η Σίφνος αποτελεί νησί των Δυτικών Κυκλάδων ανάμεσα στη Μήλο, την Κίμωλο και τη Σέριφο. Η υψηλότερη κορυφή του νησιού είναι ο Προφήτης Ηλίας με υψόμετρο 682 μέτρα. Στην αρχαιότητα ονομαζόταν από τον Πλίνιο “Μεροπία” ΄ή “Ακίς”, ενώ στο νησί έχουν βρεθεί ανθρώπινα ίχνη, από το 4.000 πΧ.

Η νέα έκδοση του χάρτη της Σίφνου περιλαμβάνει πλούσιες πληροφορίες για το ταξίδι σας στη Σίφνο. Αγοράστε το χάρτη εδώ

Φτάνοντας ακτοπλοϊκώς στο νησί, ο πρώτος οικισμός που θα δείτε είναι οι Καμάρες. Οι Καμάρες είναι το λιμάνι της Σίφνου. Ο κύριος οικισμός απλώνεται στη νότια πλευρά του όρμου, όπου βρίσκεται και η αποβάθρα. Υπάρχει ένας ακόμα μικρός πυρήνας στη βόρεια πλευρά, η συνοικία της Αγίας Μαρίνας και ανάμεσά τους ανοίγεται μια ωραία αμμώδης παραλία. Η κοιλάδα των Καμαρών σφίγγεται από δυο βουνά, τον ψηλότερο Προφήτη Ηλία και το χαμηλότερο Άγιο Συμεών με τα ομώνυμα μοναστηράκια στις κορυφές τους. Μέχρι τα μέσα του 20ου αιώνα στις Καμάρες όπως και στο Φάρο, τον Πλατύ Γιαλό και το Βαθύ υπηρχαν πολλά αγγειοπλαστεία (τσικαλαριά). Η αγγειοπλαστική και τα πρώτα δείγματά της χρονολογούνται από την Πρωτοκυκλαδική περίοδο Η διαχρονική άνθιση της αγγειοπλαστικής βασίστηκε στην αφθονία των πρώτων υλών: άργιλο, νερό και ήλιο.

Ο οικισμός Εξάμπελα από ψηλά. Πρόκεται γιαν οικισμό νότια της Απολλωνίας.

Πρωτεύουσα του νησιού και έδρα του ομώνυμου δήμου είναι η Απολλωνία, εκτείνεται γραμμικά κατά μήκος του κεντρικού πεζόδρομου που ξεκινά από τους ανεμόμυλους των Εξάμπελων και φτάνει μέχρι το “Σταυρί”, το σταυροδρόμι όπου χωρίζουν οι δρόμοι για Καμάρες, Αρτεμώνα και Πλατύ Γιαλό. Δεξιά κι αριστερά του πεζόδρομου βρίσκονται και οι εκκλησίες του οικισμού. Ξεκινώντας από ψηλά, συναντάμε πρώτα τη Μητρόπολη του Αγ. Σπυρίδωνα (Αη Σπυρής). Κοντά στη διασταύρωση βρίσκεται το μικρό, αλλά ενδιαφέρον Λαογραφικό Μουσείο. Μαζί με τον Αρτέμωνα και άλλους μικρότερους οικισμούς, δημιουργείται οικιστικό σύμπλεγμα πάνω σε ήπιο λοφώδες ανάγλυφο. Στους οικισμούς θα βρείτε όμορφα κυκλαδίτικα σπίτια καθώς και λιθόστρωτα δρομάκια που οδηγούν σε διάφορα σημεία της Κεντρικής Σίφνου.

Αφήνοντας την Απολλωνία, μπορείτε να επισκεφτείτε, το Κάστρο, το Άστυ της αρχαίας Σίφνου, κατέχει στρατηγική θέση σε απόκρημνο παράκτιο ύψωμα. Σώζονται λείψανα μαρμάρινου τείχους από την αρχαία ακρόπολη, ενώ η θέση κατοικείται αδιάλειπτα από τότε. Διατηρούνται χαρακτηριστικά της μεσαιωνικής πολεοδομίας, με τους τοίχους των εξωτερικών σπιτιών να σχηματίζουν οχυρωματικό περίβολο και μοναδικές εισόδους πέντε θολωτές πύλες - στοές. Πλακόστρωτο μονοπάτι περιτρέχει τον οικισμό και παρακλάδι του οδηγεί στο ξωκλήσι των Εφτά Μαρτύρων, που στέκει στο βραχώδες ακρωτήρι.

