Η εκδοτική εταιρία Ανάβαση σε συνεργασία με το Τμήμα χωροταξίας για τις Επιστήμες ανάδειξης τοπίου και επικοινωνίας, του Πανεπιστημίου του Bordeaux της Γαλλίας, πραγματοποιήσε στη Σάμο την καταγραφή των πεζοπορικών, πολιτιστικών, αρχαιολογικών και οινολογικών διαδρομών. Οι φοιτητές πραγματοποιώντας μέρος της πρακτικής τους, κατάφεραν να αναδείξουν τον πλούτο της Σάμου, ο οποίος θα αποτυπωθεί σύντομα στο νέο χάρτη, οδηγό και εφαρμογή για τη Σάμο. 

Η επιτόπια έρευνα στη Σάμο χωρίστηκε σε δύο ενότητες: τις πολιτιστικές και τις ορειβατικές. Με καθοδήγηση της ομάδας της Ανάβασης, οι φοιτητές του Πανεπιστημίου του Bordeaux 3 χωρίστηκαν σε τέσσερις ομάδες τριών ατόμων με στόχο την ανάδειξη του πλούτου του νησιού. Στόχος αυτής της έρευνας ήταν η ανάδειξη ολων των περιπατικών διαδρομών στο νησί με γαστρονομικό, αρχαιολογικό και πολιτιστικό ενδιαφέρον. Άλλωστε η Σάμος είναι ένα νησί που μπορεί να συνδυάσει όλα αυτά τα στοιχεία και να καταπλήξει τον επισκέπτη με τον πλούτο που κρύβεται μέσα στα σπλάχνα της. Οι τέσσερις ομάδες που σχηματίστηκαν ανέλαβαν

την ανάδειξη του νησιού σε τέσσερα μέρη. Οι πρώτες δύο ομάδες συνεργάστηκαν για την καταγραφή και την περιγραφή των πεζοπορικών διαδρομών, η τρίτη ομάδα για την καταγραφή των πολιτιστικών διαδρομών και τέλος η τέταρτη για την ανάδειξη των οινολογικών διαδρομών, διασχίζοντας τους αμπελώνες μοσχάτου Σάμου. 

Ωστόσο η υλοποίηση του έργου προϋπέθετε μια οργάνωση προκειμένου να διεξαχθή ασφαλώς η έρευνα. Οι φοιτητές αφού οργάνωσαν τις προτεραιότητες και τα σχέδια για την υλοποίηση του έργου, προχώρησαν στην αναζήτηση βιβλιογραφίας για τον εντοπισμό όλων των πληροφοριών που θα βοηθήσουν στη δημιουργία του νέου πεζοπορικόυ χάρτη. Στο δεύτερο στάδιο ακολούθησε η δημιούργια ενός χάρτη, ο οποίος είναι διαθέσιμος δωρεάν στην εφαρμογή Anavasi Mapp, με όλους τους οικισμούς, τις παραλίες, τα μονοπάτια και τα τοπωνύμια που αναζητήθηκαν μέσω της βιβλιογραφίας. Στο τρίτο στάδιο ακολούθησε το πιο σημαντικό σημείο του έργου, η επιτόπια έρευνα, όπου οι φοιτητές διέσχισαν μεγάλο μέρος του όρους Καρβούνη και του όρους Κέρκη, με στόχο τη συλλογή όλων των απαραίτητων στοιχείων για την έκδοση του χάρτη. Παράλληλα, συγκεντρώθηκε πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό που θα αναδειχθεί στο νέο οδηγό για το νησί. Η Σάμος είναι ένα προικισμένο νησί με ιστορία αιώνων και φυσικό πλούτο που δε θα μπορούσε να λείπει στο νέο χάρτη. Γι’αυτό στην πίσω όψη θα υπάρξουν χρήσιμες πληροφορίες για όλα αυτά τα μονοπάτια, υψομετρικά προφίλ για όλες αυτές τις διαδρομές και φωτογραφικό υλικό από τα μονοπάτια που διέσχισαν οι φοιτητές. 

Το πρότζεκτ για τη Σάμο δε θα μπορούσε να υλοποιηθεί με εύκολο τρόπο χωρίς την πολύτιμη βοήθεια της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας της Σάμου. Η Υπηρεσία ξενάγησε τους φοιτητές σε όλες τις περιοχές του νησιού που πλήγησαν από τις πυρκαγιές το καλοκαίρι του 2022. Σκοπός αυτής της ξενάγησης ήταν η ευαισθητοποίηση τόσο των φοιτητών όσο και του κοινού γενικότερα για την κλιματική αλλαγή και τις επιπτώσεις που μπορεί να προκαλέσει στο περιβάλλον. Εκτός από την πυροσβεστική, στην υλοποίηση του έργου, βοήθησαν οι ντόπιοι κάτοικοι όλων των χωριών που επισκεφτήκαμε, μοιραζόμενοι με τους φοιτητές τις πληροφορίες για τον τόπο τους. 

Σύντομα, θα κυκλοφορήσει ο νέος χάρτης της Σάμου με κλίμακα 1:35.000, ο οποίος θα περιλαμβάνει όλες τις πληροφορίες που χρειάζεται ένας ταξιδιώτης και πεζοπόρος. Εντός αυτού θα υπάρχουν προτεινόμενες διαδρομές συνοδευόμενες από ένα πλούσιο φωτογραφικό υλικό που απαθανάτισαν οι φοιτητές μας κατά τη διάρκεια της πρακτικής τους στη Σάμο.