Μας ζητήθηκε από την περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας να σχεδιάσουμε ένα χάρτη για την τεχνητή λίμνη Κρεμαστών και στην πίσω όψη να γράψουμε κείμενα για τα αξιοθέατα της περιοχής και προτεινόμενες διαδρομές. Ο χάρτης μοιράζεται δωρεάν από την περιφέρεια Ευρυτανίας. ​


Η τεχνητή λίμνη Κρεμαστών δημιουργήθηκε μετά την κατασκευή του φράγματος των Κρεμαστών το 1965 από τα νερά των  ποταμών Αχελώου, Αγραφιώτη, Ταυρωπού και Τρικεριώτη. Έχει επιφάνεια 80,6 τετ. χλμ. και χωρητικότητα 4.750.000.000 m³ νερού και είναι η μεγαλύτερη τεχνητή λίμνη της Ελλάδας.  

Το Φράγμα, κατασκευασμένο σε ένα στένωμα της κοίτης του Αχελώου,  έχει ύψος 160 μέτρων και πλάτος βάσης 457 μέτρων που το καθιστά ένα από τα μεγαλύτερα γεωφράγματα της Ευρώπης με όγκο  8.130.000 m³. Η κατασκευή του από χώμα και χαλίκι, και όχι όπως συνήθως, κατασκευασμένο από μπετόν, το χαρακτηρίζει ως γεώφραγμα.

Η κατασκευή του φράγματος είναι απόρροια πολλών μελετών. Η κατασκευή του φράγματος, είχε ως συνέπεια πλην της δημογραφικής αλλοίωσης της ευρύτερης περιοχής εξαιτίας της μετακίνησης σημαντικού μέρους του πληθυσμού, να «πνιγούν» μαζί με τους οικισμούς και μνημεία της φύσης, εκκλησίες και γέφυρες τα οποία αποτελούσαν  θησαυρό για τον τοπικό πολιτισμό.

Η λίμνη δημιουργεί ένα περίπλοκο σχηματισμό και νοητά μπορεί να χωριστεί σε 3 τμήματα, το δυτικό, μετά τη γέφυρα της Τατάρνας, το κεντρικό και μεγαλύτερο, όπου εισχωρεί μια λωρίδα γης και το ανατολικό τμήμα μετά τη γέφυρα της Επισκοπής.

Έχει δαντελωτή ακτογραμμή και γαλαζοπράσινα νερά, ενώ σε πολλά σημεία στις όχθες σχηματίζονται καλαμιώνες με πυκνά αναδυόμενα φυτά (π.χ. Juncus, Phragmites australis, Typha spp.) και αρμυρίκια (Tamarix spp.).  Στις παρόχθιες ζώνες υπάρχουν πλατανο-δάση.

Εξαιρετική θέα στη λίμνη μπορεί κανείς να απολαύσει είτε κοντά στα Φιδάκια Ευρυτανίας είτε από την Επισκοπή και τον Τριπόταμο. Η εικόνα είναι σε κάθε περίπτωση μαγευτική.