gramos korifogrammi

 

 

 

 

Γράμος (ή Γράμμος), ονομάζεται το μεγάλο ορεινό συγκρότημα που εντοπίζεται στη βόρεια-βορειοδυτική πλευρά της περιφερειακής ενότητας των Ιωαννίνων και στη δυτική πλευρά της Καστοριάς, στα σύνορα με την Αλβανία. Το μεγαλύτερο μέρος εκτείνεται στην Ελλάδα και αποτελεί τμήμα του οροσυμπλέγματος της Βόρειας Πίνδου. 

Ο Γράμος έχει πολλές πτυχές, από τη μια αλπικά λιβάδια αλλά και πλούσια δάση. Μια αίσθηση ερημιάς αλλά ταυτόχρονα και το βαρύ φορτίο της ιστορίας με πολλά ακόμα και σήμερα τα ορατά σημάδια από τις μάχες του εμφυλίου πολέμου. Πυκνά δάση οξιάς και μαύρης πεύκης καλύπτουν το βουνό και ένα τμήμα του έχει ανακηρυχτεί διατηρητέο μνημείο της φύσης. 

Στο Γράμο βρίσκονται οι πηγές του Αλιάκμονα, αλλά και πολλές όμορφες λίμνες. Ενδεικτικά, στα βόρεια της ψηλότερης κορυφής του βουνού (Τσούκα Πέτσικ), σε υψόμετρο 2.350 μέτρων και ακριβώς πάνω στα σύνορα Ελλάδας – Αλβανίας, δεσπόζει η αλπική λίμνη Γκιστόβα. Στην περιοχή Αρένες, μέσα σε ένα πυκνό δάσος οξιάς, στη ρίζα της κορυφής Επάνω Αρένα (2.196 μ.), βρίσκεται ένα μοναδικό υδάτινο οικοσύστημα: οι Μουτσιάλες ή αλλιώς λίμνες Αρένων. Ουσιαστικά πρόκειται για δύο λίμνες που επικοινωνούν μεταξύ τους με ένα ρυάκι μήκους 60 μέτρων. Η δυτική λίμνη βρίσκεται δίπλα στις πλαγιές που ανεβαίνουν στη κορυφή και είναι αρκετά ρηχή. Η ανατολική, είναι η κύρια λίμνη και είναι γνωστή ως λίμνη Μουτσάλια. Αυτή δέχεται τα νερά της δυτικής λίμνης μέσω ρυακιού. Λόγω της τοποθεσία τους μέσα στο πυκνό δάσος, θα σας μαγέψουν.

Πέρα από τα θηλαστικά της περιοχής (αλεπούδες, λύκοι, ζαρκάδια, αγριόγατες, βίδρες, αγριογούρουνα, ασβοί κουνάβια), ο Γράμος έχει πολλά πουλιά: χρυσαετοί, σφηκιάροι, γερακίνες και φιδαετοί, είναι μερικά είδη από τους φτερωτούς κατοίκους του βουνού.