Το ευρωπαϊκό μονοπάτι E4

Το E4 ή αλλιώς European Long Distance Path – 4 είναι ένα από τα 12 μονοπάτια που διασχίζουν την Ευρώπη σε όλα τα μήκη και τα πλάτη με στόχο να περάσουν και να ενώσουν όσο περισσότερες περιοχές της Ευρώπης μεταξύ τους.

Το Ε4 ξεκινάειστην Ισπανία και συνεχίζει μέσω της Γαλλίας, της Ελβετίας, της Γερμανίας, της Αυστρίας, της Ουγγαρίας, της Ρουμανίας, της Βουλγαρίας, της Ελλάδας (συμπεριλαμβανομένης της Κρήτης) και τελειώνει στην Κύπρο.
Το συνολικό μήκος του Ε4 είναι πάνω από 10.000 χλμ.

Το Ε4 στις ακτές του Λιβυκού πελάγους

 

Στην Κρήτη και σε όλη την Ελλάδα το μονοπάτι Ε4 ιδρύθηκε και συντηρείται από την Ελληνική Ομοσπονδία Ορειβασίας και Αναρρίχησης.
Ξεχωρίζει η διάσχιση από δύση ως την ανατολή της Κρήτης, σαν ένα από τα πιο όμορφα κομμάτια του ευρωπαϊκού μονοπατιού  E4. Η διαδρομή περνάει από τα Λευκά Όρη (Λευκά Όρη), τον Ψηλορείτη (Όρος Ίδα) και το Όρος Δίκτη και έχει συνολικό μήκος 320 χλμ.

Οι χάρτες Ανάβαση και ο άτλας της Κρήτης είναι σπουδαίο βοήθημα για το σχεδιασμό και την διάσχιση της Κρήτης

 

Το μονοπάτι Ε4 ξεκινάει από το Καστέλι Κισσάμου στα δυτικά της Κρήτης και διασχίζει όλο το νησί φτάνοντας στην Κάτω Ζάκρο στα ανατολικά. Στην Κρήτη, το μονοπάτι Ε4 επισημαίνεται με κίτρινα σήματα και κίτρινα και μαύρα βέλη.
Θα χρειαστείτε έναν καλό χάρτη της Κρήτης όπως τους χάρτες 1:25 000 ή τον άτλαντα 1: 50 000 για την Κρήτη της Ανάβασης, εάν θέλετε να περπατήσετε στο E4 στην Κρήτη. Και τον οδηγό The Cretan way που περιγράφει τη διάσχιση με αναλυιτκούς χάρτες για την κάθε μέρα.

Αν δεν θέλετε να κουβαλάτε αγοράστε τους ψηφιακούς χάρτες μέσα στην εφαρμογή anavasi mapp και τον οδηγό της Κρήτης σαν google ebook