Η Νότια Κορυφογραμμή διασχίζει όλη τη νότια πλευρά των Βαρδουσίων. Ξεκινά από την υψηλότερη κορυφή, του Κόρακα (2.495 μέτρα) και σβήνει σταδιακά στη λίμνη του Μόρνου. Η νότια κορυφογραμμή φημίζεται για τις απότομες ορθοπλαγιές, τα λούκια και τα γκρεμνά της. Οι υψηλότερες κορυφές της κορυφογραμμής είναι η Νεραϊδόκουλα (2.414 μέτρα), ο Κοκκινιάς (2.404 μέτρα), η Νεραϊδότσουμπα (2.383 μέτρα), το Όρνιο (2.287 μέτρα) και τέλος μια ανώνυμη κορυφή με 2.148 μέτρα. Από τις δολίνες στον Κονιακίτικο Κάρκανο, η κορυφογραμμή αρχίζει να σβήνει προς τη λίμνη Μόρνου. Παρά τη δυσκολία αυτής της διαδρομής, η θέα είναι εντυπωσιακή, χαρίζοντας στους αναβάτες όμορφες εικόνες.

Πρόκειται για μια δύσκολη διαδρομή που προτείνεται αποκλειστικά σε έμπειρους αναβάτες. Για να διασχίσετε τη Νότια Κορυφογραμμή πρέπει να διαθέτετε τον κατάλληλο εξοπλισμό και προμήθειες.

Πεζοπορία

Η πεζοπορία στη νότια Κορυφογραμμή ξεκινά από τον Κονιάκο. Ωστόσο, υπάρχει η δυνατότητα προσέγγισης της από τον Αθανάσιο Διάκο μέσω του μονοπατιού που οδηγεί στα Καταφύγια ΕΟΟΑ και ΠΟΑ και από εκεί με ανάβαση στις Πόρτες είτε από το χωριό μέσω του Ασανσέρ. 

Διασχίζοντας τη Νότια Κορυφογραμμή από τον Κονιάκο (14χλμ, ΥΔ +2100μ/-600μ, 10ω - 12ω)
Η διαδρομή ξεκινάει από τα τελευταία σπίτια του χωριού Κονιάκος όπου υπάρχει πάρκινγκ. Το μονοπάτι - κατεστραμμένος χωματόδρομος μας οδηγεί σε γεφυράκι πάνω από το ρέμα. Συνεχίζουμε διαγώνια στην πλαγιά κόβοντας το χωματόδρομο και κατευθυνόμαστε μέσα στο ρέμα το οποίο και ακολουθούμε ανάμεσα στα πουρνάρια και τους κέδρους από ένα σύμπλεγμα γιδόστρατων. 

Φτάνοντας έτσι σε υψόμετρο 1.520 μέτρων, με ωραία λιβάδια και την τελευταία πηγή της διαδρομής. Στο σημείο αυτό φτάνει και ο χωματόδρομος που έρχεται από τον Κονιάκο. Συνεχίζουμε στην απέναντι αμφιθεατρική πλαγιά με κατεύθυνση νότια κερδίζοντας αρκετό ύψος μέχρι να συναντήσουμε στα δεξιά μας ανοιχτό λούκι που μας οδηγεί σε κρυφό λιβάδι και στάνες. Πλέον βρισκόμαστε πάνω στη Νότια Κορυφογραμμή. Το πρώτο της τμήμα πιο φαρδύ με ένα συνοθήλευμα υψωμάτων και δολίνων. Περνάει δίπλα από τον Κονιάτικο Κάρκανο ανάμεσα στις στάνες πριν αρχίσει να ανεβαίνει προς την ανώνυμη κορυφή 2.148 μέτρα όπου πλέον η κορυφογραμμή στενεύει. Από την κορυφή υπάρχει ραπέλ και ένα ενδιαφέρον κομμάτι μέχρι το Όρνιο με μικρά τεχνικά περάσματα. 

Κατηφορίζοντας από το Όρνιο, φτάνουμε σε πλάτωμα με καλύβες, ιδανικό σημείο για διανυκτέρευση. Η κορυφογραμμή ξανα στενεύει σταδιακά φτάνοντας στον Κοκκινιά 2.404 μέτρα όπου και εδώ έχει άλλο ένα ραπέλ και εν συνεχεία μερικά τεχνικά εκτεθειμένα κομμάτια. Μπροστά μας πλέον η Νεραϊδότσουμπα 2.383 μέτρα, τελευταια κορυφή πριν το Μέγα Κάμπο. Η διαδρομή ολοκληρώνεται με την τελική ανάβαση στον Κόρακα 2.495 μέτρα. Από την κορυφή μπορούμε να θαυμάσουμε την επιβλητική θέα που ξεδιπλώνεται γύρω μας από το Βόρειο τμήμα των Βαρδουσίων, τη Γκιώνα και την Οξυά.
Υπάρχει δυνατότητα διαφυγής πριν και μετά τη Νεραιδότσουμπα με κατεύθυνση προς το Ασανσέρ. 

Υπάρχει η δυνατότητα κατάβασης από πολλά σημεία. Μπορείτε να κατεβείτε προς τον Αθανάσιο Διάκο από τις Πόρτες και τα καταφύγια και από το Ασανσέρ από τα ανατολικά. Ακόμη μπορείτε να κατηφορίσετε προς τον Κονιάκο μέσω του Ασανσέρ και του Προφήτη Ηλία. 

 

Εξώφυλλο: Η νότια κορυφογραμμή όπως φαίνεται από την Γκιώνα