Η ημερομηνία γνωστή από καιρό. Το ΣΚ 25-26/1 μαζί με το Λευτέρη και το Νίκο είμαστε για βουνό!
Αν μπορείς να αφουγκράζεσαι τα Βουνά μαθαίνεις να παίρνεις αυτό που σου προσφέρουν.... 
...έτσι λοιπόν σε μια φτωχή από χιονοπτώσεις χρονιά, εξαιρώντας την Εύβοια και την Κρήτη, οι κόψεις είναι η ιδανικότερη επιλογή!
Η νότια κορυφογραμμή του Χελμού, γνωστή και ως "Χτένια", ήταν αυτή που προσέλκυσε το μυαλό και τη φαντασία μας.
Μια γνήσια αλπική διαδρομή με μεγάλο ανάπτυγμα, τεχνικά περάσματα και ραπέλ.  Ενώ κάτι που δεν μπορείς να αφήσεις άλυτο είναι το πλάνο της επιστροφής στο αυτοκίνητο....
Η διαδρομή ξεκινάει από το διάσελο του Κυνηγού, σημείο ανάβασης και για την Ντουρντουβάνα, και ιδανικά είναι να ανέβεις μέχρι εκεί με αυτοκίνητο την προηγούμενη μέρα για διανυκτέρευση και εκκίνηση πρωί πρωί! 
Αυτό ήταν και το δικό μας πλάνο αλλά ο δρόμος ήταν κλειστός από χιόνια. Έτσι μείναμε κανά 2 χιλιόμετρα πιο πριν. 
Τελικός μας προορισμός το Πλανητέρο όπου ένας ΦΙΛΟΣ θα έκανε το ψυχικό της μεταφοράς μας.

Ανατολή πάνω από τη λίμνη Δόξα

Η διαδρομή ξεκινάει ανηφορικά στην πλαγιά που σιγά σιγά γίνεται ράχη μέχρι να κερδίσουμε ύψος και να βγούμε στη κορυφογραμμή. Από εδώ και δεξιά πίσω μας η θέα προς τη λίμνη μαγευτική, ενώ μπροστά μας ξεδιπλώνετε το πρώτο κομμάτι της κορυφογραμμής μέχρι το Γαρδίκι, δείχνοντάς μας μέχρι πού θα μας ταξιδέψει!

 

Στη κορυφογραμμή προς το Νησί. Πίσω η Ντουρντουβάνα

 

Μπροστά μας το πρώτο κομμμάτι της κόψης μέχρι το Γαρδίκι

 

 

