Η Αττική κρύβει πολλούς θυσαυρούς τους οποίους μπορείτε να ανακαλύψετε σε απόσταση αναπνοής από την Αθήνα. Τις τελευταίες δεκατίες μπορεί το Αττικό τοπίο να έχει αλλοιωθεί λόγω της έντονης αστικοποιήσης, ωστόσο σε πολλά σημεία της μπορούμε να βρούμε τα απομεινάρια του ένδοξου παρελθόντος της περιοχής. Στο χάρτη της Ανάβασης Αττική – Βοιωτία, μπορείτε να βρείτε όλα αυτά τα αξιοθέατα. Παράλληλα, ο χάρτης σε κλίμακα 1:100.000 αποτελεί το ιδανικό εργαλέιο για να ανακαλύψετε την ευρύτερη περιοχή της Αθήνας.

Αισθητικό Δάσος Καισαριανής & Μονή Καισαριανής

Σε μια μικρή κοιλάδα κατάφυτη με ελιές, κυπαρίσσια, πεύκα και άλλα είδη δέντρων βρίσκεται η Μονή Καισαριανής. Χτισμένη τον 11ο αιώνα, στη θέση αρχαίου ιερού μονή υπήρξε πνευματικό κέντρο στην περίοδο της Τουρκοκρατίας. Σε κοντινό ύψωμα σώζονται παλαιοχριστιανική Βασιλική του Αγίου Μάρκου και βυζαντινός - ναός των Ταξιαρχών. Η περιοχή της Μονής αναδασώθηκε με ποικίλα δέντρα στα χρόνια μετά τον Πόλεμο από τη Φιλοδασική Εταιρεία και από το 1974 έχει χαρακτηριστεί ως Αισθητικό Δάσος. Διαμορφωμένα μονοπάτια συνδέουν το μοναστήρι με το πλούσιο δίκτυο μονοπατιών του Υμηττού. Πληροφορίες για το δίκτυο των μονοπατιών θα βρειτε στο χάρτη του Υμηττού της Ανάβασης

Μονή Καισαριανής
Μεταλλευτικά πλυντήρια Λαυρίου

Στη ρεματιά Σουρίζα της Λαυρεωτικής, υπάρχουν άφθονα κατάλοιπα της μεταλλευτικής δραστηριότητας των αρχαίων χρόνων. Εκτός από τις υπόγειες στοές που δεν είναι προσβάσιμες, μπορεί κανείς να δει πολλά μεταλλευτικά πλυντήρια που χρονολογούνται στον 5ο και 4ο π.Χ. αιώνα. Με σοφά σχεδιασμένα συστήματα συλλογής και ανακύκλωσης του βρόχινου νερού και δεξαμενες επενδεδυμένες με στεγανωτικό κονίαμα, καθαρίζαν από αδρανή και προσμίξεις τα μετάλλευμα του μολύβδου που περιείχε τον πολύτιμο άργυρο. Στο λαυρεωτικό άργυρο στηρίχθηκε εν πολλοίς η οικονομική δύναμη και ακμή της αρχαίας Αθήνας.

Φρούριο Φυλής

Στον οικισμό της Φυλής (Χασιά), μπορούμε να φθάσουμε από την έξοδο 6 της Αττικής οδού, ή από την οδό Λιοσίων και στη συνέχεια τη Λεωφόρο Φυλής από το Κέντρο της Αθήνας. Από τη Φυλή ακολουθούμε το δρόμο προς τη Μονή Κλειστών, Λίγο πριν το μοναστήρι ο δρόμος στρίβει απότομα αριστερά και μετά από 7 χλμ μικρός χωματόδρομος αριστερά οδηγεί στο Φρούριο. Στο Φρούριο της Φυλής μπορούμε να φθάσουμε και με μονοπάτι από τη Φυλή. Αναλυτικές πληροφορίες για το μονοπάτι υπάρχουν στον πεζοπορικό χάρτη της Ανάβασης για την Πάρνηθα. Το καλοδιατηρημένο οχυρό του 4ου αι. π.Χ. ήταν ενταγμένο στο αμυντικό σύστημα της Αττικής, στο οποίο η Πάρνηθα έπαιζε σπουδαίο ρόλο. Στο βουνό έχουν εντοπιστεί λείψανα απο 11 τουλάχιστον φρούρια και πυργους.

Βραυρώνα

Στο μυχό του όρμου που κατοικήθηκε από τα νεολιθικά χρόνια υπήρχε στα ἀρχαία χρόνια ιερό της Άρτεμης, θεάς προστάτιδας της φύσης. Μέσα στο μαγευτικό φυσικό σκηνικό στέκει ο ναός της θεάς όπου λάμβανε χώρα μυστηριακή τελετή για κορίτσια που έμπαιναν στην εφηβεία. Βρίσκεται ανάμεσα στο Πόρτο Ράφτη και την Αρτέμιδα (Λούτσα).

