Παροικία - Μαράθι - Λεύκες - Πρόδρομος - Μάρπησσα - Άγιος Αντώνιος - Πίσω Λιβάδι.
Η διαδρομή αυτή αποτελεί το Βυζαντινό και Μεταβυζαντινό οδικό δίκτυο του Νησιού που συνέδεε την πρωτεύουσα με τα ορεινά χωριά και τα χωριά της Ν.Α. Πάρου.


Ήταν σε χρήση για τις μετακινήσεις των κατοίκων και τη μεταφορά των προιόντων από και προς το λιμάνι της Παροικίας τα χωριά και το Ενετικό Κάστρο του Κεφάλου που ήταν κτισμένο πάνω στο ανενεργό ηφαίστιο του Κεφάλου.


Στη διαδρομή αυτή υπάρχουν μεγάλα πλακόστρωτα τμήματα (ιδιαίτερα στο τμήμα από Λεύκες - Πρόδρομο), τοξωτά παλιά γεφύρια, πηγάδια και πηγές, αιωνόβιοι ελαιώνες, κατοικιές, περιστεριώνες, ανεμόμυλοι, μέσα σε μιά φύση γεμάτη μυρωδιές και χρώματα.


Η διαδρομή ξεκινά από την παραλία Λειβάδια Παροικίας, στη συνέχεια περνά δίπλα στην κοίτη του Έλητα ποταμού ανάμεσα στα πλατάνια και την παλαιοχριστιανική εκκλησία, ανηφορίζει προς το οροπέδιο Μαραθίου, διέρχεται δίπλα από το χώρο των Αρχαίων Λατομείων, όπου κατά την αρχαιότητα γινόταν η εξόρυξη του “Λυχνίτη” του φημισμένου Παριανού μαρμάρου, από το οποίο έγιναν τα καλύτερα γλυπτά και έργα τέχνης της αρχαιότητας και των Ρωμαϊκών χρόνων.


Με μία μικρή παράκαμψη μπορείτε να επισκεφθείτε τον Κώστο ένα πανέμορφο χωριό γενέτειρα του διδασκάλου του γένους Αγίου Αθανασίου του Παρίου.


Το μονοπάτι στη θέση Απάτη των Λευκών διέρχεται μέσα από ελαιώνες με υπεραιωνόβιες ελιές (χαρακτηρισμένες ως μνημεία της φύσης). Ξεκουραστείτε στα σκιερά καλντερίμια των Λευκών ενός χωριού που θεωρείται από τα ωραιότερα σε όλο το Αιγαίο, με τα παραδοσιακά καφενεία, τα παλιά παντοπωλεία, τα νεοκλασικά αρχοντικά, το Σπίτι της Λογοτεχνίας. Κάθε γωνιά και ένα θέμα για φωτογραφία. Μέχρι εδώ η διαδρομή διαρκεί 4 ώρες.


Από τις Λεύκες μέχρι τον Πρόδρομο είναι το πιο καλοδιατηρημένο και το πιο γνωστό κομμάτι αυτής της διαδρομής. Διέρχεται μέσα από ελαιώνες, δίπλα από ανεμόμυλους, πηγές, γεφύρια, τον ποταμό Χειρόλακα και φτάνει στον Πρόδρομο.


Αξίζει να περιπλανηθείτε στα σοκάκια του χωριού που σκιάζουν βουκαμβίλιες σε όλα τα χρώματα, να ξεκουραστείτε στα καφενεδάκια, δοκιμάζοντας τοπικές λιχουδιές και μεζέδες.


Η διαδρομή συνεχίζεται προς τη Μάρπησσα, μία μικρή παράκαμψη από το γεφύρι της Μακριαλίμνης αξίζει για να χαρείτε τις ομορφιές των Μαρμάρων, με τις μαρμάρινες Γούρνες (μέλη κιόνων αρχαίου ναού), την επιβλητική Πέρα Παναγιά, τον ενοριακό ναό με το οικόσημο κάτω από το καμπαναριό και τα καφενεία της γραφικής πλατείας. Από εκεί ανηφορίζοντας φτάνετε στη όμορφη Μάρπησσα με τις κρυμμένες, στην πρώτη ματιά, ομορφιές της. Ο δαιδαλώδης παραδοσιακός της οικισμός δίκαια συγκαταλέγεται στους ωραιότερους του Αιγαίου, με τα όμορφα καλντερίμια, τα σκιερά “Βόλτα” τις παλιές και πολλές εκκλησιές, μοναδικά καμπαναριά, το Μουσείο Γλυπτικής “Ν. Περαντινός”, το Λαογραφικό Μουσείο, την Βυζαντινή Πινακοθήκη, με λουλουδιασμένες αυλές και δρόμους.


Από την πλατεία Ανεμόμυλων ανηφορίζει ο δρόμος για το Μοναστήρι του Αγίου Αντωνίου από το οποίο η θέα προς την Ν.Α. Πάρο και το μπουγάζι της Παροναξίας είναι μαγευτική. Τέλος κατηφορίζοντας φτάνετε στο επίνειο της Μάρπησσας το γραφικό Πίσω Λιβάδι. Στο Πίσω Λιβάδι αξίζει να επισκεφθείτε τον Άγιο Νικόλαο και τον Άγιο Γεώργιο τον Θαλασσίτη. Γραφικά ουζερί, εστιατόρια και καφέ θα σας ξεκουράσουν στο τέλος αυτής της διαδρομής.

