Σύμφωνα με το μύθο, ο Ποσειδώνας ερωτεύθηκε την πανέμορφη νύμφη Κορκύρα κόρη του Ασωπού. Την έφερε σε αυτό τον τόπο και του έδωσε το όνομα της: Κόρκυρα που σταδιακά έγινε Κέρκυρα. Ο καρπός της ένωσής τους είναι ο Φαίαξ, που έδωσε το όνομά του στους κατοίκους του νησιού: οι Φαίακες.


Η ιστορία του νησιού είναι γεμάτη μάχες και πολιορκίες. Η κληρονομία αυτής της σύγκρουσης είναι εμφανής μέσω των κάστρων που στοιχειώνουν πλέον το νησί σε στρατηγικά σημεία τον ορίζοντα.

Δύο από αυτά τα κάστρα φυλάνε την πρωτεύουσα του νησιού. Από τον 14-15ο ως τις αρχές του 18ου αιώνα, η Κέρκυρα ήταν το μήλο της έριδος ανάμεσα στους Οθωμανούς και τις ευρωπαϊκές δυνάμεις και σαν αποτέλεσμα έγινε ένας από τους πιο καλά οχυρωμένους τόπους στην Ευρώπη.Η Κέρκυρα απώθησε πολλές φορές τις Οθωμανικές πολιορκίες, πριν περάσει στην κατοχή των Άγγλων ύστερα από την συνθήκη των Παρισίων του 1814 που ακολούθησε τους Ναπολεόντειους πολέμους.

Η Κέρκυρα ενώθηκε με την Ελλάδα, με τη συνθήκη του Λονδίνου το 1864. 


Το Αγγελοκάστρο

Το βυζαντινό κάστρο του Αγγελόκαστρου βρίσκεται σε μια απόκρημνη ορθοπλαγία 300 μέτρα πάνω από τη θάλασσα . Εποπτεύει την περιοχή ως την νότια Αδριατική. Σε συνδυασμό με τα κάστρα Γαρδίκι και Κασσιόπη σχηματίζει ένα τρίγωνο που μεριμνούσε για την προστασία του νησιού προς τις νότιες, βορειοδυτικές και βορειοδυτικές κατευθύνσεις.

Το κάστρο είναι απόρθητο. Βρέθηκε συχνά υπό πολιορκία και απόθησε προσπάθειες να κατακτηθεί ανά τους αιώνες και έπαιξε σημαντικό ρόλο στην προστασία του νησιού κι τις επιδρομές των πειρατών και τις πολιορκίες.


Το μοναστήρι της Παναγιάς στην Παλαιοκαστρίτσα

Το μοναστήρι της Παναγιάς δεσπόζει πάνω από το χωριό της Παλαιοκαστρίτσας. Η μονή διαθέτει μια αξιόλογη συλλογή από βυζαντινές εικόνες, ιερά βιβλία και άλλα θρησκευτικά κειμήλια. Επίσης, στο εσωτερικό της μονής θα δείτε κι ένα μικρό παραδοσιακό ελαιοτριβείο.

Η παλαιά πόλη της Κέρκυρας βρίσκεται σε στρατηγικό σημείο στην είσοδο της Αδριατικής και η ίδρυση της υπολογίζεται στον 8ο αιώνα.


Όρος Παντοκράτωρ

Αυτό το υπέροχο καρστικό τοπίο βρίσκεται στο νότιο πόδι της υψηλότερης κορυφής.

Από την κορυφή του Παντοκράτορα έχει θαυμάσια θέα προς όλες τις κατευθύνσεις.


Παλαιά πόλη της Κέρκυρας
Τα ενετικής κατασκευής τείχη της πόλης μαρτυρούν της έντονης και σθεναρής σύγκρουσης των Ενετών και Οθωμανών για την κυριαρχία στη Μεσόγειο. Τα οχυρωματικά έργα προστάτευσαν το θαλάσσιο εμπόριο και τα συμφέροντα της Γαληνοτάτης ιδίως εναντίον της Οθωμανικής αυτοκρατορίας.
Η αρχιτεκτονική της πόλης σήμερα αποτελεί ένα σπάνιο, δείγμα δυτικότροπης αρχιτεκτονικής. Τα περισσότερα σπίτια της πόλης χρονολογούνται στην περίοδο της Ενετοκρατίας. Σαν οχυρό λιμάνι της Μεσογείου ξεχωρίζει για τον υψηλό βαθμό ομοιογένειας και ομοιομορφίας.


Αχίλλειον


Στο ανάκτορο της αυτοκράτειρας της Αυστροουγγαρίας, Ελισάβετ νοσταλγούμε την ατμόσφαιρα μιας άλλης εποχής.Το ανάκτορο δένει αρμονικά με την όμορφη κατάφυτη και πολύανθη πλαγιά της Γαστούρης.Το Αχίλλειον είναι έργο του αρχιτέκτονα Raffaele Carrito  Η διαμόρφωση του κήπου με τα αρχαιοελληνικής  εμπνεύσεως αγάλματα είναι δια χειρός  Ernst Herter. Χαρακτηριστικότερο έργο είναι ο «Αχιλλεύς Θνήσκων» που απεικονίζει το μυθικό πρόσωπο στο οποίο είναι αφιερωμένο το ανάκτορο.Στο Αχίλλειον εκφράζεται ξεκάθαρα ο ρομαντικός ιδεαλισμός του 19ου αιώνα για την αρχαία Ελλάδα.Από την άκρη του κήπου θαυμάστε τη θέα προς το Ποντικονήσι.Καθημερινά επισκέψιμο από τις 8:00 ως τις 19:00, το Σαββατοκύριακο 08:00 ως 14:30

Το Ποντικονήσι και η Μονή Βλαχερνών είναι η χαρακτηριστικότερη ίσως εικόνα της Κέρκυρας. Μπορείτε να τη θαυμάσετε και εσείς από την κορυφή του Κανονιού.Το Ποντικονήσι είναι ένας καταπράσινος βράχος στην είσοδο της λιμνοθάλασσας Χαλικιόπουλου που κρύβει ένα βυζαντινό μοναστήρι με εκκλησία του 11ου  ή 12ου αιώνα. Είναι πλήρως προσβάσιμο στο κοινό μόνο ανήμερα τη γιορτή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στις 6 Αυγούστου. Η Μονή Βλαχερνών μας υπενθυμίζει της στενές σχέσεις της Κέρκυρας με την Κωνσταντινούπολη, όπου βρισκόταν η πρώτη Μονή Βλαχερνών. Το νησάκι ενώνεται με τη στεριά με πεζογέφυρα πάνω στην οποία προσδένουν βάρκες και καΐκια που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στους επισκέπτες.

 Το βυζαντινό φρούριο Γαρδίκι με τους οκτώ ισχυρούς πύργους του εξασφάλιζε την άμυνα του νοτίου τμήματος του νησιού.

 Μπενίτσες ένα παλιό χωρίο ψαράδων με μοναδική φυσική ομορφιά. Πολύ δημοφιλής και διάσημος τουριστικός προορισμός.