Μετά από ένα μακρύ ταξίδι με το πλοίο θα φτάσετε στην Ανάφη, ένα μικρό νησί (38 km²), στο νοτιοανατολικό άκρο του Κυκλαδικού αρχιπελάγους. Αυτή η γεωγραφική απομόνωση καθιστά την Ανάφη ιδανική για χαλάρωση, καθώς δεν έχει επηρεαστεί ακόμη μαζικά από τον τουρισμό, σε έντονη αντίθεση με τη γειτονική Σαντορίνη.

Σύμφωνα με τη μυθολογία, η «Ανάφη» (εκ του ρήματος αναφαίνω) εμφανίστηκε από τη θάλασσα με εντολή του θεού Απόλλωνα, και προσέφερε καταφύγιο στον Ιάσονα και τους Αργοναύτες μετά από μια ισχυρή καταιγίδα.

Ένας και μόνο δρόμος οδηγεί από το γραφικό λιμανάκι του Αγίου Νικολάου μέχρι τη Χώρα, τον μοναδικό οικισμό, χτισμένος σε μια φυσικά αμφιθεατρική τοποθεσία στο κέντρο του νησιού.

Το μικρό νησί είναι πολύ ορεινό και έχει μια σχετικά ψηλή κορυφή: τη Βίγλα με υψόμετρο 585μ. Το εσωτερικό είναι πολύ ξερό, αλλά υπάρχουν μερικές βαθιές και στενές κοιλάδες, αξιοσημείωτες λόγω της πυκνής βλάστησης που αποτελείται από όλα τα είδη μεγάλων κάκτων.

Το περίφημο Δρακόνδοσπιλο (Σπήλαιο του Δράκου) βρίσκεται στον λόφο του Κάλαμου, κοντά στο μοναστήρι της Παναγίας της Καλαμιώτισσας στη νοτιοανατολική πλευρά της Ανάφης. Είναι μοναδικής ομορφιάς λόγω της μεγάλης ποικιλίας σταλακτιτών και σταλαγμιτών και θεωρείται ένα από τα πιο σημαντικά αξιοθέατα του νησιού.

Το λιμάνι του Αγίου Νικολάου είναι πολύ μικρό και συνδέεται με την κύρια πόλη της Χώρας μέσω ενός και μοναδικού ασφαλτοστρωμένου δρόμου. Λόγω της θέσης σε σχήμα αμφιθεάτρου και επίσης λόγω των ανεμόμυλων στην πλαγιά του λόφου, η Χώρα είναι πραγματικά πολύ γραφική. Το εντυπωσιακό είναι ότι τα περισσότερα από τα σπίτια, καθώς και τα νεότερα, είναι χτισμένα με θολωτή οροφή - η οποία προσφέρει καλύτερη αντίσταση ενάντια στους σεισμούς. Επίσης αξιοσημείωτο είναι οι φούρνοι ψησίματος, αν και πλέον χρησιμοποιούνται μόνο σποραδικά. Όλοι και όλοι στο νησί μένουν  περίπου 300 άνθρωποι.

Το νησί έχει επίσης ενδιαφέροντες αρχαιολογικούς χώρους:

Ερείπια της αρχαίας πόλης της Ανάφης βρίσκονται σε απόσταση 1,5 ώρας (πεζοπορία) από τη σύγχρονη πόλη, επί κωνικού υψώματος στο μέσον της νήσου, παρά το ξωκλήσι του Αγίου Μάμαντος όπου απαντώνται ερείπια τειχών και τάφων. Εξ αυτών διαπιστώνεται η ύπαρξη δωρικού στοιχείου στη νήσο. Μάλιστα ένας από τους σωζόμενους τάφους ανήκε στο γένος των Αιγιδών ή Τελεσικρατιδών που φέρονται να μετοίκησαν από τη Λακωνική περί τον 7ο αιώνα π.Χ. την ίδια εποχή που κατέλαβαν τη παρακείμενη νήσο Θήρα.