Η κόψη μας οδηγεί στην πρώτη κορυφή, το Νησί (προσοχή η κορυφή δεν είναι στο κολονάκι),  που μέχρι εκεί φτάνουμε με κανά δυο εύκολα scrambling. Από εδώ μπροστά μας υπάρχει ένα χάσιμο ενώ η φυσική πορεία προς τα δεξιά (αραιά κόκκινα σημάδια) με καταρρίχηση ΙΙ/ΙΙ+ μας οδηγεί στο διάσελο με το Μαδερό όπου ανηφορίζουμε ξανά μέχρι την κόψη. Μετά την κορυφή του Μαδερού αρχίζουν τεχνικά περάσματα (ΙΙ+/ΙΙΙ), σε ένα μυτίκι υπάρχει και ένα πεντάμετρο αφημένο με κατεύθυνση προς τα δεξιά (ίσως για κάποια αποφυγή) ενώ πιο κάτω βρίσκουμε και ένα συρματόσχοινο σε κάποια περάσματα. Καθώς η κόψη κατηφορίζει και φαίνεται να οδηγεί σε σαθρά λούκια, προς τα αριστερά πάνω σε βράχο υπάρχει ρελέ με βύσμα και καρφιά για Ραπέλ (R1). Το ραπέλ είναι περίπου 20-25μ μας κατεβάζει στο διάσελο ενώ μπροστά μας άλλος ένας πύργος. Τον ανεβαίνουμε και στην κορυφή του υπάρχει μυτίκι με σχοινί και ναυτικό για Ραπέλ (R2). Το ραπέλ αυτό είναι 40μ. Με ένα 60αρι σχοινί πρέπει να κάνεις καταρρίχηση (ΙΙΙ). Μετά το ραπέλ συνεχίζουμε στη κόψη μέχρι το Γαρδίκι. Στο σημείο αυτό είναι που λες στον εαυτό σου ότι πραγματικά άξιζε να ξυπνήσεις αξημέρωτα. Μπροστά μας τα περιβόητα "Χτένια", μια δαντελωτή βράχινη κόψη που σε οδηγεί ανάμεσα στο "Νεραιδάλωνο" και την "Ψηλή Κορφή". Κατηφορίζουμε λίγο και φτάνουμε στα πρώτα περάσματα. Από εδώ και πέρα  περάσματα μέχρι ΙΙΙ+ μας προσφέρουν άφθονο παιχνίδι και ανάλογα την άνεση μας αλλά κυρίως τη διάθεσή μας επιλέγουμε από πού θα περάσουμε. Μιας και υπάρχουν αρκετές αποφυγές. Το κομμάτι αυτό της κόψης έχει κόκκινα σημάδια με δύο επιλογές: τις αποφυγές ή την κόψη. Φυσικά εμείς κινηθήκαμε στην κόψη απολαμβάνοντας αέρινες εκτεθειμένες κινήσεις. Λίγο πριν το τελευταίο ανηφορικό κομμάτι της κόψης υπάρχει και ενα συρματόσχοινο με εναέριο πέρασμα (Αυτό φυσικά αποφεύγετε αν πας από το δρομολόγιο των αποφυγών). Ολοκληρώνοντας τα "Χτένια" και φτάνοντας κάτω από την "Ψηλή Κορφή" ένας νέος κόσμος εμφανίζεται στα μάτια σου... Τα Ύδατα Στυγός. Οι πήγες της Στύγας, ενός από τα τρία ποτάμια που κυλούσαν μέχρι τον Άδη. Και Θεοί και θνητοί σε αυτό έδιναν όρκους... Εδώ και η Θέτις έλουσε τον Αχιλλέα για να τον κάνει αθάνατο.

Μετά το τέλος της κόψης κινηθήκαμε προς την "Ψηλή Κορφή" με στόχο τη διανυκτέρευση στις στάνες στον "Κάτω Κάμπο" όπου υπάρχει και νερό. Έτσι και έγινε. Πριν τη δύση του Ηλίου είμασταν εκεί για να μας χαιδέψει με τις τελευταίες του ζεστές αχτίδες....
...Η επόμενη μέρα μας βρήκε να ξυπνάμε ανέμελα και να παίρνουμε το μονοπάτι προς το Πλανητέρο.

Τεχνικές Λεπτομέρειες

  • Μεγάλο ανάπτυγμα 9 χλμ μέχρι την Ψηλή Κορφή
  • Υψομετρική Διαφορά 1500μ. θετική & 700μ. αρνητική 
  • Τεχνικά περάσματα μέχρι (ΙΙΙ+)
  • Ραπέλ R1=25m / R2=40m
  • Τοπικά σαθρός βράχος
  • Μεγάλη επιστροφή (Πλανητέρο 10χλμ ή Χιονοδρομικό)
  • Χρόνος για την κόψη 6 -7 ώρες χωρίς χρήση ασφαλειών στα περάσματα. 1 - 2 μέρες για όλη τη διάσχιση 
  • Υλικά και σχοινιά για τα Ραπέλ καθώς και υλικά ασφάλισης για τα περάσματα

 


Η διαδρομή απαιτεί ευχέρεια κίνησης σε εκτεθειμένα περάσματα και απευθύνεται σε έμπειρους ορειβάτες - αναρριχητες.  

Η διαδρομή θα προστεθεί αναλυτικά στη Νέα έκδοση του χάρτη του Χελμού 1:30 000 (2020).

Περιγραφή Κώστας Μουγκολιάς
Φωτογραφίες Κώστας Μουγκολιάς & Νίκος Δαρής

 

Κατεβαίνοντας από το Μαδερό

Αγναντεύοντας....

 

Περάσματα στα Χτένια

Στην έξοδο απο τα Χτένια

Τα Ύδατα Στυγός

Το τελευταίο χάδι

Η διαδρομή