Αμφιάρειο

Ένα σπουδαίο αρχαίο μαντείο και θεραπευτήριο. Η πρόσβαση γίνεται από την Εθνική οδό Αθηνών-Λαμίας. 16 χιλιόμετρα από την έξοδο Καπανδριτίου ή 11 χιλιόμετρα μέσω Μαρκόπουλου Ωρωπού. Το Αμφιάρειο βρίσκεται σε κοιλάδα της λοφώδους πευκόφυτης περιοχής που ξετυλίγεται ανάμεσα στην Πάρνηθα και το νότιο Ευβοϊκό. Στον αρχαιολογικό χώρο που εκτείνεται εκατέρωθεν της ρεματιάς, σώζονται τα ερείπια αρχαίου θεάτρου, στοάς ναού και λουτρών. Οι ιερείς του Αμφιάρειου, δεν έδιναν χρησμούς, αλλά ερμήνευαν τα όνειρα των πιστών που κοιμόντουσαν σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο.

Αιγόσθενα

Αφήνουμε την Παλιά Εθνική Αθηνών Θηβών με κατεύθυνση προς το Πόρτο Γερμενό. Μισό χιλιόμετρο πριν την παραλία, στενός ασφαλτόδρομος οδηγεί στο πλάτωμα της ακρόπολης. Εντυπωσιακή οχυρωμένη πόλη της κλασικής περιόδου. Από την ακρόπολη στην κορυφή του λόφου με τους καλοδιατηρημένους. πύργους μπορούμε να κατηφορίσουμε κατά μήκος των μακρών τειχών που την συνέδεαν με το λιμάνι, μέσα από το γραφικό ελαιώνα. Δίπλα στην ακρόπολη υπάρχουν ερείπια κελιών βυζα: νωνής μόνης, Καθολικό της οποίας ήταν ο μικρός ναός του Αγίου Γεωργίου.

Φρούριο Ελευθερών (Οινόη)

Το Φρούριο βρίσκεται κοντά στην Οινοή, στην οποία μπορείτε να φτάσετε μέσω της Παλαίας Εθνικής Οδού Αθηνών – Θηβών. Το Φρούριο κατείχε σημαντική θέση καθώς βρισκόταν επάνω στον άξονα Ελευσίνα – Πλαταιές – Θήβα. Χτίστηκε τον 4ο αιώνα με στόχο τον έλεγχο του περάσματος. Σήμερα σώζεται το βόρειο τμήμα με 7 τετράγωνους πύργους.

Κορινθία: Ηραίο Περαχώρας

Βρίσκεται μόλις μισή ώρα από το Λουτράκι . Κατα μήκος του δρόμου που οδηγεί στο Ακρωτήρι Μελεγκάβι συναντά κανείς αρχαιές κρήνες και δεξαμενές. Νότια του δρόμου μέχρι το μικρό λιμανάκι κάτω από το φάρο εκτείνεται ο αρχαιολογικός χώρος του Ηραίου, όπου έχουν ανασκαφεί δύο ιερά της Ήρας, στοά και κατάλοιπα μεγάλου υδραυλικού συστήματος μεταφοράς νερού.

Αίγινα: Παλαιοχώρα & Ναός Αφαίας

Μεσαιωνική πρωτεύουσα της Αίγινας, η Παλιοχώρα βρίσκεται σε ύψωμα απέναντι από το γνωστό μοναστήρι του Αγίου Νεκταρίου, 6 χλμ από το λιμάνι. Αξίζει μια βόλτα στην ηλιόλουστη πλαγιά με τις ξερολιθιές, όπου ανάμεσα στα ερείπια των σπιτιών στέκουν ακόμα δεκάδες εκκλησίες, με σπαράγματα ωραίων τοιχογραφιών. 5 χιλιόμετρα ανατολικότερα βρίσκεται ο Ναός της Αφαίας που δεσπόζει στην κορυφή πευκόφυτου λόφου με εξαιρετική θέα Ο δωρικός ναός με τους εντυπωσιακούς, μονολιθικούς κίονες διατηρείται σε αρκετά καλή κατάσταση. Πληροφορίες για το δίκτυο μονοπατιών που διατρέχει το νησί στον πεζοπορικό χάρτη της Ανάβασης για την Αίγινα.

Σαλαμίνα: Μυκηναϊκή Ακρόπολη Κανακίων

Σε δασωμένο λόφο με θέα στη θάλασσα στα Κανάκια στη νοτιοδυτική ακτή της Σαλαμίνας έχει ανασκαφεί μια πόλη όπου δεσπόζει οχυρωμένο ανακτορικό συγκρότημα. Η τοποθεσία άκμασε τον 13ο αιώνα π.Χ. — ταυτόχρονα με τα μεγάλα κέντρα των Μυκηνών και της Πύλου στη νότια Ελλάδα και εγκαταλείφθηκε περίπου 100 χρόνια αργότερα (με την παρακμή του μυκηναϊκού κόσμου).