H Παναγιά Καλαμιώτισσα από το αεροφωτογραφικό λεύκωμα Κυκλάδες

 

Χωρίς αμφιβολία, οι πιο εντυπωσιακές ιστορικές θέσεις είναι τα δύο μοναστήρια στα ανατολικά του νησιού: το μοναστήρι της Παναγίας Ζωοδόχου Πηγής και το μοναστήρι της Παναγίας Καλαμιώτισσας, σε υψόμετρο 450 μέτρων. Το μεγάλο μοναστήρι της Ζωοδόχου Πηγής είναι χτισμένο πάνω θεμέλια του ναού του Απόλλωνα και έχει ενσωματώσει μεγάλα τμήματα του παλιού τείχους του ναού στα νέα τείχη. Ένα μεγάλο πανηγύρι λαμβάνει χώρα εδώ στις 8 Σεπτεμβρίου. Το μοναστήρι της Παναγίας Καλαμιώτισσας, σε υψόμετρο 450 μέτρων βρίσκεται σε μια από τις κορυφές του Καλάμου (εξ ου και το όνομά του). Η πανοραμική θέα από εδώ ψηλά είναι απίστευτη (μερικές φορές βλέπεις ως την Κρήτη, συνήθως με όλους τους γύρω Κυκλαδίτικους, όπου ειδικά το νησί της Αμοργού με θέα στο μοναστήρι της Παναγίας Χοζοβιότισσα Αξίζει το ταξίδι στην Ανάφη.

Η Ανάφη διαθέτει επίσης μερικές όμορφες παραλίες στη νότια ακτή, με, μεταξύ άλλων, την παραλία του Ρούκουνα (που είναι η μακρύτερη), την παραλία του Κλεισίδη (που είναι πιο κοντά και μπορεί να φτάσει με τα πόδια) και τις μικρές παραλίες κάτω από τους Αγίους Αναργύρι (επίσης προσβάσιμη με τα πόδια από το μοναστήρι της Ζωοδόχου Πηγής).

Ρίξτε μια ματιά στον ιστότοπό http://anafi.gr/en/ καθώς προτείνει μερικές ενδιαφέρουσες πεζοπορίες στην Ανάφη που έχουν χαρτογραφήσει και παρουσιάσει σε συνεργασία με την Ανάβαση.

Ο καλύτερος τρόπος για να γνωρίσετε την Ανάφη είναι πεζοπορώντας στα μονοπάτια της με τον χάρτη Ανάφη από την Ανάβαση

Οι πιο ενδιαφέρουσες πεζοπορικές διαδρομές είναι οι παρακάτω:

Χώρα - Καστέλι - Άγιος Μάμας - Κάτω Μονή Καλαμιώτισσας 4,6 χλμ.: Διαδρομή προς το ανατολικό τμήμα του νησιού, που περνάει από τον λόφο Καστέλι με τα λείψανα της αρχαίας πόλης, συνεχίζει προς τo τοπίο της Χερσονήσου του Καλάμου, που περιλαμβάνεται στο δίκτυο Φύση Natura 2000 και καταλήγει στην Κάτω Μονή της Παναγίας της Καλαμιώτισσας στους πρόποδες του όρους του Καλάμου.

Κάτω Μονή Καλαμιώτισσας - Άνω Μονή Καλαμιώτισσας 2,55 χλμ.: Το μονοπάτι διαρκεί περίπου μία ώρα, ξεκινά από τους πρόποδες του Καλάμου και οδηγεί προς την κορυφή του, όπου βρίσκεται η Άνω Μονή της Παναγίας με θέα στο πέλαγος.

Χώρα - Άγιος Δημήτριος - Άγιος Αντώνιος 1,9 χλμ.: Διαδρομή που ξεκινάει από τη Χώρα και καταλήγει στο γραφικό εκκλησάκι το Αγίου Αντωνίου με τις τοιχογραφίες του 14ου αιώνα, στις ανατολικές ακτές του νησιού.

Χώρα - Σταυρός - Βίγλα - Παναγιά των Βουβών 1,70 χλμ.: Ένα μονοπάτι προς την ψηλότερη κορυφή του νησιού, τη Βίγλα, που στο παρελθόν υπήρξε παρατηρητήριο.

Χώρα - Βούνια - Βρύση: Διαδρομή που κατευθύνεται στη βόρεια πλευρά του νησιού και καταλήγει στη Βρύση, μία καταπράσινη τοποθεσία.

Χώρα - Βαγιά - Λάκκοι: Περπάτημα προς τη δυτική πλευρά του νησιού, που καταλήγει στη Βαγιά με τις ιαματικές πηγές θείου.

Στην κορυφή του Καλάμου (Παναγιά Καλαμιώτισσα)

Χώρα - Βάγια - Πλάκες 500 μ.

Χώρα - Ρούκουνας - Μέγας Ποταμός - Μονή Ζωοδόχου Πηγής(Καλαμιώτισσα)