Παναγιά Χρυσοπηγή

Τα πλούσια μεταλλεύματα, χρυσού, αργύρου, σιδήρου και μολύβδου χάρισαν στην αρχαιότητα πλούτο και ξεχωριστή αίγλη στη Σίφνο. Είναι γνωστό το θησαυροφυλάκιο (ο “Θησαυρός”) των Σιφνίων στους Δελφούς, ένα ολομάρμαρο κτίριο όπου φυλάσσονταν πολύτιμα αναθήματα σιφνιακής προέλευσης. Η Σίφνος ήταν μαζί με το Λαύριο, τη Χαλκιδική, τη Θάσο και το Παγγαίο ένα από τα σημαντικά μεταλλευτικά κέντρα ευγενών μετάλλων της αρχαιότητας.Τμήμα του αρχαίου μεταλλείου του Αγίου Σώστη έχει βυθιστεί. Στην ίδια περιοχή αλλά καισε άλλες θέσεις του νησιού λειτούργησαν μεταλλεία σιδήρου στις αρχές του 20ου αιώνα. Στον Άγιο Σώστη καταλήγει η διαδρομή 8 από τον Αρτεμώνα.

Παραθαλάσσιοι οικισμοί, ιδανικοί για επίσκεψή είναι οι Καμάρες, το Βαθύ και ο Πλατύς Γιαλός. αρχαιολογικό μουσείο. Το Βαθύ είναι μικρό ψαροχώρι που μέχρι πριν μερικά χρόνια ήταν προσπελάσιμο μόνο από τη θάλασσα, ήταν συσπειρωμένο γύρω από το μώλο όπου βρίσκεται η όμορφη εκκλησία του Ταξιάρχη. Εδώ καταλήγει και η πεζοπορική διαδρομή 5, από την Καταβατή, περνώντας από το Μαύρο Χωριό.

Εξέχον τουριστικό θέρετρο, ο Πλατύς Γιαλός αναπτύχθηκε γραμμικά κατά μήκος της μακρύτατης αμμουδερής παραλίας του. Πρόσφατα κατασκευάστηκε και μαρίνα, στην αριστερή πλευρά (ΒΑ) του όρμου. Στο ύψωμα πάνω από τη μαρίνα στέκει ένας από τους πολυάριθμούς και από τους καλύτερα διατηρημένους αρχαίους κυκλικούς πύργους της Σίφνου. Στον Πλατύ Γιαλό καταλήγουν η διαδρομή 3 από την Απολλωνία και η κυκλική διαδρομή 4.

Περπατώντας στα λιθόστρωτα μονοπάτια του νησιού

Στη Σίφνο υπάρχουν πολλές εκκλησίες και ξωκλήσια με πλούσια θρησκευτική ιστορία και εξαίρετες αγιογραφίες.

Η Παναγιάς Πουλάτη βρίσκεται στο τελείωμα ενός κατηφορικού χωματόδρομου και στο σταυροδρόμι τεσσάρων μονοπατιών. Πάνω από την εκκλησία διακρίνονται τα σκαλάκια του μονοπατιού που κατεβαίνει από τον Αη Λούκα του Αρτεμώνα. Δεξιά πάνω, το μονοπάτι που πάει στον Αη Γιώργη, δεξιά κάτω αυτό που κατεβαίνει στη θάλασσα και τέλος, αριστερά, μονοπάτι που οδηγεί στο Κάστρο (διαδρομή 1). Το οχυρό μοναστήρι του Προφήτη Ηλία, ή Αη Νηγιά του Αψηλού όπως τον αποκαλούν οι ντόπιοι, στέκει κατάκορφα στο ψηλότερο σημείο του νησιού. Ο επιβλητικός ναός του 1654 είναι τριγυρισμένος από φρουριακά κτίσματα. Από τις ταράτσες των κελιών μπορεί να αγναντεύσει κανείς όλο το νησί και με καθαρό καιρό, τα μισά κυκλαδονήσια. Η εκκλησία πανηγυρίζει στις 20 Ιουλίου. Καλογραμμένο χτιστό μονοπάτι ανηφορίζει από το νότιο άκρο της Καταβατής (κοντά στη μονή Φυρόγια) και οδηγεί εδώ σε μιάμιση περίπου ώρα.

Η ακρόπολη του Αγίου Ανδρέα

Στρατηγική θέση κατέχει και ο λόφος του Αγίου Ανδρέα, με τον οχυρωμένο οικισμό που δημιουργήθηκε κατά την 3η π.Χ. χιλιετία. Η μυκηναϊκή ακρόπολη περιβάλλεται από κυκλώπεια τείχη στα οποία έγιναν επανειλημένες προσθήκες μέχρι και την Κλασική περίοδο. Στην ακρόπολη οδηγεί ασφαλτόδρομος και μονοπάτι από την ανατολική πλευρά σε 20 λεπτά (τμήμα της πεζοπορικής διαδρομής 1). Στην είσοδο (από τη μεριά του δρόμου) υπάρχει αρχαιολογικό μουσείο.