ΠΕΖΟΠΟΡΙΑ ΣΤΗΝ ΠΑΡΟ

 

Η ενδοχώρα της Πάρου αλλά και η ακτογραμμή της προσφέρονται για ήπια πεζοπορία και αξίζει να τις ανακαλύψετε περπατώντας. Οι περισσότερες διαδρομές κινούνται σε ήσυχους χωματόδρομους και μικρά τμήματα μονοπατιών. Το δίκτυο μονοπατιών της Πάρου σας μεταφέρει σε ένα απροσδόκητο τοπίο από μικρές πέτρινες αγροτικές κατοικίες ή “κατοικιές”, ανεμόμυλους, νερόμυλους, πηγάδια, στέρνες, αλώνια και περιστεριώνες. Τα περισσότερα μονοπάτια είναι οργανωμένα και καλά σηματοδοτημένα, αν και υπάρχουν και παλιά μονοπάτια. Ανοίξτε τον χάρτη Ανάβαση για την Πάρο και ξεκινήστε την πεζοπορία.

 

Top 3 πεζοπορικές διαδρομές στην Πάρο:

 

Η πιο γνωστή και αξιόλογη πεζοπορική διαδρομή είναι το "βυζαντινό μονοπάτι" ένα καλοδιατηρημένο λιθόστρωτο που συνδέει τις Λεύκες με τον Πρόδρομο. Πρόσφατα καθαρίστηκαν και σηματοδοτήθηκαν τμήματα της συνέχειας του μονοπατιού από τις Λεύκες προς την Παροικιά μέσω Μαραθίου - στη διαδρομή θα συναντήσετε μια βυζαντινή πέτρινη γέφυρα. Η διαδρομή φιλοδοξεί να αναστήσει το παλιό κεντρικό άξονα του νησίου που ενώνει την Χώρα με τον σημαντικότερο ορεινό οικισμό του νησίου. Η διαδρομή ξεκινάει από την θέση Έλητα και αναφορίζει προς τις Λεύκες μέσω της πεδιάδας του Μαραθίου και του Κώστου αποκαλύπτοντας μια Πάρο αγροτική, με χωράφια σπαρτών και φορτωμένα καρπούς ελαίοδεντρα. Η σήμανση είναι λίγο αραιή στην αρχή της διαδρομής, αλλά πυκνώνει προς τις Λεύκες.

 

Ευχάριστη παραθαλάσσια διαδρομή μπορεί να γίνει από την παραλία Λιβάδι στον όρμο της Παροικιάς μέχρι το ξωκλήσι του Αγίου Φωκά, στο ομώνυμο ακρωτήρι. Μπορεί να περπατηθεί ευχάριστα το απόγευμα για να απολαύσετε το ηλιόβασίλεμα από το ακρωτήρι του Αγίου Φωκά.

 

Η πιο οργανωμένη περιοχή για πεζοπορία είναι η χερσόνησος του Αη Γιάννη του Δέτη, στον κόλπο της Νάουσας. Στην περιοχή αυτή που έχει χαρακτηριστεί Περιβαλλοντικό και Πολιτιστικό Πάρκο έχουν διανοιχθεί και σηματοδοτηθεί 3 κύριες διαδρομές και 4 συνδετικές.

 
Άλλες επιλεγμένες πεζοπορικές διαδρομές:

Πεζοπορία στην Πάρο μονοπάτι 1 από Πρόδρομο σε Παροικιά

Πεζοπορία στην Πάρο μονοπάτι 2 Δρυός - Λεύκες

Πεζοπορία στην Πάρο από Μονή Λογγοβάρδας ως τις Λεύκες

Πεζοπορία στην Πάρο μονοπάτι 4 από Αγκαιριά ως Λεύκες

 

Πεζοπορία γύρω από τους οικισμούς:

Παροικιά

Λεύκες

Περιβαλλοντικό Κέντρο

Αλυκή – Αγκαιριά

Μάρπησσα