Ο Λούκα Τζιανόττι, ο οδηγός συνοδός βουνού έγινε γνωστός από το σχέδιο του να διασχίσει την Κρήτη από το ένα άκρο της στο άλλο μέσα σε 29 ημέρες. Στο ταξίδι του αυτό, το οποίο κατέγραψε στο blog του και αργότερα εξέδωσε ένα βιβλίο με τις εκδόσεις Ανάβαση, εκδηλώνει τον ενθουσιασμό του για τις  άγριες ομορφιές του νησιού και η πρόθεσή του είναι να γίνει επίκεντρο του πεζοπορικού τουρισμού της νότιας Ευρώπης. Έτσι γεννήθηκε το όραμα που φέρει τον τίτλο «Η Στράτα της Κρήτης» ή αλλιώς «The Cretan Way» και έχει ως στόχο να διαμορφώσει όλες τις συνθήκες για να αποτελέσει πεζοπορικό προορισμό το κρητικό μονοπάτι Ε4.

Ο Λούκα δήλωσε:

«Το "Cretan Way" είναι μια πεζοπορική διαδρομή διάρκειας 29 ημερών, που ξεκινά από την Κάτω Ζάκρο στο Λασίθι και φθάνει στη Χρυσοσκαλίτισσα στα Χανιά. Πρόκειται για το κρητικού τμήματος του ευρωπαϊκού μονοπατιού ΄΄Ε4΄΄ (σ.σ. που ξεκινά από την Ισπανία και καταλήγει στη χώρα μας), o Λούκα Τζιανόττι προτείνει μια παραλλαγή που αποφεύγει τα πολύ δύσκολα ορεινά τμήματα, αλλά και τα κομμάτια του Ε4 που πλέον έχουν μετατραπεί σε ασφαλτόδρομους. Το "Cretan Way"΄ έχει μια διαφορετική φιλοσοφία. Να είναι ένα μονοπάτι που να μπαίνει στα ορεινά χωριά, και να είναι βατό για όλους

Η πρωτοβουλία του Ιταλού πεζοπόρου δεν σταμάτησε όμως εκεί...

Σύμφωνα με δημοσίευμα της ιταλικής εφημερίδας La Stampa τον Οκτώβριο του 2017 και πιο συγκεκριμένα από τις 13 έως τις 22 του μήνα,  διοργάνωσε στην Κρήτη μια μεγάλη συνάντηση εθελοντών από όλο τον κόσμο, από την Αυστραλία έως και τη Λιθουανία, οι οποίοι ακολούθασαν βήμα προς βήμα το «Ε4» και τοποθετήσαν αναγνωριστικά σήματα ώστε να μπορούν να την ακολουθήσουν με ασφάλεια ακόμη και άπειροι πεζοπόροι. 

Έτσι, το κρητικό μονοπάτι των 500 χιλιομέτρων και των 29 ημερών έχει ήδη μετατραπεί, σύμφωνα με το δημοσίευμα, πόλος έλξης για πλήθος εθελοντών που αδημονούν να βιώσουν την εμπειρία που με τόσο ενθουσιασμό περιγράφει ο Λούκα Τζιανόττι στον οδηγό "The Cretan Way".

«Αναφορά στον Καζαντζάκη»

«Ο Τζιανόττι διέσχισε την Κρήτη με τα πόδια μέσα σε 29 ημέρες, περπατώντας από τα ανατολικά  προς τα δυτικά του νησιού, δια μέσω των μεγάλων οροσειρών μέχρι τις ακτές του Λιβυκού πελάγους, συναντώντας στην πορεία ορεινά χωριά, οικισμούς, ξωκλήσια και μοναστήρια. Στην ιστορία του Τζιανόττι, περιγράφονται συναρπαστικά συναπαντήματα με τους κατοίκους του νησιού του χθες και του σήμερα, με τη λογοτεχνία του, τη μυθολογία του, τις τέχνες και τη μουσική του. Ένα συναπάντημα με τη μαγευτική γη που γέννησε τον μεσογειακό πολιτισμό, το νησί του Νίκου Καζαντζάκη που όπως ο ίδιος έλεγε ήταν το αποτέλεσμα της τέλειας όσμωσης δύσης και ανατολής.

Το "Cretan Way" προσφέρει τη μοναδική ευκαιρία στους λάτρεις της πεζοπορίας να γνωρίσουν το νησί διασχίζοντάς το με τα πόδια, δια μέσω των ακτών αλλά και της ενδοχώρας και να θαυμάσουν την μοναδική φυσική ομορφιά του, με τη θάλασσα, τις σπηλιές, τα αγρίμια του. Να έρθουν σε επαφή με την αρχαιότατη ιστορία του, τους μαγικούς συμβολισμούς του και να γευτούν την παραδοσιακή κουζίνα του: γιαούρτι με μέλι, ψάρια, σαλάτες και τζατζίκι».

Βασισμένο σε άρθρο της εφημερίδα La Stampa και την απόδοση της εφημερίδας Creta Post.