xartis kimolos polyegos small

Η Κίμωλος είναι ένας παράδεισος για τον πεζοπόρο. Όλες οι πεζοπορίες ξεκινούν από το γραφικό Χωριό και διατρέχουν υπέροχα αγροτικά τοπία με πεζούλες και παλιά καλύβια.

Πολλά μονοπάτια είναι λιθόστρωτα ή κινούνται ανάμεσα σε ξερολιθιές, ενώ υπάρχουν και τμήματα μονοπατιών λαξευμένα στο βραχώδες έδαφος. Έχουν τοποθετηθεί πινακίδες σήμανσης στο ξεκίνημα των μονοπατιών και πινακιδάκια με αρίθμηση κατά μήκος τους.

Το έργο της χαρτογράφησης και σήμανσης των μονοπατιών έχει αναλάβει η "Ανάβαση", με την οικονομική υποστήριξη του Δήμου Κιμώλου. Μέχρι σήμερα έχουν σηματοδοτηθεί 4 από τις 7 διαδρομές.

Πολύ σημαντικό έργο καθαρισμού και προβολής των μονοπατιών έχει προσφέρει η τοπική εθελοντική ομάδα "Κιμωλίστες" καθώς και ο ΕΠΟΣ Φυλής.

Επιλέξτε μία από τις παρακάτω διαδρομές

 

exofylo xarti smaller

 

...διευκρινίσεις για τους πεζοπόρους

 Παρακάτω ακολουθεί η εργασία της Περιβαλλοντικής Ομάδας του Γυμνασίου και Λυκείου Κιμώλου.

Γιατί να πάω περπατώντας; 
Διότι, οι προτεινόμενες διαδρομές περνάνε από μέρη που δεν είναι προσπελάσιμα από τον αυτοκινητόδρομο. Πηγαίνοντας αργά, θα δείτε λεπτομέρειες που δεν τις προσέχει κανείς μέσα από ένα αυτοκίνητο.


Δεν είμαι ορειβάτης, θα τα καταφέρω; 
Οι διαδρομές απευθύνονται σε μέτριους περιπατητές, καθώς το μεγαλύτερο υψόμετρο που θα φτάσετε δεν ξεπερνά τα 350μ.


Ποια εποχή είναι κατάλληλη για πεζοπορία στην Κίμωλο; 
Κάθε εποχή έχει τη χάρη της, αλλά η πιο όμορφη περίοδος για να περπατήσετε στην Κίμωλο είναι η άνοιξη. Οι λόφοι είναι καταπράσινοι και σπαρμένοι με πολύχρωμα λουλούδια. Το καλοκαίρι καλό θα ήταν να ξεκινήσετε νωρίς, ώστε, όταν ο ήλιος είναι ψηλά, να κατευθύνεστε ήδη προς τη θάλασσα.


Τι θα πρέπει να φέρω μαζί μου:
Οπωσδήποτε νερό και κάτι φαγώσιμο. Όλο το χρόνο συνίσταται να φοράτε μακρύ παντελόνι και άνετα, κλειστά παπούτσια για περπάτημα, κατά προτίμηση μποτάκια και βέβαια το καλοκαίρι καπέλο και αντηλιακό. Μην ξεχάσετε τον οδηγό, αν και στην Κίμωλο, σχεδόν παντού κυκλοφορούν άνθρωποι και είναι δύσκολο να χαθείτε.


Ειδικές συμβουλές: 
Αν είναι καλοκαίρι, μην ξεχάσετε το μαγιό σας γιατί όλες οι διαδρομές συνδυάζονται άριστα με μπάνιο σε διαλεχτές παραλίες. Εκτός από την πρώτη διαδρομή, η επιστροφή σας μπορεί να γίνει με θαλάσσιο ταξί ή καΐκι, αρκεί να το έχετε οργανώσει από πριν και να επιβεβαιώσετε την ίδια μέρα ότι ο καιρός το επιτρέπει. Έτσι, θα γλιτώσετε την επιστροφή αλλά και θα έχετε τη δυνατότητα να θαυμάσετε τις πανέμορφες ακτές των δύο νησιών.