Διαδρομή χιλ. 19, ώρες 6


Παροικία – Μονή Αγίων Αναργύρων
Η διαδρομή ξεκινά από το πάρκινγκ που βρίσκεται πίσω από το πευκοδάσος της Παναγίας της Εκατονταπυλιανής και πηγαίνει, με κατεύθυνση νοτιοανατολικά. Στα 700 μέτρα, στρίβετε αριστερά και αρχίζετε την ανηφορική διαδρομή, προς βορρά, για ακόμη 850 μέτρα.


Από αυτό το σημείο, η ανάβαση γίνεται πιο δύσκολη, σε περιοχή χωρίς βλάστηση, αλλά για μόλις 700 μέτρα, μέχρι το μοναστήρι. Για την κούραση, θα αποζημιωθείτε, στο πευκοδάσος που βρίσκεται πλάι στο μοναστήρι, με εκπληκτική θέα προς το λιμάνι και την Παροικιά. Μπορείτε να δροσιστείτε από τις πηγές με το ιαματικό νερό και να επισκεφτείτε το μοναστήρι, εξαιρετικό δείγμα βυζαντινής αρχιτεκτονικής

Διαδρομή χιλ. 2.5, 35 λεπτά


Παροικία - Κουκουμαύλες - Μον. Αγίου Αρσενίου – Πεταλούδες
Κινηθείτε παραλιακά, προς τα νοτιοδυτικά, και φτάστε, στον οικισμό Κουκουμαύλες, μέσα από τους χωματόδρομους και τα στενά δρομάκια των οικισμών, μετά την Παροικιά και στον Παράσπορο. Από τις Κουκουμαύλες, ανηφορίστε τον χωματόδρομο, που πατρακάμπτει τον ασφάλτινο δρόμο και σας βγάζει πολύ κοντά στο μοναστήρι του Αγίου Αρσενίου, με τα τελευταία 2 χιλιόμετρα στην άσφαλτο.


Από εδώ, ξεκινάει χωματόδρομος, χωρίς ιδιαίτερες υψομετρικές διαφορές, ο οποίος, μετά από 1 χιλιόμετρο σας βγάζει στην τοποθεσία Πεταλούδες.
Διαδρομή χιλ. 7, 1 ώρα και 40 λεπτά

 

Κόλπος Παροικιάς

Μια πολύ ωραία διαδρομή, παράλληλα με τη θάλασσα, είναι αυτή που κινείται περιφερειακά στον κόλπο της Παροικιάς. Ξεκινάτε από το λιμάνι και κατευθύνεστε βόρεια. Περνάτε μέσα από τη μικρή παραλία με τα αλμυρίκια και συνεχίζετε, βρέχοντας τα πόδια σας στο κύμα, προς τη μεγάλη παραλία της Παροικιάς, τα Λιβάδια. Εδώ, μπορείτε να βγείτε από την αμμουδιά και να ακολουθήσετε τον χωμάτινο δρόμο, πάνω από την παραλία, μέχρι τα πρώτα σπίτια που θα συναντήσετε μπροστά σας. Είστε στο τέλος της παραλίας Λιβάδια και, ακολουθώντας την πιο στενή αμμουδιά, μπαίνετε σε ένα μονοπάτι που κινείται παράλληλα με τη θάλασσα, σε βραχώδες σημείο, με λίγα σπίτια στα δεξιά σας. Κάπως έτσι, και μετά από περίπου 500 μέτρα μετά την αμμουδιά, θα φτάσετε στο πρώτο ακρωτήρι. Το μονοπάτι αφήνει τη θάλασσα πριν φτάσει στην άκρη του βράχου και κατευθύνεται δυτικά προς την παραλία του Κριού και το Μαρτσέλο.


Στην αρχή, ατενίζετε τη θάλασσα από κάποιο ύψος πάνω από βράχια και, στη συνέχεια, κατηφορίζετε για να φτάσετε σε μια μικρή αμμουδιά, στο τέλος της οποίας υπάρχει μικρός μώλος με μαγαζί για να πιείτε καφέ ή να τσιμπήσετε κάτι, πριν συνεχίσετε την πορεία σας. Ήδη, βλέπετε στο βάθος τα αλμυρίκια και τη μεγάλη αμμουδιά. Περπατάτε στην άμμο και διασχίζετε τις διαδοχικές αμμουδιές στον Κριό, το Μαρτσέλο και το Καμίνι.


Στο τέλος της αμμουδιάς, συναντάτε τον αμαξωτό που έρχεται από την Παροικιά. η προέκταση του οποίου είναι ένας χωματόδρομος, που είναι και η δική σας συνέχεια προς τον Άγιο Φωκά. Σε κάποιο σημείο, μετά από 200 μέτρα (πάνω από μια μικρή αμμουδιά), ο χωματόδρομος μπαίνει προς τα μέσα και εσείς τον αφήνετε για να συνεχίσετε από μονοπάτι, πάνω από τα βράχια και κάτω από επαύλεις. Στο τέλος του μονοπατιού, σας περιμένει το ξωκλήσι του Αγίου Φωκά με την ομώνυμη παραλία.